Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Rabu

MENU BERBUKA PUASA HARI KE-5 DAN BERSAHUR HARI KE-6

Hari ini, alhamdulillah anak-anak memberi kerjasama yang baik bila mama nak masak.
Si adik, kakak dan abang main depan tv dah akhirnye lena sendiri.
Terima kasih ya Alllah.

Menu berbuka puasa hari ni adalah ketam masak lemak cili api.
Alhamdulillah cukup semua masin, lemak, pedas.
Takda rasa kurang langsung.
Buat pertama kalinye sejak berpuasa hari sabtu umi habis makan 1 pinggan.



Lauk kedua adalah NENAS MASAK PEDAS.
Sedap makan dengan nasi panas.
Resepi turun menurun oleh opah kesayangan di kampung.

Oleh kerana 2 lauk buat ku makan kali kedua jam 10 malam tadi.
Lapar bila tengok lauk yang menyelerakan.
Bagai tak nampak nasi 5 hari.

Terima kasih anak-anak mama.
Berkelakuan baik malam ni.
Mama tidak terasa letih sangat bila anak-anak tidak meragam.

*** gambar adalah ehsan dari pak google. nak tangkap gambar sendiri hanset punah.

BONUS SEPARUH BULAN UNTUK PENJAWAT AWAM


Tahniah buat penjawat awam.
Alhamdulillah.
MA yang bekerja swasta ni tunggu awal tahunla jawabnye..

BILA PENAT MAKAN PUN TIDAK LALU

Wah sedar tak sedar kite puasa sudah di hari kelima.
Sekejap masa berlalu sudah mahu masuk seminggu kite menjalani ibadah puasa.
Puasa kali ini agak mematkan bagi umi nak handle 3 anak sedang lasak sendirian.
Berbanding tahun lepas, twin masih kecik dah hanya tahu tido sahaja.

Badan rasa letih sangat-sangat tatkala anak demam bersilih-ganti.
Tidur tidak pernah nak lena, paling lama 2 jam.
Tapi ku harus kuat demi anak-anak.

Tapi bila badan dah letih, makan apa pun tiada selera.
Buatla macam-macam makanan yang teringin nak makan tapi tidak habis jugak masuk perut.
Macam puasa pertama buat rendang sebab teringin nak makan tapi seketul ayam pun tak habis.
Mungkin badan terlalu letih, menguruskan anak-anak sendirian.

Manakan tidak, semua kerja atas bahu.
Urus anak, masak, layan anak, bagi tido anak, kemas rumah, bangun sahur, hantar&ambik anak dari rumah pengasuh.
Penatnye hanya Allah yang tahu.
Tapi nak tak nak MA kene tempuh jugak.
Anak-anak permata dari Allah buat MA.

MA harap anak-anak MA pulih sedia kala.
MA tak sanggup lagi nak tengok anak-anak sakit.
Sampai hilang selera makan.
MA masak je tapi makan tak lalu.

**pst.. doakan anak-anak MA cepat sembuh ye.

PELAKON ZED ZAIDI KEMALANGAN?


Jangan percaya pada gambar.
Gambar ini di ambil semasa zed zaidi sedang shooting untuk sebuah drama/filem.

Nak tahu lebih lanjut klik la blog