Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Rabu

Dugaan Ketiga Dalam Pantang...(My Twin Warded)

Ini gambar atiqah dalam ambulance.
Masa ni menitis air mata umi.
Atiqah tak nangis, tak minum susu.
Badan dia memang takda energy.
Atiqah mengalami kesukaran nafas kerana mengalami selsema.
Puas sedut nab, puas sedut kahak tapi tak juga hilang jadi atiqah di transfer ke hospital Taiping.
Oleh kerana umi maih dalam pantang, aqilah masa ni kena demam juga turut di masukkan hospital Taiping.
Hasil keputusan X-ray aqilah & atiqah telah terkena jangkitan pada paru-paru.
Paling teruk adalah atiqah.

Sampai hospital taiping atiqah dan aqilah terus di letak wad berasingan.
Tidak boleh bercampur dengan orang.
Aqilah hanya dibekalkan oksigen dan masuk jarum ditangan untuk masuk ubat antibiotik yang perlu dihabiskan selama 5 hari.
Tapi Atiqah badan penuh wayar.
Tiap-tiap jam atau mengalami kesukaran nak nafas perlu di sedut kahaknye.
Ya Allah betapa runtuhnye hati ibu bila mendengar tangisan anaknye tiap-tiap kali sedutan kahak di buat.
Nak di bawa lari je anak.
First time buat sedut dorang tak bagi umi tengok.
Tapi kali k2dua dan setrusnye depan umi dorang buat.
Sampai menitis air mata.
Tapi apakan daya tak buat anakku tak sembuh.
Bagi nab tak berkesan.
Kahaknye terlalu pekat.
(Atiqah sebelum badan di penuhi wayar.)

Aqilah hanya 2 hari je wayar oksigen dia pakai.
Atiqah 4 hari juga wayar penuh di badan.
4 hari juga dia asyik kena sedut kahak.
Masuk hari kelima keishatan atiqah beransur sihat.
Wayar mula di buang.
Cuma tinggal jarum untuk mesuk ubat antibiotik.
Alhamdulillah.
Perkembangan anakku banyak umi kongsikan bersama Kak Mieja.
Terima kasih kak.
Atas doa kawan-kawan anakku beransur pulih.
Cuma lepas ni kena berhati-hati dah.
Jangan dekat sangat dengan orang yang kena selsema.
Umi takut jadi macam ni lagi.

*** Masa di hospital berita paling sedih umi terima. Memang umi dah tak mampu nak kumpul balik.

Aku Harus Kuat....

Ya Allah,
Engkau kuatkan lah semangatku,
Engkau berikanlah kesihatan yang baik kepadaku.
Untuk aku menjaga anak-anakku.

Semalam adalah hari yang harus aku kuat.
Anak kembarku telah menagalami demam akibat dari suntikan umur 2 bulan.
Penatnye tidak tergambar.
Umi sorang menghandle kerenah twin yang meragam dari malam sampai ke pagi.
Tak tido dibuatnye.
Atiqah bangun aqilah tido.
Japgi Aqilah bangun Atiqah plak tido.
Tapi yang paling penat bila kedua-dua nangis serentak.
Nak mintak didukung.
Bila dukung dah tido, letak bawah nangis.
Aduh sayang.
Mama mati akal dibuatnye.
Sampai mama tertido sambil mendukung kalian berdua.
Tapi harus kalian tahu.
Sepenat mana pun mama menjaga kalian mama tetap bersabar dengan kerenah kamu.
Kamu adalah anak ibu.
Biarla ibu penat, letih atau pun sakit.
Tapi janganlah kamu berdua yang sakit.
Mama tak sanggup lagi melihat tubuh badan kalian berdua dicucuk jarum berkali-kali.
Mama tak nak tengok lagi tubuh kalian berdua penuh dangan wayar.
Mama mahu kalian berdua sihat.


Wajah aqilah yang lena setelah minum susu fresh dari mama.

Atiqah yang lena di buai mimpi.

Alhamdulillah malam tadi dorang tido lena.
Mungkin sakit tempat cucuk kot.
Coz misi yang cucuk tu kasar sangat.
Takdan umi nak ready dia dah cucuk.
Kesian anak mama.


*** Akibat dari kejadian tue, mama terus mc. Pening kepala teramat sangat.