Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Isnin

Jom Kite Kira Berapakah Wang Kita Labur Dalam Pembeliaan Lampin Pakai Buang...

Tu dia, tajuk panjang berjelar-jelar untuk N3 hari ni. Bukan apa umi nak berkongsi sedikit info yang umi tau dan umi dah amalkan dalam kehidupan umi sekarang untuk menjimatkan wang saku tiap-tiap bulan.

Yea, biarla orang nak cakap umi kedekut bab perbelanjaan keperluan anak-anak. Hanya tuhan yang tahu betapa pentingnya wang dalam kehidupan umi yang sederhana tambahan lagi sejak ada twin. Apa yang umi boleh jimatkan umi cuba jimatkan.

Dulu, memang umi tak kisah menggunakan lampin pakai buang buat anak sulung umi. Tak kisahla jenama apa-apa pun. Tapi sekarang, sejak ada twin pampes saiz M jenama apa pun hanya tahan 2 minggu. Uik memang azab umi rasakan. Maknanye lagi dengan lampin pakai buang adha Saiz XL dan susu lagi.

So umi decide nak pakai CD(Cloth diapers). Memang berbaloi. Memang mahal harganye. Paling murah Rm25.00 satu. Tapi modal yang di keluarkan berbaloi-baloi. Memang tak rugi. Kenapa berbaloi??? Jom kite kira penggunaan coz lampin pakai buang yang kite guna!!!

Rm0.70 x 7= Rm 4.90
(harga minima sekeping DD x 1 minggu)

Rm 4.90 x 365 = Rm 1788.50
(duit yang kite gunakan untuk tempoh setahun)

Rm1788.50 x 3 = Rm 5365.50
(3 tahun tempoh paling minima anak menggunakan DD)

Banyakkan??? Boleh beli sebijik motor tak pun buat saving dalam bank untuk anak-anak kemudian hari. Jom kite kira pengunaan CD pulak berapa harga yang kite keluarkan...

Rm 25 x 20 = Rm 500
(untuk pengunaan dalam tempoh 3 tahun)
_ Ini harga yang umi keluarkan_

Lihat betapa jauh bezanye harga antara DD dengan CD. Pengunan CD bergantung kepada ibu bapa. Kalau nak tambah lagi koleksi terpulang. Tapi bagi umi 20 keping CD mencukupi untuk kegunaan  Twin buat masa ini. Ada rezeki koleksi akan di tambah.

Umi bekalkan 10 keping CD setipa hari di rumah pengasuh untuk kegunaan twin. Alhamdulillah buat masa ni memang 10 CD mesti balance 1 tiap-tiap hari. Bila balik umi terus basuh untuk kegunaan keesokkan harinye. Keletihan bila membasuh CD hilang melihat anak-anak comel memakai CD dan jimat wang poket.

Insiden Di Malam Tahun Baru..

Dah masuk hari ke-10 tahun baru..
Baru terhegeh-hegeh nak wat N3 bersambung sebelum ni.
Adoila, nak wat macam mana mood berbloging masih ke laut.

Okeyla, umi nak cerita tragedi yang menimpa anak sulung umi malam tahun baru.
Nasib baik tak ke hospital malam tue.

Apa yang terjadi???










JATUH TANGGA

Macam mana boleh berlaku??
Erm, mungkin kealpaan umi kot.
Tapi benda nak jadikan larang macam mana pun benda tetap berlaku.
Cuma kite boleh mencegah je.

Kejadaian ni bukannye berlaku di rumah umi.
Rumah umi teres 1tingkat je mana nak ada tangga.
Kejadian ni berlaku kat rumah adik ipar umi kat rawang.
Memang ada tangga.

Tak nafikan budak-budak bila jumpa tangga, uih memang excited.
Larang tak dengar.
Cakap sampai orang kata berbuih la mulut maknye dengarla kejap je pastu main balik.
Tambah pulak jumpa sepupunye.
Ramai kawan lagila excited.
Tak terkawal umi dengan kembar lagi.

Hari kejadian adik ipar ada buat event bifday anak bongsunye.
Ingatkan nak sambut sekali dengan adha la.
Siap tulis nama atas kek.
Tapi bila berlaku kejadian macam ni kek kemana adha kemana.

Alhamdulillah, adha cuma mengalami luka kecil di kepala.
Tidak berdarah cuma berjalur kemerahan.
Rasanye kalau tinggi lagi tangga berjahit jugak kepalanye yang comel tue.

Ingatkan lepas jatuh dia dah serik takpun nak tido.
Coz 1 hari tu dia tak tido langsung.
Tapi jangankan kata nak tido, melompat lagi adala.
Pukul 11 malam lebih baru dia  tido.

..... Nila kenangan tahun baru yang umi takkan lupa sampai bila-bila.....