Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Isnin

Tolong Bagi Pendapat...

Umi masih bercelaru pikiran ni.
Kuatkah semnagatku???
Mampukah aku berjauhan dengan dia???

Mesti ramai yang tahukan umi akan bersalin dalam awal bulan 3.
Bersalin operate adalah jalan terbaik bagi umi coz anak songsang.
Oleh kerana itu umi dan suami telah berbincang dengan secara aman,
dan kata putus belum juga muncul walaupun lagi 2 hari (Rabu) cuti dah nak bermula.

Umi dari adha lahir sampaila usia dh nak masuk 1 tahun 3 bulan tak pernah berenggang.
Pagi pergi kerja je hantar rumah pengasuh. Malam berkepit balik.
Mak umi suruh umi balik hantar adha dulu, coz senang nak balik lepas bersalin nanti.
Lagipun banyak barang nak kena bawa balik.
Baju adha, baju mummy, barang baby.
Confirm tak muat kete. Yeala kete wira je pakai.
Bonet kan kecik je.

Adha ni jenis taknak duduk dengan orang dalam kete.
Duduk sekejap bolehla.
Pastu cari mama balik.
Bukan umi tak pernah cuba tapi tak berhasil.
Tiap2 kali keluar naik kete umi akan buat macam tue.
1 Lagi adha jenis payah nak tido kalo dengan orang lain.
Kecuali dengan umi, suami dan pengasuh dia je.
Yang ni pun umi pernah try, masa balik kelantan hari tue mak umi ikut.
Bagi dia duduk dengan mak kat belakang.
Tak menjadi juga.
Last2 umi juga dok belakang coz mak dah surender adha tak nak dengan mak.

Yang jadi masalhnye sekarang umi takut umi tak mampu nak berjauhan dengan Adha.
Macam mana nak buat yea kawan-kawan.
Perlukah umi hantar adha balik kampung juga.
Atau biar je dia dengan umi sempai bersalin???
Kalo umi operate, buatnye time balik kampung dia ngamuk nak duduk dengan umi mcam mna???
Adik bakal lahir dahla twin pulak tue.


*** Ntah -ntah adha tak de ape2 kalo hantar balik kampung umi plak yang pikir bukan-bukan.
*** Kalo betul dia tak rasi dengan mak coz tak pernah berjauhan dengan mama, jenuh umi nak balik ambik. Jauh tue.

Jumaat

Bulan 3 Pilihan Yang Tidak Boleh Aku Tolak.

Kenapa Dengan Bulan 3 (MARCH)???

Bulan 3 adalah tarikh due umi.
Bukan umi tak suka dengan tarikh 23 march 2011 yang diberi,
Tapi umi masih tak dapat terima tarikh 37 minggu umi hamil ( lebih kurang 3 march 2011) semalam membuatkan umi dah takda pilihan. 
Nak tak nak kena terima.
Takut, risau, dan macam-macam lagi perasaan bermain di kepala umi.

Seperti yang mana kawan-kawan tahu, bagi ibu yang hamilkan baby kembar (twin) jarang sangat boleh bersalin normal.
Inilah yang terjadi pada umi.
Umi nak sangat bersalin normal tapi apa kan daya dah nak masuk 3 bulan baby still songsang.
Di mana kepala baby 2 kat atas.
Dah takda ruang dah baby nak pusing.
Sendat,sempit dan bertindis dah kedudukan baby.

Semalam umi checkup di SALAM.
Harapan umi biarla baby twin pertama akan pusing coz doc siti cakap kalo baby pertama tak songsang umi boleh bersalin normal.
Tapi, apa yang umi hajati dan mahu dari baby tak menjadi.
Baby still songang.
Sedihnye hati umi, bila doc siti cakap baby dah takda harapan nak pusing.
Kalo still tak pusing, bila kandungan awak cukup 37 minggu kena operate.
Coz baby twin umi dah terlalu padat.

Nak taknak umi terpaksa terimala kan perut umi dibelah.
Demi keselamatan baby umi dengan umi sekali.
Bertawakal pada Allah adalah yang terbaik bagi umi.
Kite dah mencuba tapi takda perubahan.

Ada lagi 5 minggu sebelum umi menyerah diri di hospital.
Umi tak bersalin di SALAM coz tak cukup bajet.
Jadi umi akan bersalin di hospital goverment iaitu HTAR.
Kepada kawan-kawan doakanlah bagi umi supaya baby twin pertama boleh pusing.

Khasiat Buah Delima

Khasiat Delima “Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” - Al-An’am:99


Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.

Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria da Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal karena pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.

Bagi ibu mengandung Delima, sejenis buah lain yang disebutkan di dalam Al-Qur`an, mengandung potassium yang besar volumenya, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. Bereaksi bersama sodium, potassium mengatur ekuilibrium air tubuh dan menjaga detak jantung agar tetap normal..(bagi ibu dan perkembangan fetusnya). Dengan memelihara keseimbangan kadar potassium-sodium, buah ini juga menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur( kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaan nya menunjang pergerakan bayi yg dikandung) , mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah ( ibu yang baru pertama kali mengandung atau lebih dari 3 kali pregnancy No.). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah,dan juga menguatkan jantung.

Antara kebaikannya yang lain:
  • menghalang pembentukan sel kanser
  • mencantikkan kulit
  • mencegah dr nyanyuk
  • memberi tenaga
  • elok utk pesakit tekanan drh tinggi dan rendah
  • elok utk sistem penghadaman
  • mengurangkan berat badan
  • prevent morning sickness( utk org mengandung)
  • memperelokkan rahim
  • dan lain-lain

*** Umi memang suka sangat makan buah delima waktu mengandung.
***  Payahkan nak cari buah delima kampung sekarang ni..

Seronoknye Dia...

Semalam umi mc setelah habis checkup di SALAM. Hati sedikit gusar bila habis checkup kat sana. Nanti umi citer di lain N3 yea...

Untuk menghilangkan kerisauan hati umi, petang semalam umi, hubby, adha dan Pak De gi jalan-jalan kat Tasik Shah Alam. Seronok tengok anak gembira bila dapat mengexplorekan diri kat taman. Kami pergi tak lama pun coz keluar dari rumah pun dah nak dekat 6.30 petang. Gi main sekejap je pastu balik.

Ni gambar masa first sampai. Pak De nak tengok ikan. Suka tengok adha senyum macam ni. Hihihi, ramai orang cakap adha anak Pakde. Kan dua-dua kepala botak.

Aksi meniru gaya Pakde. Menjadi juga yea....
Gambar mama takde coz mama yang tangkap gbr masa ni guna hst pakde. Ayah?? Gi ambik kamera dalam pakde..

Adha masa ni teruja tau tengok ikan tue. Siap mulut membebel bahasa dia. Nasib baik ada orang nak dukung adha kalo mama, tak larat dah sayang.

Dah habis tengok ikan, kiteorang gerak gi ke taman. Masa ni orang dah tak ramai. Yeala dah kul 6.30 mna nak ada orang. Adha siap jalan laju lagi nak gi taman. Panggil pun dah tak endah. Mama dah tak larat nak kejar yea sayang.

Mainan ni adalah anatar permainan yang dia suka main. Siap menjerit yea kat mama suruh henjut papan tu. Ayah kena standby kat belakang takut jatuh. 

Nak tahu adha nak gi mana masa nie???




Siap nak ajak ayah sekali masuk kat situ. Tapi apa yea???

Ha dia nak masuk dalam ni. Laju je dia merangkak. takdan nak tangkap gambar dia dah sampai kat umi.
Ada 1 gambar dia tengok bila kite tangkap tapi dok dalam kamera la. Ni gambar umi tangkap guna handset sony je.

Dah habis main, umi bagi dia main papan gelongsor plak. Mainan ni memang kegemaran dia. Pakde terpaksa pegang coz adha dah tak sabar nak turun.
Tengok, gembiranye dia bila dah dapat turun. Suka tengok gambar ni. Happy je anak mama.

Ini yang umi risaukan. Tak padan dengan umur, nak naik ikut depan. Mula-mula risau juga takut jatuh. Tapi alahamdulillah Adha berjaya panjat sampai atas. Pakde dah tunggu dari atas. Ayah mana???
Tengah tangkap gambar meggunakan kamera.

Aksi last sebelum balik. 
Memeang betul-betul seronok bila dapat main.

Semua kebanyakkan gambar adha, ayah dan Pakde. Gambar mama takde.
Serius umi ckap semalam mmg umi takda mood nak bergambar.
Lagi pun umi yang tangkap kan. Jadi dah tentu gambar mama takde.
Gambar menggunakan kamera tak dapat di upload coz wayar cable takde.

Betulkan apa orang cakap.
Bila kite ada msalah, bila tengok anak yang happy memang hilang sekejap masalah kitekan.
Alhamdulillah, umi dikurniakan anak yang tak banyak kerenah.

Rabu

Ubat Dalam Pantang...

Alhamdulillah ubat yang nak di makan ketika dalam pantang telah selamat sampai petang semalam.
Tahun lepas umi berpantang makan ubat dari jenama Radix (Tak silap umi).
Tahun ini umi decide nak ambik ubat jenama ......
Terlalu banyak info tentang ubat ni yang umi terima adalah positif.
Terutamanye ubat tentang Breastfeeding.
Habis pantang insyallah umi nak ambik pil untuk breasfeeding.
Kat atas adalah parcel yang umi terima petang semalam.



Ubat tu umi beli dari kak hasmah.
Mesti dah ramai orang tahukan kebersekanan ubat Shaklee ni kan.
Umi memang dah lama baca tentangnye tapi kebanyakkan semua tentang ubat bagi ibu menyusu.
Tapi bila umi baca buku Pa & Ma bulan ni punya baru umi tahu Shaklle ada menyediakan ubat untuk ibu berpantang.
Jadi umi decide nak try ubat ini plak.

Inila rupa barang yang umi terima bila umi buka parcel tadi.
Alhamdulillah,  selamat sampai.
Tak sabar nak makan dalam pantang.
Pek ubat yang mudah di bawa.

Ini plak bila dah bawa keluar semua isi dalam bekas tue yea.
Ada 4 jenis ubat yang ada.

Ubat Shaklee Zink

Ubat Shaklee Vitalea

Ubat Shaklee Complex

Ubat Shaklee Vitc 500 mg

So, kepada sesiapa yang berminta nak try ubat dari jenama shaklee ni bolehla jenguk ke sini yea:



Baru Nak Gi beli Tapi Dah Dapat

Terima kasih Untuk Pak De(Yusry) kerana memberi set tilam baby ni.
Baru cadang nak gi cari minggu ni. 
Tapi dah dapat free.
Moga murah rezeki untuk bakal twin.

Botak Sudah Anak Mama

First sekali, mama minta maaf yea sayang...
Mama yang nak gunting rambut tapi adha yang jadi mangsa.
Sorry tau..


Kejadian ni baru berlaku petang semalam.
Ayah adha la nak sangat gunting rambut adha.
Rambut adha kan kerinting jadi bila kering jadi macam nie:
Ha, bergumpal-gumpal. Kalo perempuan boleh ikat mcam mama coz rambut mama macam adha juga.
Letak minyak baru nampak rapi rambut adha.

Jadi disebabkan rambut adh adah nampak panjang suami pun bawa dia kedai gunting rambut belakang rumah je.
Ikutkan malas nak ikut biar suami je handle tapi adha tak nak ikut plak ayahnye semalam.
Jadi nak tak nak mama pun kena ikutla.


Ini la aksi adha. Taknak dia duduk atas kerusi tue. Nak turun je kejenye. Sampaikan kain yang balut dia terbuka. Mama kena pegang badan, india tue pegang kepala sambil mesin rambut adha.
Ini baru separuh mesin. Yang atas tu sayang je nak potong. ingatkan nak simpan jadi jambul tapi ayahnye tak bagila plak.

Dah nak siap. Tinggal repair sikit je lagi. Habis baju mama lekat rambut adha.

Masuk kete adha merajuk dengan mama. taknak pandang mama. Mama panggil pun tak nak. Bukan mamala nak gunting rambut adha. Ayah yang suruh. Huhu sedih tau. Tapikan bila tengok dia botak jadi kelakar. Umi senyum sorang-sorang. Serius nampak kelakar tengok anak botak.
Ini gambar masa tido. Kesian anak mama. Kena botak buat kali kedua.
Sebenarnye, umi nak suruh kedai tue potong buang rambut yang pusing-pusing je. Tapi sekali umi masuk(mama tengah gayut telefon masa suami bawa masuk adha dalam kedai), dia dah potong guna mesin tapak 2. Nak marah pun ada. Tapi nak buat macam mana kan. 
Kalo rambut adha tebal takdala nampak sangat kulit kepala. Tapi rambut adha ni jenis nipis. pastu sikit plak tu. Jadi, nampakla macam botak.
Takpe sayang lepas ni tunggu adha 2 tahun plak baru potong yea..

*** Bila rambut mama plak nak di potong.
*** Potong tak sampai 5 minit caj kena bayar Rm 5

Ahad

Ais Krim Malaysia..

Ada ke sape-sape tak tahu apa itu ais krim malaysia???
Ha gambar kat atas tue la ais krim malaysia(umi je ke panggil nama ni)..
Untuk mengisi peti ais yang kosong kat rumah tue umi pun buatla ais krim letak dalam peti.
Ingatkan nak makan sendiri je tapi ada plak anak jiran nak beli.
Ala tak mahal pun jual.
RM0.20 je. Jadila boleh masuk tabung adha..

*** Dah kena buat banyak perisa la kan. Takkan nak jual ais krim sirap bandung dengan milo je..
***Ni gambar mula-mula buat, tak banyak lagi..

Nak Potong Ke Tak??

Sayangnye nak potong. 
Dah lama dah simpan, dari sekolah lagi.
Seingat umi baru 3 kali je potong.
Last potong 2 tahun lepas sebelum kahwin tak silap umi.
Itupun coz gi wat rambut.(Rebonding)

Sebenarnye, lepas bersalinkan adha memang dah nak potong.
Coz pening kepala, dah panjang sangatkan.
Tapi dah sampai adha usia 1tahun lebih tak juga potong.
Bukan taknak potong tapi banyak sangat kejadiannye.
Umi nak gi potong suami tak bagi,
Bila suami bagi potong umi plak yang taknak.
Macam mna nak potong.

Hari khamis dalam kul 6 petang, pas balik rehat kejap dari gi jalan-jalan kat zoo.
Umi, suami dan adha gi keluar gi cari kedai gunting.
Huhu banyak yang tutup.
Last-last jumpa satu kedai je yang buka dan menarik minat umi.
Tapikan, bila naik je dia cakap kena tunggu lagi 1 jam baru boleh potong.
Coz masa umi gi tue, dia tengah siapkan seorang customer dan ada lagi 1 customer tengah tunggu.
Malas umi nak tunggu coz dah nak dekta maghribkan.
Bawa anak plak tue.
Jadinye, tak jadila potong juga.
Balik dengan hati gembira pun ada, sedih pun ada.
Hahaha, umi rasa macam tak terpotong juga rambut kesayangan umi ni...


Panjang tak rambut umi???
kalo tengok dari belakang rambut dah cecah punggung.
Sayang tau nak potong. Dah bela lama nie...
Nampak ke perut umi yang tgh preggy 8bulan???

Sabtu

Happy Anniversary Yang Ke - 2


Happy anniversary yang kedua buat diriku dan suami..
Alhamdulillah hari ini (22 Januari)  2 tahun sudah usia perkahwinan umi dengan suami tersayang. Walaupun banyak dugaan yang umi tempuh, rumah tangga ku masih bertahan hingga kini.
Tahun lepas anniversary pertama kami amat bermakna dengan kelahiran Adha. Tahun ini pulak akan lebih bermakna kami sambut dengan anak sulung kami yang dah cecah 1 tahun dan kelahiran kembar yang bakal menjengah dunia dalam masa berapa minggu je lagi...

Buat Suami:
 Ayg minta maaf kalo ada membuat salah dengan abg selama menjadi isteri abg dalam 2 tahun ini. Ayang minta maaf kerana kadang-kadang perangai ayg melampaui batas. Tapi ketahuilah abg bahawa ayg amat menyanyangi dirimu. Selagi nyawa di kandung badan, selagi jodoh kite berkekalan abg la satu-satunye suami bagi diri ayg. Semoga tahun ini akan menjadi lebih baik dari tahun lepas. Amin

*** N3 ini adalah N3 autopost yea.. 

Jumaat

Benda Yang Diidamkan Dah Dapat-(2)

Welcome Sayang. Moga kehadiran mu membawa manfaat kepada anak-anak ku...

Alhamdulillah benda yang umi idamkan, nak sangat-sangat akhirnye dapat jua ke tangan umi. Memang bersyukur tak terkata umi kepada Allah. Kerana rezeki yang Dia berikan. Alhamdulillahx3

Mesti ramai yang tahukan umi memang nak sanagt fully berasfeed bakal kembar umi tahun nie. Insyallah. Niat itu adalah penting bagi seorang ibu yang ingin menyusukan anaknye. Salah satu benda yang paling penting lagi dalam menjayakan proses penyusuan secara esklusif adalah pam susu. Pam susu ini la yang umi sangat hajatkan. Umi takut umi tak mampu nak beli coz dengan masalah ekonomi yang kurang stabil baru-baru nie.

Tapikan Allah itu maha mengetahui. Rezeki umi datang dan umi berjaya memiliki benda yang umi mahu.

Inila barang yang umi nak beli. Dah dapat pun. Semalam umi beli sebelum kami ke zoo negara.
Ingat nak beli yang asas je. Tapi pikir-pikir balik tambah sedikit duit je lagi boleh dapat fully set. Jadi umi pun ambik 1 set punya... Meh kite tengok gambar satu-satu yea


Ini gambar spectra 3 bersama dengan corong pam berganda.

Ini plak PP Breastmilk Bottle, nursing bra, ice(lupa plak nama dia).
Stotage bags ni umi tambah 10 ringgit je lagi coz yang ni bukan beli sekali dapat 1set. 

Ni plak bag yang umi dapat sekali masa beli 1 set pum susu spectra 3.

Ni plak bantal untuk twin umi. Rm 9.90 1 bantal. Semestinye warna pink kan. Tapi umi tak yakin lagi bahawa baby twin adalah girl coz tak mungkin keluar nanti baby boy. Bib tue dapat free. Tapi dia bagi satu la plak. Ok la tue kan...
Agak-agak berapa harga semua barang ni umi beli???


""








""










"""










"""









"""


Harga semuanye RM 620.50. Lebih dari bajet yang umi nak beli. Target Rm 500 je...
Tapi takpela demi mu anak mama sanggup korban kan wang ringgit.

Nak tahu umi beli kat mana???


Memang tengah ada sale sekarang nie. Bagi umi dah kira murah dah harga nie. Ada setengah tempat jual 1 set  saje dah 6rts++. Ini umi beli 1set pum susu baru rm 550. Kenapa jadi 620.50 coz umi ada beli benda tambahan. Termasuk sabun mandi dan shampoo jenama pureen. Itula jadi sampai 620.50.

Mula -mula umi nak gi beli kat klang je kat kedai enjoybreasfeed.com. Tapi bila baca buku PA&MA terus ajak suami gi sini coz ada sale. Boleh terus ke zoo negarakan. Tak sampai 2 minit dr kedai onebabyworld sampaila ke zoo negara.

*** Dalam hati  ni tak sabar rasanye nak guna spectra 3..



Kami Di Zoo Negara Di Hari Thaipusam...

Memang dah lama sangat nak pergi kat Zoo Negara. Nak bawa adha gi jalan-jalan. Tapi semua tak menjadi. Tapi alang-alang kiteorang gi Taman Permata, Ulu Klang terusla singgah. Dah dekat sangat tak singgah rugi. 

Kiteorang sampai dalam kul 1 petang kot. Tengah panas terik tu, kiteorang masuk. Memang ramai orang semalam kat zoo coz cuti Hari Thaipusam kan. mujur jalan je tak jem.

Jadi layan je la gambar mak buyung yang dah nak masuk 8 bulan minggu di dalam zoo dengan suami dan adha.

Masa ni kami baru turun dari train. Rasa malas plak naik train coz tak puas tengok. Rugi je bayar Rm6 (2 orang dewasa). Tapi takpe la... Adha tak nak berjalan langsung dalam zoo. Dia lebih suka dok dalam stroller. Mujurla stroller suami bawa bersama kalo tak memang tinggal kat rumah je stroller tue. Masa ni adha tengah tahan ngantuk tapi taknak juga tido.

Ha cuba teka apa yang di lihat oleh adha dan ayahnye???

Singa yang sedang tido. Huhu. Leceh betul mari time tgh hari ni. Banyak haiwan yang tido. Pastu dok menyorok belakang pokok. Tak nampak sangat haiwan.

Masa ni suami cuba lepaskan di kat bawah. Bagi dia berjalan. Tapi idak maknanye. Dia nampak je orang lalu dekat dengan dia, terus pegang kaki ayahnye. mintak di dukung. Hu penakut orang rupanya anak mama. Masa ni kiteorang tengok haiwan apa yea???
Owh Harimau belang. Gambar dia dalam gelung tue. Tengah tido. Abikan bayang-bayang perut mama yang nampak kat cermin tu ek...

Gambar mama mestila harus adakan.. Ni tak silap umi gambar di tangkap kat kandang singa... 
Adha dah payanh nak pandang kamera la sekarang. Penat dah suruh tapi pandang lain juga.

Ni masa kat kandang tapir. Gambar ayah takda coz ayah tak suka sangat bergambar. Jadi ayahla jadi tukang tangkap gambar guna handphone mama.

Comel sangat tengok kura-kura nie.. 

Ni plak reaksi anak dan ayah tengok kura-kura berenang.

Masa ni kami kat tempat pertunjukkan binatang. Ingatkan ada masa ni tapi pertunjukkan hanya di buat pukul 11 pagi dan 3 petang. Sedih tak dapat tengok. Masa ni umi dah penat berjalan. Sampai terduduk dah kat situ.
Mata adha asyik tengok ikan besar tengah berenang belakang umi. Gambar ikan tu tak tangkap la plak.

Dah habis pusing dalam zoo negara tue, dalam kul 2 lebih kami keluar dr zoo terus masuk kete. Dah tak larat dah nak jalan. Coz sebelum kami datang sini kami telah pergi ke alamat ni:


No. 1C (3rd Floor), Persiaran Permata,
Taman Permata, Ulu Kelang,
53300 Selangor, MALAYSIA
(We are above Old Town White Coffee Shop) - lift facility is provided
TEL:  +603 - 4105 7029 / +6019 310 5988

Haha terbongkang anak umi bila dah masuk kete. Dapat je susu terus zzzzzz. Sampai la kat rumah. 
Mama plak???
Tido juga kat sebalah adha sambil duduk je. Ayah drive sorang-sorang..

*** Perut umi sekarang ada nampak macam mengandungkan anak kembar tak??? Ramai orang cakap kecik je perut.