Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Isnin

Bonding Moment With Opah Contest

Kali ni umi nak join contest yang dianjurkan oleh Pn Apash...
Nak tahu lebih lanjut maklumat dan syarat penyertaan sila klik SINI...

Jadi gambar yang umi pertaruhkan adalah;

 Nama Anak ; Muhammad Dzal Adha Bin Muhammad Hasry
D.O.B ; 26 November 2009
Nama Ibu ; Ummi Kalthum Binti Mohd Nasir
Nama Opah ; Sharifah Binti Mohamad
Umur Ketika gambar diambil ; 3 bulan ++



Ini plak gambar selingan.. Gambar adha dengan opah dan tokwan... Masa ni nak hantar opah &dan tokwan adha balik kelantan... tengah tunggu kereta api tiba...
Fresh lagi tau gambar nie..

*** Adha dah sihat... Cuma tinggal batuk je lagi...

AdHa dEmAm PaNaS

Umi rasa N3 nie dh lewat untuk diceritakan. Tapi umi nak kongsikan juga coz ini pengalaman pertama umi anak demam panas..
Minggu lepas umi telah cuti "emergency" selama 3hari kerana Adha demam panas. Hanya Tuhan yang tahu perasaan umi ketika Adha demam...
 Meh umi citer serba sedikit kejadian;;

16 March 2010;
Pada hr ni umi telah ambik mc, coz Adha dah tunjuk tanda-tanda nak demam. Tak tido malam, kalo tido pun setengah jam mesti bangun...
Lepas je ambik mc umi terus gi ambik Adha kat rumah pengasuh. Umi tak sanggup rasanya tinggalkan Adha di waktu begini dengan orang.. Takut nyesal di kemudian hari...
Waktu umi ambik Adha panas badannye takla kuat just suam2 kuku...
Bagi makan ubat alhamdulillah ok...
Cuma merengek je...

17 March 2010 (3pagi)
Adha dah start meragam tido taknak.nyusu tak nak nagis je... Dari kul 8 malam hingga 3 pagi...
Kalo tido 5minit je.. Hidung Adha masa nia dah berbunyi.. Nak nafas pun payah...
Mujurla ada termometer untuk cek suhu...
Cek punye cek suhu badan Adha masa nie 37'C...
Tingginye.. patutla tak tido...
Apa lagi kejut suami gi terus klinik... Kul 3 pagi kuar dari rumah gi klinik sek 18...
Gambar ni masa nak gi klinik.. Tengokla mata Adha yang bengkak...
Masa ni umi memang nagis... adha nafas mcam tak lancar....Bayangkanla susu 60ml pun tak boleh  nak habis...

Masa ni tengah tunggu nak sedut kahak... Ya Allah bertapa kuatnye Adha nangis waktu kahak di sedut...
Menitis Air mata umi.... Tak pernah Adha nangis sekuat ini...
Umi rasa macam nak ambik je Adha tak payahla buat sedutan tue.... Tapi apa kan daya kalo tidak buat juga Adha akan sesak nafas...
Alhamdulillah selepas buang kahak, Adha nafas dengan sempurna... Takda lagi bunyi...
Tido pun lena...


Masa ni dah balik rumah... Mata still lg bengkak... Coz nangis sakit kena sedut kahak...

Gambar tido... Nyenyak sampai pagi...

18 March 2010 (4Pagi)

Umi sangkakan selepas kes sedut kahak demam Adha dah berkurangan... Yeala masa kat klinik doc bg sekali ubat demam,batuk,selsema and titik hidung... Tapi dugaan umi silap....

Ni gambar waktu pagi... Adha dah takda demam... Umi dah check suhu badan... Just 35.4'C... Tapi umi still bagi makan ubat demam...
Tapi jam kul 4pagi... Umi terjaga dari tido dengar suara Adha merengek tapi mata pejam... Dalam hati kata mesti pampers Adha basah... tapi jangkaan umi silap...
Terkejut umi bila pegang badan Adha garingnye... Panas sangat2....
Kejut terus suami... Bagi makan ubat demam tapi badan still panas tak turun...
Nak tau berapa suhu badan Adha masa nie????
38'C
Hanya Allah yang tahu... Menitis sekali lagi air mata umi... Tak sangka panas macam nie sekali badan Adha... Umi terus on gi hospital selepas bagi ubat pada Adha demam tak turun sedikit pun...
Umi takut sangat2... Demam panas bahaya sangat kepada kanak2...
Sampai hospital Adha nagis tak berhenti...

Doc check suhu badan still 38'C... Ya Allah...
Doc masuk ubat ikut bontot untuk turunkan suhu badan...
Masuk air kat tangan...
Masa nie air mata umi masih ngalir... Umi tak boleh tengok Adha nagis kesakitan masa darah di ambil and tangan dicucuk untuk masuk air...
Keputusan darah adalah;
Ada jangkitan kuman dalam darah tapi tak banyak....
Doc bgi ubat antibiotik,batuk,selsema dan demam...
Umi balik dr hospital kul 9lebih sampai rumah...
Alhamdulillah panas badan Adha dah beransur turun...
Kul 10pg check suhu dah turun pada 36'C
(*** sorry gambar kat hospital tak banyak coz tgh nagis)





Gambar nie masa sebelah petang.. Dah ok dah masa nie.. Suhu 36'C...
Masa ni ontheway gi Rawang nak jumpa atok dan nenek Adha datang dr kelantan...
Gambar dgn mama tu sorry ek, mama tahan ngantuk masa nie...
Tak cukup tido....

*** Alamak umi ada hutang Tag dr kak Lya....
*** Hari ni umi plak tak sihat... Selsema