Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

MELATIH SI KEMBAR TIDAK TIDO BUAI WAKTU MALAM

Buat pengetahuan kawan-kawan twin MA malam memang tido dalam buai sampai pagi. Ntah kenapa jadi macam tu MA pun tidak tahu. Kalau tido bawah kejap je dia tido pastu bangun main. Letih melayan dorang baik MA bagi tido buai je senang.

Sejak tukar pengasuh, waktu siang memang dorang tido bawah je. Spare buai memang tidak guna langsung. Rugi duit upah tebuk siling rumah pengasuh baru dan beli alatan buai. Tapi bila balik rumah hari minggu dorang tetap nak buai ajar tido bawah mengamuk bagai nak cabut nyawa.

Tapikan, balik dari bercuti baru ni twin dah ubah trend dorang. Malam nak tido bawah pulak. Letak dalam buai henjut mengamuk marah. Wat penat je henjut tapi bukan dorang lelap siap boleh main duduk dalam buai. Pastu sengih. Mungkin salah satu sebab dorang taknak tido buai mungkin pakai subang.

Kenapa kena mengena dengan subang?

Bila dorang tido buai subang dorang ni kerap sangat tersangkut kat lubang jaring kain buai tue. Sakitlakan. Kalau MA tak sedar subang dorang dah tercabut. Nak pasang balik jenuh nak kepit dorang.

Hari pertama dorang tido bawah, mengamuk sebab dua2 nak dok celah mama. Lagi mama wat tak tau lagi kuat dorang jerit bagai kena pukul. Sampaikan si adik selak menangis kebiruanla. Bersentuh sikit dengan kakak pun mengamuk. Last sekali dorang tertido dengan keletihan akibat menangis.

Hari kedua, berkurang sikit mengamuknye. Senang je. tutup lampu, bagi susu terus tido. Tapi dengan syarat mama kena baring sekali. Twin kena letak kiri kanan mama.

Hari ketiga, alhamdulillah bagi susu mama dok kat dapur sedar-sedar dah senyap. Rupanya dah tido 2 beradik. Harap-harap malam ni twin okey dah nak tido bawah.


CITER-CITER TAYA (last)

Hari ini MA nak habiskan jugak citer-citer raya MA satu family. Malas dah nak simpan dalam draft walaupun takda gambar. Sedihnye. Tunggu en suami gaji baru nak gi studio tangkap gambar.

Pagi raya keempat, MA beraya dekat sekitar rumah mak MA je. Dah raya ke-4 kan macam tak seronok dah sangat nak berjalan. Pergi rumah member pun banyak yang dah start masuk kerja. MA je cuti seminggu itupun sebab office suruh ambik cuti coz office tutup 1 minggu.

Selepas beraya di sekeliling rumah kami bergerak ke rumah kakak MA yang duduk tak jauh dari rumah mak. Tapi kena naik kereta jugakla untuk ke sana. Jalan kaki tak boleh jauh jugak. 

Habis je beraya rumah kakak, kami bergerak pulak ke pekan Lenggong untuk mencari "GAS". Mana taknye, kami sampai malam tadi mak cakap mak tak masak gas habis. Merata kedai tutup dah kehabisan stock. Kami makan maggi je malam tadi sebab lapar. Gi cari kat pekan pun gas habis dan kedai tutup. Makanye balik dengan hampa.

Owh lupa nak mention, masa gi berjalan raya ni hanya MA, suami dan anak-anak je. Mak tidak ikut sebab ada jiran wat open house. Mak kena tolong masak. Bila dah takda gas nak masak kami pergi makan kat open house tu la kan. Nasib baik jiran tu MA kenal dan mak tolong masak. Kalau tak mahu segan jugak nak gi makan. Tidak pasal-pasal kena gi cari kedai makan yang tak banyak bukak lagi.

Habis je makan, kami lepak je kat rumah sembang-sembang dengan mak. Lepas rindu yang terpendam. Cewah! macam berbulan-bulan tak jumpa mak. Padahal baru je balik 2 minggu sebelum raya. Lebih kurang jam 5 petang kami dengan mak bergerak ke pasar malam. Kononnye nak cari makanan nak makan petang. Tapikan, bila sampai banyak kedai jual lauk basah je. Makanan goreng tidak ada. Hampa dengan perut yang berkeroncong. Inila jadinye kalau tiada gas di rumah.

Malam pulak kami sefamily gi makan kat kedai di Tasek Raban. Suami dengan MA order nasik ayam, adik bongsu makan mee bandung dan adha makan kuetiaw sup ayam kongsi dengan kembar. Mak? tak ikut sebab mak dah makan nasi yang dibungkus dari rumah kenduri petang tadi. Twin kakak masa ni pun tak ikut MA tinggal di rumah sebab sedang tido. Hanya adik je ikut.

Masa gi makan ni la kejadian tidak diingini berlaku kepada adik (twin). Lepas je makan en suami gi ambik kereta dulu sambil bawak si adik. Bagi peluang mama nak makan pulak. Yea la kedai tu tidak menyediakan kerusi makan baby. Jadi payah nak makan sambil pegang adik. Bila dah siap MA makan suami tunggu dalam kereta depan kedai. Selalunyekan, kalau suami bawak naik adik automatik dia akan letak adik disebelah pemandu. Ntah macam mana nak jadi citer, si suami suruh MA bukak pintu belakang sebelah pemandu. MA bukak dengan tidak tengok apa dalam kereta, tiba-tiba gedebub si adik jatuh ke atas jalan. Menjerit MA!!!!!!!!!!...

Dalam hujan, si adik jatuh dengan bersaksikan orang ramai di kedai makan. Menitis jugak air mata MA. First time anak jatuh. MA marah dekat suami sebab cuai. Dah tau anak kat pintu tu kenapa suruh MA dengan adha naik ikut situ. Dan satu lagi kenapa biarkan adik kat belakang. Lepas jatuh dekat 10 minit jugak adik menangis je. Lepas pujuk, lap air hujan kena muka tadi dan tengok tak da luka baru kami gerak balik rumah mak. Kami pakat rahsiakan hal ni dari mak. Sebab mak tentu bising bila dengar cucu dia jatuh macam tue. Malam tu kami tido dengan seribu rahsia dari mak.

Pagi esok, muka si adik dah mula nampak calar dari kesan malam tdi. Masa ni dah memang takleh rahsia dengan mak. Mak terus tanya nak taknak kena citer. Alhamdulillah mak tak marah cuma mak cakap kami cuai. Suami diam je sebab dia tau salah dia. Habis je kami sarapan (beli roti canai je), kami pergi pulak pekan kecik berdekatan dengan rumah sebab nak gi cari gas. Mak nak masak jugak sebab petang nanti MA dah nak balik shah alam. Alhamdulillah, stock gas dah ada di kedai. Mak pergi cari lauk, mak nak jamu anak dia makan nasi jagung, ayam masak merah, ikan bakar dan laksa.

Sedap owh..... Nasi minyak mak suami tambah 2 kali. Laksa ku tambah 3 kali. Nasi sepinggan tak habis. Dah kenyang makan laksa. Kakak dengan suami dia pun datang makan-makan di rumah mak. Yeala bukan selalu boleh berkumpul macam ni. Kalau MA balik suami jarang ikut sekali sebab payah nak cuti. Lepas makan suami dengan anak-anak tido sebelum bergerak balik ke Shah Alam. MA ambik masa ini untuk kemas barang masuk dalam kereta.

Jam 4 petang MA gerak balik Shah Alam. Makanye raya ke-4 kami dah balik. Habis semua plan tak jadi. Kononnye nak makan kenduri jiran kawin dan berpiknik di Teluk Batik. Tapi semua tinggal harapan bila suami terpaksa pulang berkerja. Walaupun sekejap aje kami bercuti tapi kami happy dapat jugak meluangkan masa bersama FIL,MIL dan Mak. I Love U All.

Bila dah pulang shah alam makanye aktiviti kami anak beranak lepak di rumah jela. Suami dah kerja MA tak tau nak gi jalan mana. Petang bawak anak-anak main kat padang shah alam. Layan adha main bola. Itu jela aktiviti kami.


***akhirnye habis jugak citer-citer raya MA.

Rabu

CITER-CITER DI HARI RAYA (part 2)

Jam 7 pagi bersiapkan anak-anak. Seksa nak bagi mandi anak-anak terutamanya adha. Siap kata taknak mandi sebab dia tahu air kat rumah FIL sejuk bukan macam Shah Alam. Yeala kan, rumah FIL pakai air sungai je macam rumah mak MA di perak. Sejuk je bila mandi. Terasa macam berendan di dalam sungai owh.

Bila dah siapkan anak-anak layan suami makan di dapur bersama FIL dan BIL. Tahun ni suami sembahyang raya dengan adik beradik lelaki dan FIL je. Kaum hawa dok rumah jaga anak-anak. Tambah MA, macam mana nak pergi dengan kerenah twin yang tidak boleh ditinggalkan di bawah walaupun seminit. Kalau gi sembahyang bawak kembar ku rasa bingit 1 masjid dengan suara anak-anakku.

Raya pertama, family FIL tidak keluar ke mana pun. Hanya lepak di rumah je sambil melayan tetamu yang tak seberapa nak ada. Kat sini MA dah bosan sikit, yeala kalau kat rumah mak di perak pagi raya duduk di rumah petang dah gi berjalan rumah makcik dan pakcik keliling rumah. Jadi tahun ni MA beraya dengan adik-adik beradik suami jela dalam rumah. Mujurla anak-anak MA tak pandai lagi nak pergi beraya.

Bila dah tidak keluar beraya makanye MA takleh nak kol mak di kampung nak mintak maaf. Rumah FIL line handset takda. Memang payah nak wat panggilan keluar dan panggilan masuk. MA ajak suami keluar sekejap dalam jam 12 tgh hari ke jalan besar untuk menelefon mak. Bila kol mak pulak takda kat rumah, handset adik yang jawab. Petang dalam jam 5 petang keluar lagi sekali dan kol mak baru dapat beraya dengan mak. Bergenang air mata tidak usah katalakan.

Raya kedua pun sama, kami adik beradik hanya melepak di rumah FIL je. Sebab raya ketiga kami akan bergerak ke kota bahru makan kenduri aqiqah anak abang ipar MA dan tahlil naik rumah baru.Petang raya kedua SIL dan BIL semua gi mandi-manda dekat lata. MA mulanye memang malam pergi sebab anak-anak semua baru je tido. Tapi oleh kerana suami nak pergi menelefon office dia, kami keluar kejap sambil melihat lata tanpa join mandi. Anak-anak MA angkat je tengah tido. Alhamdulillah dorang tidak terjaga.

Malam raya ketiga, MA dah kemas barang-barang masuk dalam kereta siap-siap supaya tiada yang tertinggal. Oleh kerana esok habis je makan kenduri di Kota Bahru MA akan bertolak pulang terus ke rumah mak di perak. Mood happy sebab nak balik jumpa bonda tercinta.

Raya ketiga jam 10 pagi, kami dan adik beradik bertolak keluar dari rumah FIL ke kota bahru. Seperti yang dijangka traffic memang slow. dari sejam boleh sampai ke Kota Bahru jadi 2 jam baru sampai. Plan nak ke kubur dulu baru gi makan kenduri terus cancel. Sebab dah lewat terus pergi makan kenduri je. Masa ontheway ke Kota Bahru, simpang 4 yang nak ke kota bahru, gua musang, tanah merah dan terengganu jem giler. Suami dah geleng kepala sebab kami akan lalui jalan ini ke tanah merah untuk pulang ke perak.

Habis je makan kenduri rumah abang ipar jam 1petang, kami sekeluarga mintak diri untuk pulang ke perak. Perjalanan pulang dari kota bahru ke simpan 4 memang lancar. Tapi bila sampai je kat simpang 4 tu semua jadi lain. Dari simpang 4 nak ke tanah merah kalau tak jem sejam boleh sampai. Tapi kali ni dekat 4 jam kami sangkut dalam jem tu. Ingatkan ada eksiden rupanya punca jem kat pekan tanah merah.

Kami sampai di puncak Titiwangsa jam 10 malam. Masa ni suami dah mula mengantuk anak-anak dah tido semua. Suami nak mintak rehat tapi MA taknak sebab takut nanti lambat sampai. Lagipun atas puncak ni MA takut nak berhenti tido dengan anak kecik. Jadi kami tukar pemandu. Suami tido di belakang dengan kembar MA bawak kereta turun bukit-bukit yang penuh kabus.

Ini first time dalam hidup MA bawak turun kereta dari atas bukit titiwangsa. Selalu suami tak benarkan sebab bila malam memang kabus tebal tambah pulak hujan. Alhamdulillah MA berjaya bawak turun kereta dan bawa sampai ke kampung halaman tercinta. Jam 12 malam kami sampai di rumah mak tercinta.


***pst.. raya tahun ini semua jadi tidak betul, manakan tidak suami dapat cuti seminggu tapi office kol suruh masuk kerja hari jumaat. Banyak plan yang tak jadi.

ALHAMDULILLAH LANGKAH PERTAMA SUDAH KELIHATAN

Akhirnye di kala usia nak cecah 18bulan twin si adik dah mulakan langkah pertama dari si kakak. Alhamdulillah ya Allah. Ku bersyukur padamu akhirnye keinginanku ingin melihat permata hatiku berjalan akhirnye terlaksana.

Bukan ku tidak percaya pada takdir, tapi ku tidak mahu orang membezakan anakku dengan anak orang lain. Ku percaya bahawa semuanye telah ditentukan oleh mu Ya Allah.

Petang semalam, di rumah pengasuh ku dirikan si adik dan lepaskan tanganku. Ku sebut tatih, alhamdulillah dengan langkah 5 tapak si adik akhirnye berjalan ke arahku. Gembiranye hati tidak terkata. 

Sebelum ni adik berjalan kalau di pegang tangan sebelah memang laju je jalanye. Cuma gayat nak lepas tangan lagi. Seperti jugak meniti di tepi dinding, kerusi atau katil. Laju je jalan. Kalau bab memanjat tak usah citerlakan. Kerusi makan dia panjat sampai atas meja dia duduk.

Sekarang cuma tunggu si kakak untuk berjalan. Kakak ni cengeng sikit sekarang. Mengalahkan adik. Berat bontot. Pegang tangan sebelah suruh jalan danla 2 tapak pastu dia duduk sebab letih. Mana taknye budak domok ni dah berat nak dekat 10kg. Kuat minum susu tapi makan kurang. Kalau bihun goreng/sup, kuetiew sup, dan biskut laju je dia makan. Kalau nasi tengok mood dia.

Harap-harap raya haji ni, kedua-dua kembar MA dah berjalan. Tak sabar nak belikan kasut kat dorang.


***pst.. entry semua yang ditulis umi send by email.

Selasa

CITER-CITER DI HARI RAYA (part 1)

Oleh kerana handset merangkap kamera MA rosak makanye gambar beraya tahun ni takda. Waaaaaa... nak nak nangis ni. Tapi takpe suami cakap nanti nak gi kedai gambar nak tangkap gambar 1 family. Pastu frame besar-besar letak kat dinding.
 
Tahun ni MA beraya di rumah MIL dia sungai Sam, Kuala Krai Kelantan. Seronok sungguh sebab famil FIL dan MIL ni ramai. Meriah denga suara anak -beranak dan cucu yang ramai. Best sebab keluarga MA hanya 3 beradik je.
 
MA bertolak balik rumah MIL pagi sabtu 18 August 2012. Hari orang buat ketupat baru kami sekeluarga bertolak. Kalau ikutkan malam sabtu tu dah bertolak tapi apakan daya suami MA kul 2 pagi baru habis keje. Takkan nak bertolak macam tu je. Dahla suami drive sorang. Bukan tak boleh bergilir tapi kalau waktu siang memang takleh, twin ngamuk nak duduk dengan MA kat depan taknaknye duduk dengan ayahnye.
 
MA bertolak dari shah alam lebih kurang jam 11 pagi. Ontheway perjalanan singgah MCD bungkuskan bubur nasi anak. Inila akibatnye bila mama dah malas nak kotorkan dapur bila nak bercuti lama. Beli 2 bekas bubur MCD. Habis satu bekas je satu lagi sambung makan rumah MIL.
 
Alhamdulillah, sepanjang perjalanan pulang rumah MIL lancar je. Cuma sangkut kejap dekat dengan tol gombak. Ntah apa sebab yang jem pun MA tak tau. Kereta takdala banyak mana. Ramai dah orang balik 2 hari sebelum tu. Termasuk SIL MA. Sangkut jem kul 2 pagi baru sampai rumah MIL.
 
Bila jalan lancar anak-anak alhamdulillah tak meragam dalam kereta. Cuma penat melayan kerenah twin yang dah besar ni. Berebut mama yang satu ni. Kalau MA dok tepi tingkap mulala pakat berebut nak tido atas peha MA. Kalau tak dapat, bingit satu kereta dengar dorang menjerit. Bukan setakat menjerit ada je la adegan dorang bergaduh sama sendiri. MA dah lali aksi tarik rambut, tarik baju, ketuk dengan botol, dan aksi mengigit. Kalau nak dorang senyap tunggu dorang tido.
 
MA dan family sampai rumah MIL dalam jam 6 petang. Sampai je tengok SIL dari kedah dan Bahau dan sampai awal dari MA. Ok la tu kan. Janji semua selamat sampai. Masuk rumah mulala adegan si twin mengamuk taknak dengan orang. Nak masuk toilet pun jadi susah. Cuma nak dengan MA dan suami je. Penat owh. Pergi ke dapur sambil kendong dua orang kembar kiri dan kanan. Mujur makanan semua dah siap masak. Tunggu nak dihidang je.
 
Bila berkumpul di rumah MIL memang seronok. Berbuka puasa macam kenduri dah jadinye. Dari hujung sana sampai hujung sini penuh ruang rumah. Makanan pun banyak. Habis semua di makan. Muka FIL pun nampak ceria bila anak-anak berkumpul setahun sekali macam ni.
 
Bila sahaja pengumuman raya diumukan di kaca tV. Bunyila mercun di mainkan oleh adik ipar umi. Siap ada mercun bunga api macam sambut Tahun Baru tu. Berapa das MA pun lupa. Tapi kat sini kenangan MA takleh lupakan. Dan jadi pengajaran buat adha.
 
"Dalam dok sibuk anak saudara MA main bunga api, si adha ni nak main jugak dengan pantauan MA. Tapi nak dijadikan citer ntah macam mana anak SIL ni bawak kuar bunga api kertas tu(ada belang), tapi rupa macam masuk angin. Yeala bila adha pegang batang dia lembik je tapi masih menyala bila di cucuh. Oleh kerana lembik adha ni pergi pegang atas dekat dengan api. Terkejut MA, goncang tangan dia suruh lepas dia boleh wat tak tau je. Bila dah dekat dengan tangan dan terkena sikit kat tangan apa lagi menjeritla dia. Terus bawak naik letak minyak gamat. mujur melecur sikit je. Lepas kena sampai sekarang dia taknak main. Bila tanya nak main bunga api tak. Adha jawab " tak nak, anti kena angan". Sambil tunjuk tempat kena api."
 
Malam raya paling indah MA rasakan di mana riuh dengan anak-anak saudara yang ramai. Sepupu adha yang lasak. Banyak lelaki dari perempuan. Bila time tido bergelimpang kami semua di ruang tamu rumah FIL. Nyenyak rasa tido, sebab cuaca yang sejuk bersertakan dengan hujan.
 
 
***entry ni MA post melalui email.

Khamis

SALAM LEBARAN


Salam lebaran buat kawan-kawan MA yang disayangi.
Diam tak diam dah tinggal 2 hari kite nak berayakan.

MA tak online banyak hari sebab mood masih bersedih atas kehilangan saudara baru ni.
Hari ni kematian pakcik yang agak rapat dengan MA.
Bergurau senda asal balik kampung.
Kenangan paling indha pelamin kawin MA dia yang hiaskan.

Ajal maut di tangan Tuhan.
Tiada siapa dapat menghalang dari terjadinye kematian.

Di sini MA ingin memohon maaf buat teman-teman MA yang pernah bersua dan tidak.
Andai kata-kata MA dalam entry mengguris perasan kawan-kawan dengan sengaja atau tidak.
  
MA akan bercuti seminggu.
blog kalau ada line di kampung insyallah MA akan update.

Last sekali:

SALAM AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

Isnin

SUDAH BERTINDIK



Akhirnye telinga si kembar telah ditindik sudah.
Setelah berperang dengan emosi nak atau taknak tindik telinga kembar.
Buka apa dorang kan masih kecik pastu kuat benar gaduhnye.
Kang ada jugak tertarik telinga tu rabik pulak telinga anak dara MA.

MA pergi dengan SIL dekat pekan rawang.
MA kena mintak kebenaran husband dulu kang dia tak bagi mana boleh buat.
Suami bukan boleh tengok anak dia sakit sikit.
Itupun puas dia dok mesej tanya anak-anak macam mana.

Prosedur tindik takdala lama mana.
Yang jadi lama sebab twin MA nangis.
Buka sebab kena tindik tapi sebab takut dengan amoi tu.
Baru tengok amoi tu depan mata terus nangis.
Penakut orang twin MA.

Twin si adik lepas tindik menangis kejap sambil pegang telinga.
Mungkin terkejut kot.
Ambik pujuk adik alhamdulillah senyap dan main macam biasa.
Macam tiada apa yang berlaku.

Tapi si kakak, bila tengok adik dah nangis bila letak atas kerusi tadi dia macam fobia.
Baru nak letak dah nangis sampai selak.
Pujuk bagai tak jalan wei.
Habis semua orang dok pakat kerumun nak tengok twin tindik.
Amoi tu kata ni first time ada twin datang tindik telinga.
 Last sekali amoi tu bagi si kakak snek baru dia diam kejap.
Masa ni la ambik peluang tindik telinga dia.

Menangis jugak pas kena tapi mulut tetap makan snek.
Kelakar amoi tu gelak je.
Kena bayar 20ringgit tindik telinga twin.

Alhamdulillah hingga malam ni twin takda main telinga atau pegang subang dia.
Cuma twin adik je  2 kali terbukak subang sebab snagkut kat buai.
Tapi masa pasang balik dia okey je nangis kena kepit je dengan mama.

Insyallah ada rezeki tukar kepada subang emas.

7 HARI MENJELANG SYAWAL


Erm, mungkin agak terlewat nak menulis.
Sebab malam baru online FB dan terus nampak gambar ni.

Ya Allah, ku ingatkan bukan kena mengena dalam kamus hidupku.
Tapi bila ku lihat tajuk mengucap panjang.

Di kala persiapan orang ramai menyambut aidilfitri yang bakal menjelma.
Tapi kenduri tahlil yang di buat.

Gambar kat atas adalah gambar kemalangan yang berlaku di kawasan kampung MA.
Mangsa adalah adik kepada kawan, kakak dan saudara kepada MA.
Ya Allah, 2 adiknye meninggal secara serentak
Akibat kemalangan dengan lori kayu.

Sesungguhnye ajal itu tidak kira usia dan waktu.
Kalau sudah tertulis pasti akan berlaku.

Al-fatihah buat kak eni atas kehilang adik-adiknye.

***pst.. ku dah terbayang perasaan family dorang.

Sabtu

BERSEDERHANA SAHAJA TAHUN INI

Alhamdulillah hari ni pergi membeli kelengkapan raya anak-anak.
Sudah cukup mungkin untuk anak-anak.
Dapat 5 pasang sorang termasuk baju kurung dan melayu anak-anak.
Kasut si adha je belum.
Twin mungkin tak beli kot sebab tak boleh jalan lagi.

Esok teruskan misi mencari baju melayu si adha.
Budak dah pandai memilih.
Nak cuba baju pun taknak tadi.
Bukan dia ikut MA jalan tapi MA ikut dia.
Nasib baik twin tinggal kejap kat rumah BS.

Baju MA baru dapat sepasang je.
Tu pun sebab masuk je kedai terus berkenan.
Pastu cari lagi sepasang dah tak jumpa.
Semua tinggal saiz big saiz.
MA pakai XS atau S punya saiz.
Kalau M melebeh jadinye.

Tahun ni tahun ujian bagi MA.
Alhamdulillah MA sekeluarga masih mampu nak tempuh.
Walaupun berikat perut demi sesuap nasi.
Pakai je apa yang ada selagi mampu.
Ramai lagi orang sussah dari keluarga MA.


Jumaat

AKIBAT DARI MEMANJAT

Kejadian ini berlaku petang rabu lepas.
Ntah macam mana terjadi tak taula.
Mama sibuk kat dapur masak twin pun sibuk nak mengemas.

Nama pun twinkan.
Kemana sorang tu pergi sorang lagi akan ikut.
Lasak ke main walaupun masih belum boleh berjalan.

Miniti tepi dinding laju je tatihnye.
Tapi bila lepas punggung jatuh.
Ish berat bontot sungguh.

Berbalik pada tajuk, dalam MA sibuk masak twin ni ada je keje dia lakukan.
Twin si adik ni lasak lebih dari kakak.
Bab memanjat serah kat dia.
Kerusi makan tu dia main turun naik selamber je.
Angkat bawak turun dia naik balik.

Dok asyik masak tiba-tiba dengar benda jatuh serta kakak nangis.
Selak sampai biru muka dia nangis.
Kecut perut MA ingat jatuh dari kerusi tapi.....

"HUJUNG KUKU BERDARAH"

Gara-gara si adiki tolok bekas biskut jatuh kebawah.
Kenala kaki si kakak.
Terus MA ambik dukung sikakak basuh kaki letak minyak gamat.
Alhamdulillah darah berhenti.
Luka kecik je kesan kulit terkopek.

Lepas kena ingat dah serik tapi makin ligat dorang main.
MA boleh masak dengan  tenang.
Kul 8 malam anak-anak semua dah terbongkang.

***pst... semua entry di siang hari adalah autopublish tau. office bengong block pulak komputer MA.

Khamis

KALAU DAH BIASA...


Kali ni cerita perihal anak-anak.
Alhamdulillah kalau di asuh dari kecik time tido sampai ke besar insyallah dorang akan ikut.

Anak-anak MA, memang tido awal. 
Kadang-kadang balik dari rumah bs sampai rumah main kejap dah ngamuk nak tido.
Paling lewat tido jam 10 atau 11 malam.
Ini kes abangnye main dengan ayah kalau ayah ada balik.

Twin pulak kalau tido atas kul 9 malam tu alamatnye adala yang meragam.
Serupa jugak waktu siang.
Kalau hari cuti MA dah set jam 12.30 tengah hari memang time tido anak-anak.
Nak taknak dorang kena tido.
Kalau tak tido MA takleh nak wat keje rumah.

Bila anak-anak dapat tido yang cukup insyallah anak-anak tidak meragam.
Bila malam anak-anak tido awal time tula kite boleh sambil wat keje lain.
Macam MA time anak-anak tidola MA boleh lari wat keje rumah.
Maklumla sorang je handle anak.

Bila kite dah didik anak tido awal.
Pergila mana-mana tempat bila sampai time yang kite ajar dorang akan meragam selagi tak tido.
Ini yang MA tengok pada anak-anak MA.

MA jarang jalan tengah hari terutamanye gi shopping complex sebab twin kalau sampai waktu nak tido haru-biru jadinye.
Bukan jenis nak tido dalam stroller.
Sekse rasanye...

***pst.. anak korang macam mana? set jugak ke waktu tido?


9 HARI LAGI PERSIAPAN MASIH BELUM LENGKAP

Korang dah siap ke persiapan raya?
MA masih belum lengkap sampai sudah. 
Ntah kenapa mood raya macam takda je.

Baju anak-anak pun masih belum lengkap.
Baju kurung twin, baju melayu adha, kasut anak-anak belum lagi beli.
Baju MA dan suami?
Lagila belum, 1 pasang pun belum ada.

Kalau dulu mak kat kampung tolong tempahkan tapi tahun ni takda.
Sebab lupa hantar kain  la. 
Nak beli hantar mak kata tukang jahit dah tak nak terima.

Jadi tahun ni MA pakai baju siap dah je kot.
Beli je yang murah-murah janji ada.
Tahun ni bersederhana je sebab pas raya banyak lagi nak guna duit.
Berjimat lagi afdal dari membazir.


Rabu

PECAL KAMPUNG


Sedapnye, tapi MA tak suka makan dengan nasi.
MA suka meratah je.

Korang suka makan tak?
Kalau suka makan korang letak apa?

Mak MA kalau buat sayur yang wajib ada adalah:

  1. kacang panjang
  2. taugeh
  3. jantung pisang
  4. pucuk ubi
  5. timun
  6. pucuk paku
Sedap, sangat-sangat sampai 2 3 kali ulang makan.
Lepas makan perut mesti masuk angin.
Hahaha, mana taknye semua bahan adalah yang berangin semua.

MA tak kisah, janji sedap.
Buat sendiri tak sesedap air tangan mak di kampung.

SAYUR ASAM KELADI

insan dari pak google

Sedap sehingga menambah meratah sayur keladi ni.
Balik kampung hari tu, mak MA masakkan untuk MA.

Ini adalah salah satu lauk kegemaran MA.
Sejak beersalinkan kembar baru sekarang MA berani makan sayur keladi ni tau.
Itu pun setelah mak benarkan.
Kalau tak MA tak berani nak makan.

Kat kampung tak gaduh nak gi kedai cari keladi.
Belakang rumah mak saudara MA ada tanam.
Gi je mintak sikit nak masak dapatla.

MA tak berani masak sendiri sebab takut salah masak jadi gatal bila makan.
Pernah kena sekali tapi bukan MA yang masak.
Azab owh...
Nak bagi hilang gatal nenek suruh hisap gula dalam mulut.
Insyallah akan beransur hilang.

***pst.. korang suka makan batang keladi atau ubi dia?


Selasa

Mohamed Haqaish - Anak Dynaz



Wah comel sungguh anak kedua Dynaz.
Dah sepasang anak dynaz.

Geram tak rambut tu
Lebatnye rambut dia.
Berbanding dengan anak MA rambut sikit sangat.
Dahla sikit halus pulak tu.
  Korang ada tips nak lebatkan rambut?
Kongsila kat MA.

BARU MENIKMATI AIR TEBU YANG SEBENAR

ehsan dari pak google

Masih terasa sampai sekarang keenakkan air tebu ori dari kampung.
Kat bandar nak dapat pati air tebu ni.
Kalau beli kat pasar rasa air lebih dari air tebu.
Banyak dah campur air dah tidak terasa keaslian air tebu.

Kat kampung walaupun jual paket kecik je dengan harga RM2.
Amat berbaloi tau.
Dia memang jual yang pati punya takda campur dengan air.
Minum hanya letak air batu je nak bagi sejuk.
Manis sampai habis air batu pun masih terasa.

Beli 2 paket habis minum dengan family di kampung.
Kalau kat bandar 1 plastik besar dah RM2.
Silap-silap warna je macam air tebu tapi rasa air paip.

Ahhhhhhhhh.. rindunye suasana berbuka di kampung.

D.L.C.W WIRA NEGARA


Hari ni baru nak tulis entry pasal dato' lee chong wei.
Yeala kan, balik kampung broadband takda line jadi macam mana nak tulis entrykan.

Berbalik pada tajuk, habis je berbuka dan solat maghrib pakat berkumpul depan tv.
Excited nak tengok DLCW lawan dengan Lin Dan.
Dalam hati harap sangat-sangat DLCW menang tapi harapan tak terlalu tinggi.
Sebab agak mustahil untuk kalahkan Lin Dan.

Bukan pertama kali DLCW bertemu dengan Lin Dan.
Kalau bertemu memang jarang menangnye kecuali Lin Dan tarik diri.
Adala harapan pingat emas untuk negara.

Tapi apa pun MA cukup suka tengok DLCW main.
Bersungguh-sungguh dia bermain.
Hanya kalah 2 mata sahaja.

Sedih memang sedih tapi bersyukurla atas apa yang ada.
Dapat pingat perak pun dah kira okey dari takda langsung pingat.

Tahniah DLCW...


***pst ... berani sungguh "orang" kutuk DLCW

Isnin

SELAMAT SUDAH

Alhamdulillah, selama sudah sampai di rumah.
Bestnye bercuti di kampung.
Tapi yang tak best tak merasai nikmat berpuasa dengan mak.
Salah timing balik kampung.
huhuhu.

Tapi apa-apa pun memang best.
Mak masak sedap-sedap dan MA jadi tukang rasa.
Anak-anak pun happy walaupun taknak dengan neneknye.
Walaupun hanya 2 hari je balik kampung tapi kegembiraan itu jelas terpancar.

Sejak adik MA dok Johor mak bukak puasa sorang - sorang je.
Walaupun ada opah, tapi opah tak puasa dah coz opah dah nyanyuk.
Tak kenal sesiapa lagi.
Dengan kehadiran MA ada jugakla peneman mak berbuka walaupun MA berbuka awal.

Sedih rasa nak balik tadi.
Sebab MA akan jumpa mak balik raya kedua.Tahun ni, pagi raya bermaafan dengan mak dalam telefon je la.
Tu pun mungkin tengah hari sikit.
Sebab kawasan rumah MIL line takda.

Jumaat

BILA ANAK TERUNA TERPENGARUH DENGAN UPIN & IPIN





Tebal muka dengan anak teruna MA sorang.
Dah pandai tiru segala apa yang dia dengar.
Kelakar ada, malu pun ada.

Kesnye terjadi minggu lepas kot.
Tempat di pasar ramadhan.
Sebab apa gi pasar ramadhan, anak teruna MA mengamuk nak kuih.
Nak taknak MA gi jugak beli kuih 3 ketul RM1.20.
Masa ini kejadian itu berlaku.

Sampai je kat kedai kuih tu boleh dia jerit:

"2 singgit- 2 singgit"

Gelak makcik jual tu.
Pastu semua orang tengok. Mana dapat ntahla ayat tue.
Rasanye terpengaruh dengan upin & ipin dah.
Sapa ntah nama watak yang cakap ayat tu?
MA lupala.

Tapi sampai sekarang, trade mark dia bila nak gi beli kuih:

"ma, li kuih 2 singgit".