Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Sabtu

SUNYI LA PULAK!!!!!

Bila dorang bangun macam-macam kerenah dorang buat.
Ada yang nangis, ada yang kenjah rumah dan ada yang memukul adik.

Sampai satu tahap dalam rumah ni asal dorang celik mata memang tak pernah senyap.
Mama dah jadi tarzan bila sampai satu tahap takleh nak handle.

Tapi bila dorang tido time macam ni, alahai terasa sunyi la pulak.
Nak pulak gomol dorang bagi bangun.

Tapi tak pernah lagi buat.
Kalau buat dorang bangun confirm mengamuk sebab tidak cukup tido.


Jumaat

JANA PENDAPATAN TAMBAHAN HANYA DENGAN "SAYS"

Korang nak try tak???
ku dah suba sekarang amount dah RM10.
Mudah je hanya daftar "SAYS" automatik  5 ringgit dah masuk dalam account.
Bila kite promo iklan dalam "SAYS" akan di kreditkan lagi wang anda.

Jomla pakat join "SAYS".
Selain dengan nuffnang "SAYS" jugak mampu menambahkan pendapatan anda.

Jom...
Klik la butang "SAYS" untuk mendaftarkan diri anda.


SELAGI BOLEH!

KAT TEMPAT KEJE KU NI HABIS SEMUA NAK BLOCK.
FB, BLOG, YOU TUBE,TAGGED, FREINDSTER.

SEMUA DORANG BLOCK.
HARI INI YANG INI PUN DORANG BLOCK

"UNBLOCKED"

KALAU DORANG BLOCK BLOGSPOT KU BOLEH UPDATE MELALUI EMAIL.
BILA NAK REVIEW BLOG KAWAN KU AKAN KLIK UNBLOCKED DAN TAIP URL BLOG KU.

KINI KALAU DAH SEMUA DORANG NAK BLOCK DAH TIDAK BOLEH NAK TENGOKLAKAN.
SO GUNAKAN SEPENUHNYE KOMPUTER DI RUMAH UNTUK REVIEW BLOG KAWAN-KAWAN.


*** blockla korang, ada aku kisah!

SUDAH HAMPIR 2 TAHUN HILANG DAN TIDAK PASTI AKAN KU MILIKI LAGI

Salam jumaat buat teman-teman MA yang MA sayangi. Alhamdulillah, di shah alam cuaca sejuk dan nyaman kerana hujan rahmat turun di pagi penghulu segala hari.

Kali ni MA nak kongsi cerite yang sudah sama usia si kembar 18 bulan berlalu. MA rasa MA tidka pernah lagi bercerita bab kehilangan ini. Bukan tidak mahu berkongsi tapi MA redha atas kehilangan itu lalu menganggap itu bukan rezeki MA. Tapi hari ini MA terlintas nak bercerita kerana tiba-tiba orang yang buat ia hilang ungkit barang yang MA buat hilang dengan tidak sengaja awal tahun lalu. Mana MA nak cari benda yang sudah hilang hampir setengah tahun itu. Benda yang MA buat hilang bukan barang beratus ringgit tapi hanya berpuluh je harganye berbanding "barang" MA yang hilang kalau di jual 1K ke atas boleh dapat.

Apakah ""barang" MA yang hilang itu???































GELANG EMAS, CINCIN 2 BENTUK DAN RANTAI LEHER 



MA memang terkilan barang emas MA hilang. Bukan senang nak beli lagipun harga emas makin mahal. Sebentuk cincin yang nipis pun dah 3++ ke atas. Inikan gelang yang mak MA belikan dulu harga 6++, rantai 8++ dan cincin nikah dan tunang. Korang bayangkan orang yang curi gi jual dapat berapa dengan hasil emas yang dicuri dia?

Kejadian ini berlaku waktu MA dalam pantangkan kembar. Semua prosedur hospital kalau nak bersalin mana boleh pakai barang kemaskan. So seminggu sebelum bersalin MA dah bukak segalanye termasuk subang dan barang kemas yang hilang (cincin memang dah lama simpan tidak suka pakai). Simpan memang tempat yang tidak boleh orang nampaklakan kecuali suami. Lepas je bersalin MA ambik subang je pakai sebab takut lubang telinga terkambus balik. Kang tak pasal-pasal kena tembak sekali lagi.

Bila MA pantang dah nak habis kat kampung ntah macam suami yang ada kat rumah (shah alam) boleh pulak bawak keluar dari simpanan tu. Kononnye nak bawka balik hantar kat MA kat kampung. Yealakan dia drebar lori dia ingat dapat trade kelantan boleh balik hantar. Sedangkan MA takda pulak cakap suruh hantar. Masa dia bawak keluar ni waktu malam. Masa tu kat rumah MA kat shah alam ada sepupu suami (pencuri) dengan wife dia.

Nak dijadikan cerita, suami ambik barang kemas dari tempat simpanan letak dalam bag pakaian dia yang selalu angkut naik lori. Pastu terus tido. Bag tu pulak letak kat hujung kepala. Fesyen suami MA tido ni jenis tido mati. Bayangkanla anak nangis tepi telinga pun dia tak dengar inikan pulak orang bukak bag dia nak dengar. Masa dia tido nila mungkin orang tu curi. Pagi esok suami bangun nak tengok barang dah takda dan sepupu suami MA ni pun dah takda dengan wife dia. 

Puas suami MA selongkar bag dia tapi tak jumpa. Bila dia kol sepupu dia, dorang cakap dah ontheway balik pahang sebab ada hal. Memang tak syak orang lain dahla kan. Hanya dorang dengan suami jela yang ada kat rumah. Takkan hantu nak curi. Sampai sekarang sepupu suami MA tidak berani bertembung dengan kami. Memang sah dia yang salahkan.

Lepas kejadian tu suami tak bercerita dengan MA, seminggu lepas tu masa dia nak balik ambik MA baru di cerita itupun atas sebab MA suruh dia bawak balik rantai dan gelang MA. Perasaan MA masa tu marah tak terkata.  
Dia bagi tau dalam mesej MA terus kol marah sebab cuai. Benda simpan elok tapi gi gatal tangan bawak keluar sapa suruhkan? Tapi hati sorang isteri, marah setakat mana pun lembut jugak. MA hanya anggap bukan rezeki MA. Dan ntah bila lagi MA nak dapat beli MA tidak tahu.

Bila MA citer kat mak MA melentingla dia. Sebab rantai adalah hadiah dari mak. Bukan senang nak dapatkan. Tapi hari ini, suami tiba-tiba suruh MA cari balik kad yang anak MA buat hilang awal tahun hari tu. Geram tak? Kad hanya bernilai tak sampai 1++ dia nak marah sedangkan barang MA bernilai lebih dari 1K takda pulak MA nak bising. Takpela ku akan anggap ini asam garam rumah tangga.

MA satu je sikap MA tidak suka. "KUAT MENGUNGKIT".


***ini hanyala luahan hati MA. 

Khamis

BILA DIA PANDAI BERKATA-KATA

Dis sudah pandai.
Dia sudah besar bukan lagi bayi yang tidak pandai berkata.
Dia sudah pandai menunjuk pelbagi ekpresi muka, badan dan segalanya.

Dulu kalau dia sakit hanya tahu nangis sahaja.
Tapi kini dia sudah pandai cakap:

"Mama, a'a demam"
"Mama, akit perut"
" Sakit, abang ( doktor) cucuk".

Sayunye hati mama nak bila dikau berkata demikian.
Andai mama boleh bertukar tempat dengan kamu mama rela.
Biar mama yang rasa sakit itu.




GUNDAH - GELANA HATI SEORANG IBU

Sudah hampir ke 3 minggu si hero ku sorang demam. Tapi jenis kejap hilang pastu datang balik. Kiranye masih belum betul-betul kebah demam yang datang. Isnin baru ni dah bawak pergi klinik check darah tapi darah okey takda jangkitan. Cuma darah merah je rendah sedikit. Kena datang balik bulan depan check darah lagi.

MA risau dalam hati tengok anak demam tak berhenti. Anak yang aktif di kala sihat tiba-tiba asyik merengek je bila badan kurang sihat. Alhamdulillah kembar dah beransur okey cuma cirit-cirit masih belum hilang sepenuhnya. 

Hati ini nak sahaja duduk rumah tengok sendiri adha time kurang sihat. Tapi apakan daya cuti dah tinggal tak seberapa. Bulan ni sahaja berapa kali dah MA ambik "time sleep" bila gi klinik. Tahu sahajala kalau pergi klinik kerajaan. Kalau duduk tak sampai 3 jam tidak sahla kan. Memang slow dan lembab perkhidamatan dorang. Kalau bawak anak kecik sampai dah letih nangis belum tentu boleh siap awal.

Kalau malam ni masih belum kebah hajat di hati nak try gi swasta pulak. Kite dah cuba yang goverment tapi dah tak jalan ubatnye. Kite kena try pulak cara lain. kadang-kadang teringin jugak bawak berubat secara perubatan islam. Kawan-kawan tahu tak kat mana tempat boleh bawak gi berubat. Nak try ambik air penawar pulak mana tau boleh sembuh.


Rabu

ALHAMDULILLAH SUDAH MULA MELANGKAH

Ku ingatkan bila dah hidup broadband bolehla update dengan pantas tapi macam tidak sempat je. Elok bukak je ladtop si adha dah mintak nak tengok video truck control. Nak tengok kena bagi kembar tido kalau tidak berebut dengan abangnye. Adala pulak adegan tolak menolak dan nangis bagai nak pecah rumah.

Berbalik pada tajuk, ku bersyukur ya Allah, akhirnye si kembar mula melangkah dengan sendiri tanpa perlu di pimpin tangannye. Cuma orang kata takda la laju lagi macam orang dah pro kan.

Ku berpegang pada yang satu, belum sampai masa dia nak jalan jangan di paksa walaupun pada mulanye ku jugak berasa sedikit risau atas kelewatan pembesarannye. Manakan tidak di kala usianye 18 bulan baru nak boleh melangkah dengan sendiri.

Akhirnye tercapai jugak impian ku nak membeli kasut buat si kembar. Raya haji seronokla dorang mengexplorekan diri berjalan sendiri. Mama pulak kena tambah energy nak mengejar dorang lepas ni.


Selasa

PENING...

Punyala lama tak buka blog.
Just update guna email.
Sekali dapat bukak, ambik kau!!!
Penig nak sesuaikan diri dengan wajah baru blog.

Jenuh ku nak godek tadi tang mana butang nak lihat blog.
Patu bila bukak blog butang papan pemuka pulak tak jumpa.

Ambik masa setengah jam jugak ku nak rasi dengan muka baru ni.
Kalau dulu bolehla tukar balik.
Sekarang tidak boleh nak taknak kena terima dan sesuaikan diri.

KERENAH KEMBAR 1 : KAKAK SUKA NYAKAT ADIK

Kali ini MA nak kongsikan kisah si kemar. Dah masuk 1 tahun 6 bulan (18 bulan) usia dorang. Makin besar makin banyak perangainye. Ya ampun penat tak terkata badan ini tapi seronok tengok anak-anak membesar.

Hari ini MA nak cerita kisah si kakak. Tentula twin firstkan. Diala paling chubby, paling pendiam dan paling garang. Paling senang tido pun dia jugak. Kalau dah letih sangat bagi botol & letak bantal lena la dia. Berbanding dengan adiknye.

Salah satu sikap si kakak ni yang MA tidak tahan adalah menyakat. Korang tahu apa itu menyakat???  Maksud dia lebih kurang mengusik tu je. Kalau tidak faham lagi silalah google ye.

Orang yang rajin kena dengan dia adalah kembarnye, adik. Memang rajin benarla dia nyakat sampai satu tahap MA dah sakit telinga dengar si adik menangis. Nak memasak pun tidak senang sekarang.

Orang kata kembar kena beli 2 barang yang serupa takut berebut. MA amalkan tapi tetap kena rebut jugak. Kakak pantang nampak adik main mainan atau apa-apa sahaja. Kang adala dengar si adik nangis. Jangankan kata mainan dia rebut botol susu kalau sampai dia nak nyakat dan rampas dia pergi walaupun kat tangan dia dah ada botol. Sanggup baling botol kat tangan nak pergi rampas yang adik punya.

Yang MA pelik tu, bila kite marah kakak dia wat tak tau je. Tapi tangan still jalan. Tidak kira apa yang ada kat tangan dia, dia main ketuk je kepala, badan, kaki dan tangan adik. Silap-silap dengan abang dia pun dia nyakat. Kena pukul dengan abang pun dia buat tidak tahu. MA ada jugak pukul manja tangan dan kaki dia nak bagi takut tapi tak jalan. MA pun kena sekali. Kalau pukul je takpe ni dia siap gigit kalau dia dah geram sangat.

Yang adik tak balas yang dia tahu nangis bagai nak pecah rumah. Rumah MA kalau anak-anak bangun memang bising punya. Termasuk mama jadi tarzan. Nak sunyi time dorang tido. Jiran-jiran dah lali dengan tangisan anak MA time siang. Dorang dah nampak depan mata sendiri kenapa adik kuat nangis.

Ada tips tak nak elak anak kuat nyakat, dan pukul adikberadik sendiri? Letih nak handle, bawak lari adik tahu pulak kakak nangis takda kawan nak main. Bagi mainan dua pun tetap nak berebut. Kalau ada tips kongsila ye.


BILA "DIA" SUDAH BERFUNGSI

Gambar insan dari google



Yes akhirnye berjaya menghidupkan kembali setelah 2 bulan tertunggak.
Lepas ni boleh la update blog dari rumah je.
Tidak perlu lagi update melalui email.
Tidak canti sebab gambar takleh letak banyak.

So, lepas ini elakkan dari tunggak bayar ye MA!
Bukan banyak pun RM 40 je sebulan.
Oleh kerana 2 bulan sudah ada sedikit badai melanda itu sebab bil RM 40 pun tak lepas nak bayar.

Gunakan ke atas benda yang penting dulu.
Tiada internet perkara kedua.


PENYELAMAT DI KALA ANAK KENA CIRIT - BIRIT



Memang jadi penyelamat sungguh-sungguh pakai CD time anak kena cirit-birit.
Leceh ???
Bagi orang mula-mula pakai mungkin rasa sedikit leceh dan susah nak handle.
Yeala time dia cirit-birit banyak memang akan melimpah sedikit kat tepi CD.
Tapi MA rasa ianya perkara biasa sahaja.
Kalau pakai DD pun kadang-kala bocor jugak time anak cirit-birit.

Bila pakai CD time anak sakit macam ni jimat poket kita.
Bayangkanla hari pertama kena cirit-birit satu paket DD kecil saiz L MA guna untuk twin habis.
Manakan tidak, tidak sampai 15 minit tukar DD dah kena tukar lain.
Sampai satu tahap tidak sempat pakai dah tercicir di jalan.

Bila pakai CD 1 hari hanya pakai 15 keping dengan 1 insert.
Malam terus basuh dan keringkan bawah kipas, esok boleh guna kembali dengan insert yang lain.
Owh ye, setiap CD disertakan dengan 2 insert. 
Insert ni payah kering berbanding dengan cover CD.
MA hanya pakaikan twin dengan 1insert  time cirit-birit ini je.
Sebab dia kerap membuang tapi kalau hari biasa MA pakaikan dengan 2 insert boleh tahan sampai 4 jam sekali.

Dengan kata lain, CD penyelamat duit poket time anak sakit macam ni.
Kalau sorang anak mungkin tak kisah beli DD tapi kalau double memang parak poket nak beli DD.

Jumaat

RENTETAN KES EMERGENCY

Selepas je MA post entry semalam MA terus balik ambik si kakak di rumah pengasuh. Waktu ambik baju kakak ada kesan muntah walaupun baru pas mandi. Maknanye kakak still muntah.

Sampai klinik dalam jam 3 petang, ambik no giliran dan tunggu masuk jumpa doktor. Masa dok tunggu ni, kakak minum susu separuh botol. Memang MA suruh pengasuh wat sedikit je nak tengok lepas minum dia muntah lagi atau tidak. Tak sampai 10 minit dia minum, berlambak-lambak dia keluarkan muntah. Banyak mana dia minum banyak tula di keluarkan balik.

MA jadi takut sebab walaupun dia minum susu warna putih muntah yang keluar adalah warna kuning. Pelik!!! kenapa tidak keluar susu yang dia minum tapi keluar air warna kuning. Lepas je dia muntah, nombor di panggil. Masuk je dalam bilik kenala soal siasat bagai. Dalam sesi menjawab kakak muntah sekali lagi. Warna kuning jugak terus dapat surat refer hospital.

MA balik rumah kemas baju adik dengan adha. Mintak tolong pengasuh jaga sekejap dorang. tapi si adha mengamuk nak ikut gi hospital. Terpaksa jugak bawak cuma adik je tinggal di rumah pengasuh. Settle semua urusan kat rumah pengasuh terus ontheway ke HTAR klang. Dalam kereta ontheway gi hospital pun kakak muntah lagi. Habis kerusi depan. Tidak sempat nak tadah dengan kain dia dah menyembur. Nak buat macam manakan terima jela. Kereta boleh basuh anak sakit jangan buat main.

Ini first time MA drive sendiri ke hospital. Selalu MA datang dengan suami. Bila datang dengan suami, dia turunkan betul2 kat depan kecemasan tu je. Pastu dia gi parking kereta. Tapi kali ni baru MA tahu betapa sukarnya nak cari parking dekat HTAR ni ha. Dah dapat pastu jauh pulak. Dengan barang banyaknye. Yealakan, MA angkut siap-siap barang si kakak takut kena warded payah pulak nak gi ambik dalam kereta. Parkingkan jauh. Lenguh kaki ni menolak stroller kembar. Kakak dok depan adha dok belakang. Beg baju letak bawah stroller dan beg susu + lampin letak atas kaki adha. (korang bayangkan sendirila macam mana).

Sampai je wat kecemasan, daftar lebih kurang pukul 5 lebih. Pastu tunggu dekat 15 minit baru masuk bilik saringan. Dah keluar dari bilik tu baru gi bayar wang pendaftaran dan ambik no dan tunggu di BIlik 7. MA cuma tak suka 1 je dekat HTAR ni. Sistem dia sangat slow. MA sampai kul 5 petang kat hospital nak dekat kul 10 baru keluar dari situ. Ada sorang pakcik tu sakit perut datang dari kul 3 petang kul 9 baru siap segalanye. Puas dia bising tapi doktor tetap suruh tunggu.

Alhamdulillah anak MA tidak kena warded walaupun muntah lebih dari 14kali. Bila Dr cakap macam tu MA risau jugak sebenarnye takut anak MA kurang air dalam badan. Tapi kerana dia aktif dorang lepaskan dengan kata dua kalau hari ni still muntah-muntah lagi datang balik kena warded. Keputusan darah dia pun tiada jangkitan kuman. Darah normal. MA balik dengan berbekalkan ubat demam dan air garam. MA pelik ubat demam tu kenapa dia bagi sedangkan anak MA tidak demam pun. Tapi takpelakan boleh simpan dalam peti guna bila perlu nanti.

Sampai rumah MA pulak menggigil satu badan. Macam nak demam urat. Makan panadol, bentang tilam terus baring dengan anak-anak. Tapi baru nak lena kembar muntah selang - seli. Habis banyak helai jugak kain semalam wat lap muntah dorang. Tapi malam tadi jela. Pagi ini dah okey. Dah takda muntah-muntah. Cirit pun takda. MA harap ini akan berterusan sampai bila-bila.


HATI KU TERGURIS DENGAN KATA-KATANYA

Ntah kenapa hatiku terasa sakit sangat sampai rasa tak sanggup melihat wajah orang tu? Siapakah dia untuk mengatakan sedemikian sedangkan dia sendiri tiada zuriat dan tidak tahu bagaimana perasaan seorang ibu bila anak sakit?

Tidak perlu la cakap " time inila anak nak sakit"!!! Bukannye ku tahu bila dan pukul berapa anakku nak sakit. Bukannye ku ni TUHAN untuk menentukan tarikh sekian-sekian anak ku akan sakit.

Ku begitu terasa dengan perempuan ini. Kau jugak seorang perempuan. Takkan tak faham dan tersentuh bila budak atau bakal anak kau akan sakit. MA bukanla jenis nak suka bambu orang tidak tentu pasal tapi kalau korang kena kat tempat MA apa perasaan korang.

Kadang-kadang pikir mungkin dengan kat-kata dia inila dia tidak dikurniakan cahaya mata lagikan. Mungkin TUHAN belum mahu berikan dia rezeki disebabkan mulut dia yang "jelabas" dan tidak memahami hati sorang perempuan yang bergelar ibu!

Moga Allah berikan hidayah kepadanya. Bila dia ada zuriat sendiri baru dia tahu betapa risau hati seorang ibu bila anak sakit. Dan baru dia tahu bagaimana letihnya ibu bersengkang mata menjaga anak-anak. 

Khamis

EMERGENCY

ONTHEWAY KE KLINIK.
BAWAK SI KAKAK KE KLINIK.
MUNTAH DARI PAGI SAMPAI SEKARANG TAK BERHENTI...
DOAKAN ANAK MA CEPAT SEMBUH

Rabu

MUNTAH SEPANJANG MALAM

MA dalam mood masih tak cukup tido. Manakan tidak twin kakak telah diserang demam kembali dan sekarang telah diberi antibiotik. Kalau masih tak kebah kena datang balik check darah.

Rasanye sudah 2 minggu MA tidak dapat tido yang lena. Sampaikan rasa badan ni dah tak terdaya nak melayan anak-anak di tengah malam. Sampai satu tahap MA mengurungkan diri dalam bilik buat seketika bagi menenangkan fikiran.

Malam tadi dugaan datang lagi. Adha pulak ntah kenapa muntah sepanjang malam. Muntah hanya keluar air biasa bukan susu atau milo. Tido kejap muntah. Pastu muntah lagi. Rasanye ada dalam 6 kali dia muntah.

Bila dah okey sikit MA nak tido sambung pulak dengan si kembar bangun nak susu. So di waktu bila MA dapat tido nyenyak walaupun hanya 1 jam? Takda harapan.

Agak-agak korangkan, adakah adha jadi macam ni sebab dia tak minum susu? Tapi dia makan nasi. Adakah muntah terjadi sebab perut masuk angin? Pagi ni dia membuang air besar agak cair sedikit. Tapi banyak..

Telefon pengasuh tadi okey pulak dia main tapi susu taknak minum. Banyak air masak. Makan pun kurang. Erm,,, risaunye dalam hati. Janganla memudaratkan penat yang lepas masih belum hilang.

Selasa

STOCK SEBULAN

Anak-anak semua masih menyusu botolkan. Jadi kenala beli stock untuk sebulan. Kalau ada sale sedapla sikit. Sebab susu dutch ladi kalau kat kedai paling murah dapat  RM 22. Kalau sale paling murah dapat RM 18.++.

Tiap-tiap bulan suami memang akan bagi duit beli stock sebulan. Sebulan 12 paket untuk 3 orang anak-anak MA. Sepaket tahan 5 hari. Rumah pengasuh lain. 

Sejak 2 menjak ni adha dah jarang minum susu. Dia suka mintak milo, teh dan air oren. Malam betul-betul nak tido baru dia mintak susu. Alhamdulillah dia okey je bila minum air milo, teh dan oren.

Korang pulak macam mana? suka beli sikit-sikit atau beli macam MA.

Jumaat

ANAK BELAJAR JALAN EMAK YANG DAPAT SAKIT

INSAN DARI GOOGLE

Korang pernah kena atau terhantuk kat bucu meja tak. Sakitkan. Itula yang MA rasa. Nak elakk anak dari kena bucu meja MA yang terkena bahangnye.

Si twin MA dah mula nak belajar menapak(lewatkan)... Nak jadi citer malam tadi si kakak bertatih dekat sangat dengan meja TV. Baru nak berjalan tapi action dia macam orang dah pro. Sambil jalan nak ambil botol kat bawah.

Bila badan dah tak seimbang MA nampak nak jatuh terkamla MA ni nak sambut dia. Takut berdarah pulak dahi tu karang. Nak sambut dia badan MA yang sekeping ni tak lepas juga mencelah kat meja TV kecik tu. Akhirnye tersangkut la pinggang MA kat bucu tu.

Bila kena tak rasa lagi sakitnye sebab si kakak berdarah jugak mulutnye. Mungkin tergigit sebab tersembam atas tangan MA yang takda isi ni ha. Terkejut mulut kakak berdarah lupa badan yang sakit ni.

Lepas lap darah + muntah si kakak barula rasa sakit sampai menggigil badan ni. Barula teringat yang pinggang MA kena bucu meja TV tu. Buka baju tengok dah nampak kesan luka sikit akbat tercucuk tadi. Sakitnye sampai rasa nak jalan tak boleh padahal waktu terlupa tadi boleh pulak dukung kakak bawak masuk bilik mandi.

Malam tadi kesan lebam dah mula kelihatan. Berdenyut-denyut rasa nak bergerak bagaikan robot. Mulut si kakak bengkak sikit tapi alhamdulillah mampu lagi makan dan minum susu. 

Pagi ni sakit masih teras lagi. Nak duduk pun tak senang...

Khamis

SENYUM SELAGI MAMPU

Gambar tak semengah orang cakap. 


Gambar hari ni dengan semalam semua ditangkap semasa majlis open house di office MA. Meriah sangat-sangat sampai tak larat nak makan dan kepanasan. Tiap-tiap tahun office MA ada membuat majlis rumah terbuka.

Gambar di atas gambar waktu pagi di office. Masa ni MA kelam kabut sikit datang office. Jam 6.30 pagi baru MA dengan suami sampai rumah sebab twin kena tahan di zon kuning HTAR. entry pasal ni MA akan citer di lain hari.

Korang bayangkan dengan tak cukup tido terus nak bersiap ke office. Sampai rumah bagi tido twin kejap sebab nak iron baju. Tapi sekali MA terlelap. Sedar-sedar jam 7.30pagi. Itupun suami yang kejutkan. Bingkas bangun iron baju takkan nak pakai baju kedut pulak.

Sampai office dalam kul 9 pagi setelah settle segalanya kerja. Sampai orang pun dah ramai kat office. Mata tak usah cakaplakan, mengantuknye hanya Tuhan yang tahu. Kalaula dapat balik sambung tido kan bagus.

Jadila senyum mampu di ukir. Tapi kejap jelakan. Tengah hari ku lari masuk surau rehatkan badan kejap., Sebab mata dah berpinar dek bahang kepanasan + tidak cukup tido.

Rabu

WW- MUNCUNG MULUT

Kelakar pulak ku tengok gambar ni. Ntah bila dorang tangkap sampaiku tak sedar.
Sedap sangat tengok cucur cempedak tu kot.

WW- APAKAH YANG DIGELAKKAN?


Jumaat

BATUK DAN BATUK

Kes demam masih belum hilang timbul pulak batuk pada anak-anak MA. Bermula dengan si adik jangkit kepada si kakak. Lepas itu baru kena dengan si adha. Kes penyakit berjangkit bila anak-anak tido, dan main bersama. Macam inila jadinya.

Batuk anak- anak MA ni bukan jenis batuk biasa. Batuk yang bunyi macam ada kahak tapi tak boleh nak keluarkan sendiri. Adakalanye sampai muntah tapi kahak takda keluar susu dan makanan yang keluar. Bila malam lagila kuat batuknya. Lambat angkat time batuk kuat habisla tilam kena muntah.

Ubat klinik dah habis 2 botol tapi demam masih on off. Bila malam je demam siang dedar je orang cakap. Selsema masih meleleh keluar tapi dah tak berapa nak pekat (kuning). Naik biji air alhamdulillah dah takda walaupun dah minum air kelapa. Pelbagai petua MA guna untuk hilangkan sakit anak-anak MA. 

Tapi kali ni MA nak cuba petua ini pulak bagi hilang batuk anak-anak MA. Kanak-kanak bawah 2 tahun mana boleh makan ubat batuk. Pergi klinik memang takkan dapat kecuali ubat kahak je. Budak kecik mana nak reti buang kahak sendiri. 

Inila petua MA nak try malam ni time dorang tido:
Makan madu asli untuk hilangkan batuk.. Untuk bayi atau kanak-kanak, 1 sudu kecil.. Kalau rasa madu tu macam pekat jer, boleh tambah air sikit.Madu boleh mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.
Guna kunyit hidup atau bawang putih. Kunyit hidup tu, gosok la kat mana2 permukaan yang kasar untuk dapatkan serbuk, lepas tu serbuk kunyit tu dicampurkan dengan minyak masak kemudian sapukan ke dada bayi.. Kalau nak guna bawang putih, bakar sikit bawang putih tu tapi jgn la sampai hangit.. Caranya sama jer guna kunyit, gosok, ambil serbuk,kemudian campur dengan minyak masak baru sapu ke dada bayi.
Boleh gunakan daun kaduk. Ramas daun kaduk dengan kapur sirih. Kemudian sapukan pada dada dan perut bayi. Kahak akan keluar bersama najis bayi nanti..
Kalau anak kita dah boleh mengunyah, amalkan makan kismis sebanyak 21 biji setiap hari. InsyaAllah batuk akan hilang.
Gunakan daun bunga tahi ayam. Ramaskan dengan kapur sirih sampai berlendir kemuadian sapu kat tengkuk dan dada.

  

*** harap-harap boleh sembuh. Ada sesiapa pernah cuba tak? berkesan tak???


Rabu

DEMAM BERJANGKIT


Mata ni mengantuknye apabila tido yang tak berapa nak cukup. Kepala pening tidak usah nak cakapla kan. Berpinar mata dibuatnye. Inila pengorbanan seorang ibu untuk mebesarkan anak-anak.

Anak-anak MA semua tidak sihat lagi. Kakak masih demam bila malam menjelang. Adik sama jugak. Kemudian di sambung pulak dengan si adha pulak malam tadi. Baru nak hilang penat timbul pula yang baru. Dugaan menjaga anak-anak yang masih kecil dan mudah berjangkit bila dapat sakit.

MA susah hati bila anak-anak MA mudah kena demam malam. Bila kena MA tidak risau pasal MA tidak cukup tido tapi MA risau kalau makin teruk takda siapa nak tolong bawak gi hospital. Suami MA keje memang jarang ada kat rumah. Bila anak demam MA rela berjaga takut panas terlalu tinggi tidak disedari.

Semalam, si kakak disyaki kena penyakit demam campak atau HFMD. Bawak gi klinik doktor sendiri tak dapat nak pastikan apa. Nak kata campak naik kat kaki je. Kat badan naik bintik merah je. Kaki yang naik biji berair besar-besar. Nak kata HFMD bawah tapak kaki takda naik biji berair, kat tangan pun sama cuma ada biji merah atas tangan macam kena gigit nyamuk. Dalam mulut ada sikit ulser. Kat kawasan bontot ada kesan ruam atau melepuh. MA tak pasti kenapa. Tapi biji tu mula-mula naik macam campak jugak berair sekarang dah kering nampak kasar. Adkah kesan pakai dd baru-baru ni?

Hari ni si adik pulak dah start naik biji air. dekat bontot dan kaki juga. Badan penuh ruam halus. Mesti berjangkit dengan kakaknye. Risaunye hati MA kalau betul kena campak atau HFMD pengasuh anak-anak awal cakap dia tak nak jaga sebab dia pun ada anak kecil takut berjangkit. MA kena ambik cuti la jawabnye. Tapi harap-harap bukanla.

Pagi ni bekalkan air kelapa kat pengasuh suruh bagi kat twin minum. Kalau betul makin banyak keluar maka confirmla anak MA kena demam campak. 

Isnin

DEMAM KEMBALI MENYERANG

Kakak demam sejak petang ahad lagi. Pagi tu punyala main elok dengan adik dan abangnye. Elok je bawak gi padang shah alam main bola dia dah mula merengek. Masa ini pegang kepala masih belum panas. Cuma hidung masih berhingus dan mata dah mula start bertaik. Tanda panas dalam badan.

Balik je dari padang shah alam, bagi mandi anak-anak. Kakak dah mula taknak duduk. Asyik nak berdukung. Bagi makan ubat selsema dan batuk terus tido. Lebih kurang 8 malam badan dah mula dedar. Check suhu badan dah naik ke 38'C. Sah si kakak demam. Kejutkan bagi ubat demam.

Bangun pagi esok alhamdulillah okey. Badan dah kurang panas tapi merengek masih ada. Ubat tetap bagi makan 4jam sekali. Tapi bila masuk je malam badan kakak dah mula panas balik. Malam tadi sampai masuk ubat bontot akibat panas terlalu tinggi hingga 41'C. Hampir kena tarik sebab badan kakak dah mula menggigil.

Ingatkan kakak je demam malam taid. Lepas kakak dah nak mula tido adik pulak mula merengek. Ingatkan nak susu tapi pegang badan dah mula panas. Check suhu dah jadi 38'C keatas. Terus bagi ubat demam kang melarat pulak. So malam tadi sampai pagi mama tak lena tido dibuatnye. 


***pst.. musim demamkan sekarang. Ramai post pasal anak-anak tidak sihat.