Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

Kaedah Perancang Keluarga.

Lepas kejadian "terbabas tahun lepas" gara-gara merancang sendiri umi dah takut selepas melahirkan kembar. So umi ambik pil perancang keluarga.

Lepas usia kembar 3 bulan umi try makan norriday coz masih menyusu kembarkan. Coz doktor cakap norriday sesuai dengan ibu yang menyusu coz susu takkan merudum.

ubat norriday

Tapi umi tak rasi dengan ubat nie coz perriod umi tak menentu. Kadang-kadang langsung tak datang. Pastu datang pulak kerap. Inila menyebabkan umi sakit kepala.

Last-last umi stop jap tanpa makan ubat perancang apa-apa selama 2 minggu. Last-last umi takut tersangkut tanpa disedari umi gi klinik swasta tanya pendapat doktor macam mana. 

Bincang punya bincang doktor sarankan umi ambik pil MARCELON. Tapi ini tidak berapa sesuai bagi ibu yang fully BF yea. Umi kan dah campur dgn FM tula umi berani ambik. Lagi satu MARCELON ni akan menambah selera makan.

Tula sesuai sangat dengan umi yang berbadan keding macam lidi ni. Sungguh umi cakap memang selera umi menjadi sejak makan pil MARCELON.

Bila dah makan ubat ni alhamdulillah habis je 21 biji ubat tue tunggula 3 hari datangla period. Ubat ni doktor tu cakap period confirm datang. Cuma kena hari-hari makanla. 

Cara makan dia macam ni :
  • Ubat ni dia dah set dah hari-harinye. So makan ikut harinyela. Kalo korang start makan rabu , ambikla ubat yang tulis hari rabu.
  • Bagi umi, umi suka makan waktu malam. Senang ingat.
  • Sentiasa makan di waktu yang betul. Macam ni kalo korang start makan kul 8 malam teruskanla sampai ubat tu habis.
  • Tapi andai korang lupa makan malam tersebut dan pagi esok baru ingat, terus je makan jangan tangguh.
  • Bila dah habis makan ubat tu(21 biji) korang tunggu la dalam 2 3 hari confirm period korang datang.
  • Pastu start sambung balik makan lepas 1 minggu(7hari). Andai korang last makan ubat(yang ke 21) hari selasa, korang kena start makan hari selasa balik.
  • Andai korang lupa makan dah cukup 1 minggu baru nak mula, elakkan bersama suami 7 hari permulaan makan pil. Lepas tu nak bersama teruskan jela.


Ini rupa kotak dan pembalut luar ubat perancang.

Ni rupa depan dan belakang.

2 ulasan:

Salina@IbuAqil berkata...

Ina lak masalah skit x leh mkn ubat2 perancang ni.. Sbb masalah kesihatan ina tu.. Doc x galakan.. Dia takut ganggu sistem endokrin yg lain.. ;( kene rancang sendiri2..

ct munirah mohd akhir berkata...

Mkn marvelon ka mercelon? Pic lain, tulis lain, cnpius, nak try gak ni