Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

L.A.N.G.A.U


Ingat tak tentang N3 ini?

Manusia umi boleh diklasifakasikan sebagai LANGAU. 
Kenapa umi berkata begitu.
Sebab manusia ni bising tapi jenis memerli bila dia baca blog umi dan kawan umi ni.
Memang macam LANGAU .
Dah baca pastu nak bising.
LANGAU nikan kalau terbangkan mesti bising.
Bingit teling.


Besarkan mata LANGAU ni.
Macam tula mata manusia ini besar sampai segalanya dia nampak busuk macam


Apa yang nak kisahkan apa yang orang lain buat pun tak tahu.
Dia nak sakit hati apa yang umi dengan kawan umi buat atau pakai pun tak tau.
Nak kata dia tak berduit bukan calang orangla dengan umi ni yang bergaji ciput.

Tapi memang orang ni umi layak gelar LANGAU.
LANGAU tolong terbang jauh-jauh dari blog umi dan kawan umi ni.
Kecikkanla mata dan tutupla mulut bila baca blog orang.
Jangan nak gi sepahkan macam LANGAU sepahkan tahi.



Si Cranky Kesayangan Family



Inila si cranky kesayangan semua. Diala paling lasak antara kakaknye. Ni boleh jadi geng lawan / main dengan abangnye besar nanti.

Perwatakan adik sentiasa senyum. Agah sikit je mesti senyum punya. Menjulur dah laju meninggalkan kakak. Dia dah belajar nak merangakak. Posisi merangkak dah betul cuma tak bergerak ke depan je lagi. Asyik goyang depan belakang je.

Bab merebut barang pun bagi kat adik. Pantang nampak kakak/adha  pegang barang. Laju je dia gi ambik. Pastu senyum dengan muka tak bersalah.

Tapikan kalo bab nangis bagi kat dia. Selagi tak nampak mama lagi tu nangis. Tapi senang senyap bila didukung. Adik ni jenis penakut sedikit. Terutamnya bunyi mesin(blender). Semalam blend beras nak wat bubur sampai selak dia nangis takut.

Kalau waktu dia sakit pun adik tetap lincah. Sampaikan doktor kata ni sakit ke tak. Budak aktif sakit pun nampak macam tak sakit.

Bab makan adik jugak menang. Suap je apa pun, nganga je mulut dia. Tak susak macam kakak. Betul-betul lapar baru dia buka mulut. Tula adik jadi mangsa adha suap makanan.

Walaupun kuat makan berat badan adik tak naik banyak. Adik lebih ringan dari kakak. Hari tu follow up hospital adik baru 5.81 kg. Kakak dah 6.17kg. Takpela. Janji dorang sihat sudahkan.


Noted: Selalunye kembar adik mesti lebih aktif dari kakak kan?

Senarai Peserta GA....

  1. http://maszmadi.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  2.  http://adna2029.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  3. http://iwishiwillwin.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  4. http://alongnidar.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  5. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  6. http://miszfacebook.blogspot.com/2011/11/second-birthday-adha-giveaway.html
  7. http://gengggkapak.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  8. http://zaiikulim.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  9. join http://mascontestgiveaway.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  10. http://giftcikbunny.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  11. http://goldenrosegacontest.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  12. http://join-giveaway.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  13. http://faishaluvnurrfatihah.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  14. http://putrypencinta.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  15. http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  16. http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  17. http://realitipink.blogspot.com/2011/11/second-birthday-adha-giveaway.html
  18. http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  19. http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  20. http://ablogforgiveawaylovers.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  21. http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  22. http://mimiezalikhahouse.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  23. http://cempakakuningku.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  24. http://acapconga.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  25. http://syahmitembam.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  26. http://fiezahkecik.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  27. http://sentuhanshema.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  28. http://hairulizacontestga.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  29. http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  30. http://darlingninie-cgl.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  31. http://nasyabella.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  32. http://qalbujadeed.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  33. http://nkgiveaway.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  34. http://fatinlovecontest.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  35. http://amieranorizan.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  36. http://nurnuha-syakila.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  37. http://nanakimie.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  38. http://inahasan.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  39. http://qard91.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  40. http://sofiah-andaikutahu.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  41. http://norazwa50.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  42. http://inasepi.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  43.  http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  44. http://diyadaniablogspotcom.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  45.  http://lindasyasya.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  46. http://blogsyana.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  47. http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  48. http://sayasukasepakhanafi.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  49. http://tudungdotnet.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  50.  http://24-7nay.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  51. http://tgifmalaysia.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html
  52. http://penaumi.com/?p=116
  53.  http://2merah1ungu3c.blogspot.com/2011/11/sec0nd-birthday-adha-giveaway.html





Alhamdulillah dah ada 52 peserta yang join. Kalau ramai yang join umi akan tambah hadiah kepada 5 pemenang. 

Apa lagi jom cepat join!!! Masih ada  beberapa jam je   lagi.....




Noted : Kalau nak check penyertaan sila klik kat sidebar bahagian list peserta GA second bifday adha.

Bersalahkah Umi?

Dimana harus umi mulakan cerita? Dimana umi harus meluahkan perasaan umi? Hanya disini mampu menulis tak banyak sekadar meringankan beban di kepala.

Pagi tadi menghantar anak-anak dengan serba salah. Bukan kerana BS buat hal tapi kerana sikap seorang ibu kepada anak yang di jaga oleh BS anak-anak umi.

Bukan umi memaksa BS tu menjaga anak-anak umi setelah BS lama tak nak jaga secara mengejut. Tapi BS ni dengan rela hati nak menjaga walaupun pada mulanya umi ingatkan nak hantar 1 minggu sebelum mencari BS lain. Tapi alhamdulillah BS umi takda masalah dan mahu menjaga terus anak-anak umi.

Tapi semalam, sewaktu ambil anak hujan masih turun walaupun tak lebat. Umi ambil kesempatan bersembang dengan BS sementara menunggu hujan berhenti. Umi bicarakan pelabagai hal termasuk perangai anak-anak umi. Tapi kawan-kawan jangan salah sangka pulak yang umi nk jenis cerewet.

Tidak! umi jenis biasa je. Kalau anak umi nakal nak marah dia marah je. Sebab umi tahu anak umi nakal macam mana. Tapi janganla marah macam marah kat orang dewasakan. Umi jenis kalau benda yang berlaku kat anak-anak umi tak teruk umi tak berapa ambik peduli tapi kalau tragedi macam BS lama memang umi bising.

Dalam duduk sembang tu, baru umi bertanya mana lagi sorang anak jagaan Bs umi? Mula-mula dia segan nak bercerita tapi akhirnya dia bukak jugak mulut bercerita.

Rupanya ibu kepada budak tu tak suka BS ni jaga anak orang lain. Dia nak BS ni jaga anak dia sorang je. Dia suruh BS ni cakap kat umi jangan hantar anak dia kat sini. Tapi BS umi ni taknak. Last-last ibu ni bawak anak dia hantar rumah orang lain.

BS umi ni tak kisah tapi umi pulak rasa serba salah. Coz pengasuh ni dha jaga budak ni drai umur 2 bulan lagi. Sekarang budak tu dah 1 tahun 6 bulan.

Erm, umi rasa macam umi pulak penyebab BS umi hilang sumber rezeki. Bersalahkah umi???


Noted: Kalo la BS tu cakap taknak jaga manala umi nak cari BS lain? Nak dapat semurah ini Rm 500 Sebulan?