Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Selasa

Musim Demam..

Ini gambar hari first adha demam. Still aktif. Tapi mama still tak larat nak bangun. sejak eksiden hari tu umi  umi still rasa sakit di bawah perut. Gambar kat atas tue pada hari jumaat.

Tepat jam 10 malam adha dah mula panas badan. Umi bagi makan alhamdulillah susut panas badannye. Tapi tengah malam kerap adha bangun. Umi sendiri tido2 ayam2 je. Adha ni satu je perangainye, kalo demam tak nak dengan ayahnye. Dalam kesakitan umi rela bangun. Biarla kite sakit janji jangan anak sakit.

Umi sangkakan demam biasa rupanye bukan. Masuk hari kedua demam adha makin tinggi. Cecah 40'C. Dengan kerap muntahnye, tak nak makan dan hanya harapkan susu je itupun payah nak habiskan 6oz. Kalo habis pun pasti akan muntah kembali. Umi terus gi Hospital Klang bawa adha gi check. Dari kul 10 malm sampai hingga kul 3 pagi baru boleh jumpa doktor. Adha dah sampai takda suara menangis penat menunggu lama.(Nanti umi ceritekan insiden di HTAR)

Hari ketiga adha demam still tak kebah. Makin tinggi. Pagi semalam saje 6 kali dia muntah. Umi nekad ajak suami sekali lagi gi sek7 (klinik kerajaan). Kat sini doktor ambik darah adha dan bagi surat untuk masuk hospital coz adha muntah banyak kali dan adha dah takda energy. Kul 10 pagi umi bertolak dengan suami ke hospital dengan bag baju. Ingatkan sampai boleh terus jumpa doktor sebab dah bawa surat suruh tahan wad. Tapi tidak. Kena tunggu. Dari kul 10 pagi sampaila kul 3 petang baru boleh jumpa doktor untuk pengesahan masuk wad. Ingatkan kena tahan tapi doc tue cakap anak awak tak perlu tahan coz dia boleh minum susu lagi walaupun suhu badannye tinggi. Balik bagi makan ubat anti influrnza coz adha batuk, demam dan selsema. Nak marah pun ada. Penat menunggu last2 suruh balik.

(Gambar masa tunggu nak jumpa doktor)

Alhamdulillah balik dari hospital buat kali kedua panas badan adha makin kurang. cuma batuk aje belum. Kesian tengok adha coz nampak cengkung. Confirm berat badan adha turun. Adha still tak nak makan. Susu je dia nak. Itupun still muntah. Kalo still muntah umi nekad nak bawa gi klinik swasta nak tanya doc mcm mna plak..

3 ulasan:

Diamilikku berkata...

sabarlah ye..dalam keadaan macam ni memang kena kuat semangat...insya allah semuanya akan ok..saya doakan dari kejauhan...

alyyani berkata...

ummi, sian adha. adha da ok ke?

MaMa_AdHa berkata...

alhamdulillah dah ok sikit kak..
cuma batuk aje yang belum hilang...
adha still muntah lagi