Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Rabu

Perbezaan, Kebaikan dan keburukkan Antara Bersalin Normal @ Ceaser

Kaedah Normal
Cara bersalin normal, seperti yang kita ketahui. Bayi ‘keluar’ melalaui ‘birth canal’ si ibu.
Antara kelebihan-kelabihan jika melalui kaedah normal ialah
1. Masa untuk pulih kembali singkat.
2. Bayi yang dilahirkan lebih bertenaga dan sihat.
3. Ibu dapat merasai satu kepuasan kerna berjaya melahirkan anak.


Kekurangan pula:
1. Kaedah yang digunakan tidak nampak bersih.
2. Masa untuk bayi dilhirkan tidak boleh dijadualkan.
3. Merasa sakit yang amat sangat semasa melahirkan.
4. Tidak menggunakan bius

Kaedah Caeserian 
Kaedah ini melalui cara melahirkan bayi melalui teknolgi masa kini, iaitu menggunakan medium pembedahan. Jika secara normal bayi dilahirkan dari ‘birth canal ‘ si ibu, berbeza dengan kaedah caeserian , melalaui pembedahan di bahagian abdomen si ibu.
antara kelebihan Kaedah caesrian
1. Tidak merasa sakit semasa pembedahan.
2. Masa diperlukan cuma beberpa minit sahaja.
3. Masa kelahiran boleh dijadualkan.
4. Menggunakan bius semasa pembedahan
5. Semasa pembedahan , keadaan lebih bersih.

kekurangan pula;
1. Selepas pembedahan akan merasa sakit yang amat.
2. Anak lebih terdedah kepada penyakit.
3. Kebanyakan kes juga melaporkan anak yang dilhirkan melalui kaedah caeserian menghidap ‘wet lung’. Ataupun paru paru berair.
4. Apabila kelahirkan dijadualkan, dirisaukan bayi yang dilhirkan akan mengalami pra-matang.


*** Info from link ini

Akhirnye, Mahu Juga..

First sekali alhamdulillah umi ucapkan kerana berjaya jugak dalam....

"menukar pengasuh anak-anak".

Semalam umi ada tulis entry pasal percubaan pertama yang gagal untuk menukar pengasuh.
Almaklumla twin bukan  mudah dengan orang dia tak kenal.
Mama nak bergerak sikit pun tak boleh.

Hari ni awal tak awal jugakla hantar anak rumah pengasuh baru.
Dalam 7.55 pagi dah sampai depan pintu rumah pengasuh baru.
Adha siap request lagi pagi-pagi nak pergi rumah kakak katanye.
Siap ingat jalan okey!!!

Alhamdulillah, sampai dan masuk anak-anak okey je main dengan anak-anak pengasuh tu.
Owh lupa pulak nak bagi tahu, pengasuh ni pun punyai kembar jugak tau.
Kembar sepasang umur muda sebulan dari kembar umi.
Tapi kembar dia dah boleh berjalan berbanding kembar umi.
Tapi takpela setiap perkembangan anak-anak itu tidak sama.

Bagus anak-anak mamm baik je duduk dan main.
Tapi adikla je la yang merengek sikit-sikit.
Maklumla adik rapat dengan mama.

Esok nak try lagi hantar kalau dah okey boleh bagi tahu pengasuh lama yang dah tidak mahu lagi upah dia.
Doakan anak-anak umi berkekalan duduk dengan pengasuh baru.