Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Rabu

Menggigil Umi Menahan Marah!!!

Ntahla, kenapa badan ni kalau datang time nak marah orang teramat sangat menggigil 1 badan. Sumpah umi cakap memang umi meradang sangat kat jiran sebelah.

Selama ni umi dan suami banyak bersabar dah dengan jiran yang tak berapa nak hormat jiran sendiri. Korang bayangkan hari sabtu atau ahad, suka-suki dorang je jemur kain dipagar rumah umi. Memangla umi sewa je kan rumah tu, tapi janganla suka-suki je jemur baju kat pagar orang. Umi sendiri pun jemur dekat ampaian jarang sidai atas pagar kecuali toto atau kain besar macam selimut je.

Kadang-kadang sampaikan samaph anak saudara dorang makan buang depan rumah umi. Bila datang angin terbang terus masuk kawasan pagar. Geram!!! bila tanya jawab tak tahu. Hati mana tak sakit. Tapi umi dengan suami masih diamkan diri.

Tapi semalam memang kena cap " B***h" dengan umi. Nasib baik anak-anak umi dah bawak turun dari kereta. Kalo tak jatuh bergolek anak dalam kete. Geram!!! Tapi apakan daya umi perempuan nak berlawan dengan lelaki. Tahan marah sampai suami balik.

Citer dia macam ni:

Lepas balik ambik anak umi terus pulang ke rumah coz tak tau nak gi mana pun. Baik balik rumahkan. Elok sampai je kat pintu pagar ni, adala anjing jiran rumah ni dok main depan pagar(atas jalan), umi hon anjing tu bagi lari. Bila lari, india jiran umi ni dah tengok semacam tau. Tapi umi buat tak tahu jela.

Umi turun bukak pagar, dan terlintas dalam hati nak bawka turun anak siap-siap. Bila dah sudah turunkan anak-anak umi bukakla pagar dan masuk dalam kereta. Bila masuk, umi baru perasan ada sepasang kasut jiran sebelah ni punya. Umi keluar balik dari kereta alih kasut tu letak depan pagar rumah jiran nila. Letak elok-elok takda baling-baling. Tapikan india tadi yang tengok umi semacam tue, keluar sambil maki umi dalam bahasa india dia sambil mengjegilkan mata dia sebesar-besarnye.

Umi tanya dia kenapa? Lagi dia maki umi. Umi terus masuk kereta nak masuk parking. Tapi bila umi toleh india ni dah pegang kayu sambil maki dan ludah ke arah umi. Umi memang cuaklakan. Takut dia mari hentam umi dengan kayu. Oleh kerana takut punya pasal tak pasal-pasal kereta umi calar + kemek dekat pintu sebelah pemandu gara-gara masuk parking dan terlangar dinding pintu pagar. Menggigil badan umi okey menahan marah teramat sangat.

Geram!!! India ni tak padan dengan OKU tapi perangai hodoh nak mampus. Umi tahu perangai india sebelah rumah umi ni. Dia ni tak boleh kena tegur atau marah. Mulala mengamuk tak tentu pasal. Bila dah kereta kemek dan calar umi telefon suami bagi tahu hal sebenar. Menangis + marah umi bercakap dengan suami. Suami suruh tunggu suami balik bari gi bincang dengan keluarga india ni.

Jam pukul 10 malam, suami sampai terus gi jumpa family india bodoh ni. Cerita punya cerita rupanya india OKU ni baru lepas kena marah dengan adik dia. Tu dia lepas marah ke orang lain.  Masa ni memang umi anginlakan. Umi cakap kalo dah kena marah dengan orang lain takkan sampai nak serang umi dengan kayu. Apa umi buat dekat dia!!! Memang kena maki dengan umi dan suamila malam tadi. Hilang rasa hormat dah umi pada family ni.

Bincang-bincang punya bincang dorang cakap nak bayar ganti rugi. Yeala, tak pasal-pasal nak kena gi ketuk + cat balik kereta gara-gara takut punya pasal kat india tue. Tak taula berapa bayaran yang kena. Memang teruk calarnye. Pastu kemek banyak jugak dekat body kereta. Habis je bincang terus umi masuk rumah hempas pintu pagar terus kunci. Meluat tengok muka family india ni yang banyak nyusahkan family umi.

Pagi tadi family dia ada tegur pun umi buat tak tahu je. Dahla parking kereta suka hati je depan rumah umi. Buang sampah depan rumah umi, pastu bila tanya tak mengaku. Geramnye!!!!

2 ulasan:

Amiizaa2001 berkata...

ummi

bangsa tu memang macam tu, abaikan aja. tp sebab dia jiran ummi, ummi tergurlah dia sebab dia pon nak berbaik dgn ummi......ambik yg jernih buang yg keroh.

Kalaou mereka suka buang sampah merata tegur jerk, jgn simpan2

Salina@IbuAqil berkata...

bahaya ler dear jiran camtuh.. tambah skrg kat berita mcm2 kita dgr kes itulah inilah.. sampai kayu pun naik ni.. x bleh diamkan.. hati2 je lah ngan org mcm tu ye.. ;)