Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

Macam Mana Nak Bezakan Si Twin?

Mesti ramai yang cakapkan susah tak nak bezakan si twin yang seiras wajah dorang? Meh umi citer serba sedikit macam mana umi nak bezakan dorang ni masa kecik.


Masa kat hospital sah2 umi boleh bezakan mana satu adik mana satu kakak. Coz Si adik lebih kecil dari kakak dan lebih lama duduk dalam inkubator. Memang jauh beza masa ni. Adik nampak sangat tulang dada dia. Nak pegang bagi susu pun takut.
  • Aqilah(adik)

Atiqah (kakak)
Bila dah keluar dari hospital umi tetapkan tempat. Sebelah kanan kakak dan sebelah kiri adik. Walaupun berat badan dorang tak sama bila letak berdekatan memang payah nak beza. Jadi umi cakap kat suami kite tetaokan tempat. Macam tu jugak waktu onthewat balik kampung.
Belah kiri yang tangan terkeluar tu adalah adik.


Dibezakan dengan stoking. Hijau adalah adik.
 Bila dalam pantang timbul masalah dengan mak yang payah nak kenal kalo dok dengan umi insyallah umi boleh cam. Bila dah timbul kekeliruan di antara mak, maka kami pakaikan pakaian yang berlainan. Kalo adik stoking merah adik stoking caler lain. Kalo bju sorang hijau sorang lagi kaler lain sampaila mak umi dapat cam mana satu adik mana satu kakak.
Kakak(kiri) lebih bulat dari adik.
Bila dah habis pantang lagi la payah nak bezakan dorang. Tapi bagi umi rupa bentuk muka dorang yang berbeza. Adik lebih bujur sikit dari kakak yang bulat mukanye. Mak umi cakap muka adik lebih lembut sikit dari kakak. Tapi paling kuat nangis adalah adik.

Bila besar lagi nampak seiras.
Bila besar ni memang dah tak nampak sangat perbezaan. Cuma boleh di bezakan dengan perangai dorang je. Sorang kuat nangis sorang lagi diam. Sorang kuat senyum sorang lagi tak. Macam tula umi terangkan pada kawan-kawan yang pertama kali tengok kembar umi.

Tapi percayala seorang ibu lebih mengenali anak-anaknye. Tapi kalo tak boleh jugak nak handle pakaikan la dorang gelang. Sorang sebelah kiri sorang sebelah kanan. Tak pun labelkan nama di baju. Ikut kreativiti masing-masing.

3 ulasan:

Rizziela berkata...

kalau mcm akak nanti tak taulah mcm mana nak bezakan..

twin akak boboy...tak kan nak bagi pakai gelang..mungkin akak nak minta mak a kak buatkan benang kecik..pakaikan kat kaki or tangan..supaya senang nak bezakan..

Tapi twin akak x seiras

myamyza berkata...

bestnyer dapat baby kembar.. memang nak sangat2 kalau ada rezeki

kite follow sini
kalau sudi follow balik ye
http://mummymyza.blogspot.com

ellisya berkata...

adoi..
bnda ni pon bermain2 di kepala nih..
bkn pe..lama2 mayb kita cam..baru2 fresh dari womb tu..mcm susah gak la kan..hehe..sbb kita baru bertemu muka kan..hehe...insyaallah twin emy pon boboi..cmne ek..kasik baju lain2 la..