Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Isnin

Cara Hilangkan Taik Sawan



Ingat tak N3 dimana kepala salah satu twin umi kena serang oleh taik sawan.
Alhamdulillah dah hilang.
Rupanye tak payah guna santan,shampoo atau ubat apa-apa.

Kenapa umi cakap macam tue?
Coz maca kembar masuk wad hari tue doktor tanya umi cuci pakai apa.
Umi kata macam-macam saya cuba tapi tak hilnag.
Doktor bagi satu je cara.
Jangan pakai shampoo.
Pakai mintak zaiton.
Insyalah dia akan hilang. 
Selalu benda ni terjadi dari shampoo atau sabun yang kite guna.
Alhamdulillah taik sawan anak umi dah hilang dalam masa 3 hari kat hospital.


Masa kat hospital twin disyaki ada masalh enzema.
Dimana kulit my twin jadi kasar dan segala pelipat di badan twin semua jadi merah.
Salah satu cara nak elak enzema jangan pakai :
  • Sabun
  • Shampoo
  • Bedak
Amalkanla 3 benda ni insyallah akan hilang.

Inila keadaan kepala my twin dulu.

3 ulasan:

Yan berkata...

betul betul... taik sawan tu bukannye penyakit kulit yg datang tiba2... tp disebabkan penggunaan shampoo, bedak & jugak minyak baby.. yg tak dicuci bersih.

ms anak fes dulu tak tau.. si qis mmg kerap diminyakkan rambut dia oleh MIL.. dan mmg banyak sangat taik sawan dia.. tp ms tu ikutla petua MIL.. guna santan.. tp esok2 ade balik/

bile masuk anak kedua baru perasan sbb bby tu hari2 kite yg belek kan.. wlupun si dhuwa ni rambut panjang tercacak2.. mmgla letak minyak jadi kemas..tp sebab mula2 letak minyak jadi taik sawan.. lepas tu kami tak pakaikn lg dah.. tu yg rambut dia kembang tercacak cam naruto.. pdhal umur baru sebulan hehehe..

anura anuar berkata...

Sis..boleh tahu..minyak zaiton nie yg jenis minyak kita masak ke atau minyak zaiton utk rambut..

MaMa_AdHa berkata...

anura:::

minyak zaitun kite pakai kat rambut tu...
tapi umi jarang bagi pkai. sebab minyak salah satu penyebab jugak...
just bagi mandi macam biasa.
lepas mandi usapa dgn lembut kepala baby yng berkerak tu