Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

Besar ke saya???

Nak tau apa yang besar dan siapa???

Ni ha orangnye;



Nampak besar ke anak umi nie???
Bagi umi takdala nampak besar..
Yang umi nampak bolat je...
Tapi kenapa ada orang kata anak umi besar and tak padan dengan umur???

Adha lahir takdala besar hanya 2.83kg, umur 10hr dah cecah 3kg...
Umur 1bulan dah 4.2kg
Umur 2bulan 5.3kg...
Umur 3bulan 6.2kg...

Padan tak berat tue dengan umur???

Umi hairan sangat-sangat kenapa dorang kata anak umi macam umur 5bulan???
Malam tadi pakcik tu dukung anak umur 9bulan tapi dia ckp anak dia kecik macam 5bulan..
Pakcik ni tegur masa malam tadi...
Waktu itu umi dan suami gi uptown Shah Alam yang tak jauh dr rumah umi...
Jalan kaki pun sampai...

Obesiti ke Adha???
Ada sape tahu berapa berat yang paling sesuai untuk anak berusia 3bulan???


*** Kalo betul Adha obesiti mesti nurse dah marah kan...

Susu = Longan Kering

 Boleh ke tajuk tu???
Susu sama dengan Longan kering???

Ingat entry lepas yang umi tanya macam mna nak banyak kan susu badan yang makin berkurangan nie???
Walaupun adha tak BF sepenuhnye tapi umi still juga Bf kan Adha waktu malam...
Umi tak nak dia minum susu formula sepenuhnye...
Takut takda antibodi plak dalam badan Adha..

Berbalik pasal Longan Kering tu...
Semalam Umi dah gi beli kat Kedai Ubat cina...
Kira murahla...
100gram 4ringgit, tak taula kat kedai lain ada lagi murah...

Balik je dari membeli Longan Kering umi terus basuh sikit longan tue...
Pastu Letak dalam periuk, taruk air and rebus...
Umi letak sikit gula...
Lepas je Longan kering tue kembang and air dah bertukar warna umi biarkan suam and minum...
Umi minum 3 kali sehari...
Pagi, petang dan malam...
Tapi ramai orang cakap minum sebelum nak menyusu dan mengepam...
Betul ke???

Takpela..
Janji umi nampak hasil nye...
Malam tadi Adha mcm puas je Bf dengan umi...
Maknanye susu badan umi dah makin banyak kembali...
Thanks  Kak Ziana yang bagi tahu minum air Longan Kering untuk menambahkan susu badan...

*** Longan yang belum dibasuh


*** Ready untuk direbus


*** Dah mula kembang and dah nak siap direbus


*** Sedia untuk minum


*** Adha dah tak meragam malam... Sukanye...