Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Selasa

Moga Berkekalan.

Letak gambar budak happy...
Alhamdulillah, umi bersyukur kepada Allah. Umi happy bila tengok anak happy je pagi-pagi. Takda dah nangis bila nak gi rumah pengasuh. Takda dah perkataan taknak kalo nak gi rumah pengasuh. Takda dah lapar bila balik dari rumah pengasuh.

Lepas kejadian pengasuh anak umi yang tiba-tiba tak nak jaga anak-anak umi tue, alhamdulillah umi dpat pengasuh yang bagus. Walaupun dia dah jaga 4 budak lain dia sanggup lagi jaga 3 anak umi yang masih kecil. Dari segi bayaran lebih murah dari pengasuh yang lama.

Dulu adha menangis okey bila sampai rumah pengasuh. Macam di pukul-pukul. Bila time cuti bawak jalan, saje ngacah dia kata nak gi rumah pengasuh siap menjerit dalam kete cakap taknak. Sampai satu tahap dia nangis. Umi tak tahu kenapa dia macam fobia. Bila balik rumah lapar aje dia. Bila tanya pengasuh dia cakap adha taknak makan banyak nak main. Tido pun taknak. Erm pelik okey. Adha kat rumah bagi nasi dia makan je. Tido 2 kali sehari.

Kay rumah pengasuh baru, ibu(panggilan pengasuh) cakap adha makan, tido, bila hantar dia dah tak nangis siap turun jalan sendiri masuk rumah ibu. Syukur umi tak yah nak bergaduh pagi-pagi letak adha dalam rumah pengasuh.

Harap-harap berkekalan la dengan pengasuh baru ni.

Dah kena Rujuk Pakar Pemakanan Pulak!

Semalam masuk keje lambat sikit coz bawa twin gi checkup 5 bulan. Sepatutnye minggu lepas iaitu 2 hribulan tapikan malas nak gi takut twin demam balik lepas cucuk. Suka hati umi je kan ubah tarikh sendiri. Janji anak aku tak demam sudah.

Hasil checkup semalam twin berat dia naik sikit je. Tapi aku cakap dalam hati, syukur naik. Daripada tak naikkan. Tapi yang masalahnye kan, nurse bising. Masa timbang tue dia dah dok tanya anak akak lahir tak cukup bulan ke.Umi jawabla " cukup bulan dik. Cuma berat dorang je kecik". Settle bab timbang tunggu turn nak masuk jumpa nurse. Kat sini kena bebel. Ni antara bualan kami:


  • Nurse: Akak berat anak akak masih dibawah garisan kuning ni. 
  • Umi : Nak wat macam mana dah dorang lahir kecik. Takkan nak naik mendadak dik.
  • Nurse: habis tue dah lahir kecik takkan akak nak biarkan dia kecik je. Usahakanlah bagi susu mahal ke.
  • Umi : (nak marah dah). Akak bukan orang senang. Bukan ke korang promote susu ibu sampai 6 bulan. Ni nak suruh beli susu mahal! Akak campur dengan susu badan je. Bulan depan dah start makan pun. Minggu lepas pulak dorang baru keluar hospital. Kat hospital pun doktor pakar takda komplain.
  • Nurse : ............. erm kalo macam tue 18 haribulan ni akak kena datang jumpa pakar makanan. 
  • Umi : Okey dik.
Ambik buku terus gi bilik cucuk. Habis je cucuk terus balik. Erm bukan umi sengaja nak marah nurse tue. Tapi cara dia cakap macam dia expert sangat. Muda lagi nurse tue. Kawin pun belum. Bukan tak nak bagi susu mahal. Tapi bagi je la yang mana mampu. Umi bukan orang senang. Menjaga kembar memerlukan bajet yang tinggi dalam kewangan. Erm kadang - kadang orang nampak senang je kan. Tak tahu yang kite ni susah.