Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Jumaat

Menjawab Pertanyaan Yuyu

Yuyu berkata...
salam, saya terjumpa blog ni while saya sdg browsing psl leher bayi yg melecet..n suddently jumpe your blog, dari pic your baby ni mmg sebiji mcm anak i sekarang..bdn mmg semangat..so leher selalu merah2 n naik ruam2 ni..pegi klinik doctor bagi cream hydrocortisone, bile pakai terus kulit anak bertukar jadi putih dah jadi cam panau2..bedak sensei penah letak sebelum tu tapi jadi lagi teruk..lagi merah n berbiji2 naik mcm peta bengkak die..nak tanye camne mama ubati penyakit anak mama ni dulu ye? kalo boleh share..tq ;)



ini adalah soalan dari yuyu berkenaan entry ini:





Dalam entry itu MA ada bertanyakan cara nak ubati penyakit anak MA (dlm gambar).
Pelbagi cara MA guna bedak, tepung, shampoo semua tak jalan.
Pergi klinik tidak usah diceritakan lagi.
Pelbagai jenis ubat dapat tapi tetap berair dan merah makin teruk.

Nak dijadikan cerita, masa kembar umur 4 bulan kena tahan wad coz demam panas.
Kat sana baru MA dapat tahu caranye.

Doktor pakar cakap setengah budak alergik dengan sabun,shampoo dan bedak.
So seminggu dekat wad anak MA tak dibenarkan pakai langsung barang2 tersebut.
So orang kata mandi koboila kan.
Baby bukan pandai main kotor lagi so takyah risau baby berbau.

Seminggu dok sana MA tak pakaikan alhamdulillah makin elok dan kering.
Sampai sekarang twin MA kurangkan had penggunaan produk ini.
Kalau kerap pakai kulit dorang akan nampak merah.
Pakaila jenama apa pun memang akan nampak merah kalau penggunaan terlalu kerap.

So, kepada yang anak jadi macam ni cubala apa yang MA katakan.
Insyallah akan hilang.




1 ulasan:

Nens Collection berkata...

telinga pon boleh melecet jgak ehh..emm..nens pon xth nk letak ape..cuba la petua2 org tua, manathu menjadi