Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Jumaat

Pengalaman Kedua Yang Sungguh Berbeza...

Alhamdulillah, Allah memberikan zuriat kepadaku dan suamiku buat kali kedua. Aku amat gembira walaupun pada mulanye aku berasa gusar takut tidak dapat memebri kasih sayang dan perhatian sepenuhnye kepada Adha. Alhamdulillah dengan kata semangat dari kawan2, ibu dan anak aku terima. Kini aku tak sabar menanti kelahirannye yang dijangka bulan March 2011.

Mengandung kali ini begitu jauh berbeza dari masa mengandungkan Adha. Dulu aku tidak mengalami morning sickness tapi kali ni aku mengalaminye. Walaupun tidak begitu teruk tapi aku rasa memenatkan. Terasa kesakitan di tekak bila kerap sangat muntah. Tapi alhamdulillah bila masuk pukul 12 tgh hari morning sckness aku mula beransur hilang.

Semalam aku mengalami sakit di bahagian ari2 begitu teruk. Aku takut. Coz dalam sejarah keluarga ku ada yang mengalami kandungan luar rahim. Aku terus ke klinik coz nak mendapat kepastian dari doc sendiri. Aku terangkan segalanye kepada doc apa yang ku alami. Dia melakukan scan and alhamdulillah apa yang kurisaukan tidak menjadi kenyataan. Janin aku berada ditempat sepatutnye. Dari scan tersebut memang sah aku mengandung. Kandungan aku dah mencecah 6minggu. Aku seronok tengok gambar yang terpapar. Hanya sebesar biji kacang doc cakap.

Mengandung kali ini aku sedikit penat. Mungkin kerana melayan kerenah adha yang sudah makin lasak. Adha sekarang dah mula merangkak and dah nak berdiri. Aku gembira tengok perkembangan adha yang membesar dengan jaya. Insyallah adha akan menjadi seoarang abg yang baik untuk adiknye.

Selasa

Pekerja Car Wash...

Muka suka dapat lepasi pintu. Masa ni adha baru lepas keluar dari pintu rumah. Coz nak gi kata ayahnye kat belakang tue. Pantang nampak ayah kelauar. Mesti ngikut je..


Adha : Ayah watpe tue...
Ayah : Cuci kereta..

Adha : Ayah mna span nie. Adha nak tolong ayah.
Ayah : Dalam baldi tue...
Adha : Takda pun...

Adha : Dah nak lari gi cuci benda lain yea mama. Aayh tak bagi span.
Mama : Nak gi cuci apa yea sayang...


Adha : Ni ha, motor mama. Kotor. Boleh ke mama adha cuci..
Mama : Jangan!!! Nanti jatuh kena timpa motor kan sakit. Jom kite masuk...
Adha :.....


*** semakin nakal adha sekarang nie... Suka sangat...

Dah Tumbuh Gigi..

Adha dah tumbuh sebatang gigi dah unty semua.. Seronok dah dia nak menggigit semua benda termasuk pipi mamanye. Ramai orang cakap awal adha tumbuh gigi. Yea la baru 8 bulan dah tumbuh gigi. Awal ke??? Bagi umi takdala awal kot. Coz budak di kampun umi 5 bulan ada yang tumbuh gigi dah. Ada lagi awal ke???

Umi ingatkan tumbuh gigi ni tak demam atau tak meragam tapi sangkaan umi salah sebenarnye. Hari pertama gigi Adha tumbuh alhamdulillah takda apa yang berlaku. Tido pun nyenyak. Tapi bila hari kedua Adha dah start meragam. Meleleh je air liurnye dari mulut. Minum susu pun payah. Kena plak Adha meragam hari sabtu. Mujurla. Coz mamanye cuti bolehla melayan kerenah nye.

Tapi waktu siang adha ok je. Coz dia dah jarang nyusu dah makin lasak. Tapi bila malam hanya Allah yang tahu. Malam minggu tue tak kira pagi pukul berapa pun dia melalak je. Yeala nak minum susu tak boleh. Mulut sakit. Bergilir umi berjaga dengan suami. Tapi umi yang palaing banyak berjaga coz adha kalo dah ngamuk jangan harap nak kat ayahnye.

Alhamdulillah semalam dah kurang dah nangis. Mungkin sakit dah hilang kot.. Tapi pg tadi check dia punya mulut ada ulser pulak. Kat dalam pipi dia. Tak banyak macam dulu. Umi terus letak ubat yang doc kasi hari tu. Dalam hati moga cepat hilang.

Kawan-kawan ada tak petua nak kurang sakit bagi budak yang baru tumbuh gigi??? kalo ada bagi tahu umi boleh???


Muka budak baru lepas nangis. Mata still bengkak lagi...


Kerja menggigit je.


*** Mak umi cakap adha meragam coz nak dapat adik.. Betul ke???

Rabu

Tepat Benar Jangkaan Ku..



Ramai orang cakap naluri seorang ibu itu lebih tepat. Macam umi pregnantkan adha dulu... Bila period tak datang 5 hari umi dah rasa ada benda dalam perut. Seminggu sebelum tu umi dah agak coz t***k umi sakit gi check doc cakap takda lagi. Datang seminggu kemudian confirm Pregnant..

Begitu juga masa nak bersalinkan Adha. Dalam naluri umi, umi sering berkata2 anak umi macam akan bersalin pada raya haji. Takpun umi beraya dalam hospital. Tapi suami menyangkalnye coz tarikh jangkaan bulan 12. Kalo seorang ibu cakap yang itu. itula yang jadi. Memang umi beraya dalam hospital. Coz sehari sebelum raya umi dah bersalinkan Adha.

Kali ni umi tetap ada perasaan yang sama. Minggu lepas umi sakit kepala yang teruk. Nak pegang Adha sampai menggigil badan. Umi MC 3 hari. Gi check doc cakap tekanan darah umi rendah. Itu normal. Coz umi sama macam Mak umi. Orang kurus kerap dapat tekanan darah rendah. Buka itu je umi juga alami elrgic kulit yang umi tak pernah kena. Umi pun pelik kenapa dengan umi dalam 2 minggu ni.. Naluri umi mengatakan diriku pregnant lagi. Tapi dalam hati umi bermohon jangan la buat masa ni coz adha masih kecil. Umi rasa mahu bagi sepenuh perhatian dengannnye. Tapi kalo dah rezeki umi terima dengan seadanye..

Semala untuk menyenangkan hati umi, umi ajak suami gi farmasi untuk beli alat uji kehamilan. Umi beli alat yang harga 10 rgt satu. Suami umi cakap, janganla sangkut coz adha masih kecil. Umi ckap sesungguhnye rezeki anak itu ada. Ank itu rezeki dari Allah. Alhamdulillah suami umi faham. Balik je dari beli alat tue. Umi tak melenggahkan lagi masa terus umi gi toilet. Umi terkejut sangat2 dengan keputusan tue. Umi confius. Umi puas memikir. Umi rasa bersalah. Semua perasaan umi bercampur baur. Umi keluar dari toilet umi duduk di sofa sambil memikir..

Oleh kerana umi tak puas hati dengan keputusan umi terima umi ajak suami gi klinik. Untuk buat scan. Sampai klinik, kena buat sekali lagi urine test. Bila buat jawapan yang sama tetap umi dapat. Umi masuk jumpa doc, Doc buat scan tapi masih kosong. Umi bincangkan delima umi kepadnye. Ini first time yea doc bg nasihat. " Kalo betul u rasa kandungan ni membebankan u, u boleh buang. Tapi jangan pergi hospital melayu. Masa i kat JB ramai pateint i buang dekat hospital cina or india. Harga 500..' Inila kata2 Doc yang umi terima. Umi tak kata umi nak buang kandungan umi. Umi cuma cakap umi rasa terlalu awal untuk pregnant sekali lagi.

Umi kuar dari  bilik doc and ceritakan pada suami apa yang Doc itu cakapkan. Suami umi terkejut. Umi takkan lakukakan. Tak pernah ada niat itu dalam hati umi. Umi kol tanya mak. Mak umi cakap itu rezeki dari Allah. Jangan dengar apa yang Doc cakap. Ingat bukan senang nak dpat seorang cahaya mata. Ada orang tunggu bertahun2 masih belum dikurniakan cahata mata. Alhamdulillah umi tidak terpengaruh oleh cakap2 Doc.

Kalo ikutkan tarikh jangka bersalin umi ialah 25 March 2011. Kalo betul tarikh tu adha dah berumur 1 tahun 4 bulan. Ya Allah umi bersyukur atas kurniaan mu Ya Allah...


Tak nampak plak...


Meh kite tengok yang lebih jelas.

Nampakkan. Naik 2 line. Yang atas tu umi uji masa umi gi klinik. tak sampai 5 saat terus naik 2 line..Yang bawah tu umi uji kat rumah. sama juga letak je air kencing terus naik 2 line.

*** Alhamdulillah adha tak meragam. Adha anak yang baik...

Selasa

Aksi 2 Beranak...

Bila tiba hari sabtu tinggalla umi dengan adha je kat rumah. Suami umi keje separuh hari pada hari sabtu. Bila dok berdua ni kadang best jugak melayan kerenah si Adha nie. Tapi kadang2 bosan bila Adha meragam. Tapi bosan2 pun layan juga. Coz Adha la permata hati umi yang umi sayang.

Bila tinggal berdua ni takda kerja lain, tangkap gambar aje kerja nye. Tapi guna handphone cap ayam je. Itupun dah nak pecah dah skrin coz di hempuk oleh Adha. Suami cakap beli baru, tapi umi cakap selagi boleh pakai baik pakai dulu dari nak membazir.

Dalam bulan ni banyak kali dah umi tinggal berdua dengan Adha. Kerja suami yang memerlukan kerja luar selalu (Outstation) itula yang menyebabkan umi ditinggalkan berdua.. Sedih tau bila suami takda. Kadang2 4 hari tak jumpa suami. Dengar suara melalui telefon je. Nak 3G tak boleh...

Ni gambar adha peluk mamnye ketika nak bergambar.. Tengok pipi adha yang tembam tue. Geram je.. Kadang2 kena gigit manja dengan mamanye..

Tengok betul tak? Pipi Adha dah tembam kan.. Nasib baik bukan pipi mama...

Dua gambar di atas  ok je adha bila tangkap gambar. Tapi tengok plak gambar di bawah bila mama kiss dia...






Hahah, abaikan hidung mama dia yang kemek tu k...
 adha dah rimas time ni. Habis mama di tolak..


Gambar ni umi paling suka.. Adha terkejut bila tengok flash handphone camera.

Inila kerja kami berdua bila tinggal berdua kat rumah.. Berat adha pada 19 julai 2010 dah mencecah 8.7 KG. Semangat tak adha.. Jangan Obesiti plak berat anak umi sudah..

**** Dalam hati ada kerisaun. Period dah lewat 3 hari..
**** Dulu ngandungkan adha period 5 hari...

Khamis

AdHa daH DaPaT "KaKi" BaRu

Selalunye bila kite sebut je budak dah dapat "kaki" mesti orang ingatkan budak tu dah boleh berjalan.
Kalo betul la tajuk kat atas tu alhamdulillah umi rasakan. Tapikan ada ke budak umur 7 bulan dah boleh berjalan???
Paling awal yang umi dengar umur 9 bulan ke atas. 7 bulan ke bawah takdala plak umi pernah dengar..


Eh, dah lari tajuk ek..
Adha masih tak boleh berjalan cuma adha dah boleh berdiri itupun kalo dia berpaut pada sesuatu. Alhamdulillah adha sedang belajar merangkak sekarang nie. Mungkin kerana berat badannye yang semangat sekarang ni mungkin lambat sikitla dia merangkak.
Maksud dapat Kaki baru kat atas tu adala "Walker". Adha dah duduk dalam walker. Siap berlari lagi. Penat mengejarnye. Dah jarang dah letak bagi menjulur kat bawah. Bukan apa senang nak masak kalo biar dok dalam walker nie..
Tapi satu hal la plak, bila dok dalam walker nie habis semua benda nak tarik.. Umi takut dia tarik wayar elektrik je. Satu lagi TV. Tv rumah umi letak rendah je. Itupun dia nak gi sambar je. Adha owh adha...
Muka happy bila biarkan dia bebas main..

Terkejut ayah marah dia.. sebab nak gi kat tv belakang dia...


Comel tak saya unty semua...

Tengok tue walaupun dah tahan dengan kusyen tetap di nak gi kat tv... Pintu rumah kena tutup kalo adha dalam walker kalo tak lepas kat luar la jap lagi...

MaMa dah Ada Pemain BoLa sEpaK Kat Rumah...

Sejak adha dah pandai menjulur ni rumah dah tak payah sapu dah. Confirm bersih. Pantang letak je confirm habis satu rumah dia pusing.
Baru2 ni giant adala nampak bola. Bila gi je kat situ adha terus nak gi ambik bola. Duduk pun tak diam masa dukungnye,.. Dah la badan semangat. Maknye kurus. Bergoyong jugala maknye...
Tapikan Bola tu besar la plak dari adha... Main jela.. Janji bola...
Bila dah ada bola dok kejar bola la plak bila dalam rumah.
Kesian tengok adha menjulur kejarkan bola.
Takpe sayang janji badan sihat coz mengeluarkan peluh...
Tengok tue nak pegan bola pun tak sampai. Bola besar dar Adha. Excited punya pasal ayah nya beli baju bola. Ayah dia cakap baru nampak macam pemain bola cara menjulur..
Eh, mama bola dah bergerak la..
Kesian anak mama sampai ternganga mulutnye mengejar bola.

Yang ni plak umi terpaksa letak bola dalam kawasan besi buaian coz kesian tengok dia terkejar bola tue..
Letak dalam tu takdala bola tu lari jauh.. Tapikan Adha tak suka dia tolak balik bola tu keluar..
Cerdik sungguh dia..

Jumaat

Pengasuh Lagi!!!!

Ini lagi sakit hati..
Umi baru dapat berita baru mengenai pengasuh anak umi.
Maklumat ni umi terima dari anak dia sendiri.
Dia merayu kalo boleh please tukar pengasuh kerana dia tak tahan tengok cara mak dia ngasuh anak umi.
Nak tahu kenapa??? Baca kat bawah...

  • Bagi makan nestum dalam botol sedangkan umi ada bagi mangkuk untuk suap nestum. Untuk makluman kawan2 umi tak biarkan dia buat bubur nasi guna berasnye tapi umi hantar beras sendiri takut nyusahkan "DIA"..
  • Biarkan adha main sendiri tanpa pengawasan. Nak tahu pengasuh buat apa???
    "tido"
  • Biarkan anak umi hisap susu sendiri didalam buaian tanpa pengawasan. Sampai satu tahap umi gi ambik adha dalam keadaan basah dengan susu.
  • Tidak peduli kalo adha menangis. Hanya biarkan dia senyap sendiri sampai letih.
  • Biarkan cucunye yang berumur 10 tahun and 6 tahun yang jaga jikalau dia keluar dari rumah.
  • Tidak pedulikan apa yang terjadi pada adha.(umi pernah cerite dalam N3 yang lepas)
  • Susu buat bukan ikut sukatan. sepatutnye 6oz tapi dah jadi 8oz...
Banyak lagi yang umi nak cerite tentang apa yang anak dia ngadu tapi umi tak sanggup. Dulu umi bersabar lagi. Tapi kali ni umi rasa anak umi teraniya. Patutla asal umi ambk adha dia macam lapar. Rupanya dia tak kenyang coz bagi makan dalam botol. Pastu cair..
Ya Allah.
Insyallah umi akan tukarkan pengasuh adha dalam bulan nie... Paling lewat bulan depan...


*** Berat Adha dah 8.4 kg.. Ini umi ambik masa timbang 3 hari lepas...

Dalam Delima...

Umi sayang sangat nak tinggalkan tempt keje sekarang..
Dah 2 tahun umi keje kat sini walaupun banyak dugaan yang umi rasa umi dapat..
Alhamdulillah umi tetap duduk sini.
Tapi baru-baru ni umi ada pegi satu interview satu tempat untuk jawatan kerani.
Umi tak letak 100% untuk kerja tue coz terlalu banyak orang datang interview..
Tapi alhamdulillah semalam umi terima panggilan dari syarikat tersebut memaklumkan umi dapat kerja tue..
Walaupun gaji yang ditawarkan tinggi sedikit dari sini umi tetap dalam delima.
Nak terima atau tidak.
Umi masih belum berikan keputusan kat syarikat tersebut.
Lagipun dia tahu, untuk berhenti di mana2 tempat kerja perlu diberi notis selama 1 bulan...
Syarikat tersebut tidak kisah bila umi nak masuk.


Umi tanya suami dia suruh accept coz satu hala dengan tempat keje dia.
Tapi yang tak best hari sabtu kena kerja halfday..
Kalo kat sini 5 hari satu minggu.
Ntahla. Dari semalam umi memikir tapi masih belum temui jawapan..
Boleh tak kawan2 bagi pendapat kepada umi apa perlu umi buat.
Berhenti kerja sini @ terima jawatan yang baru di syarikat lain???
TOLONG!!!! hapuskanla delima ini dari umi...


*** Harap apa yang umi tulis takda lagi nak timbulkan isu...

Khamis

Season 3 Cute Baby With Toy Contest

Penaja Bersama


Umi rasa nak cuba lagi nasib anak umi. Mana tahu ada rezekikan...

2) buat 1 n3 berkenaan contest ni dan pastikan ade link back ke http://www.suziey.com// , http://http://www.malinasiam.com// & http://aivee-emart.blogspot.com// Done
3) letak banner contest & juga banner penaja (http://aivee-emart.blogspot.com/) tu di tepi side bar blog korang & di dalam n3 contest korang ...harus ade link back ok.. Done
4) letakkan SEKEPING shj gbr anak anda yg comel itu bersama TOYS (whatever types of toys..lori, teddy bear, ball, basikal xkisah apepun as long as dinamakan TOY a.k.a MAINAN UTK BUDAK..)..then nyatakan nama & umur anak anda. Done

Syarat umum:

1) msti mempunyai blog sendiri..

2) contest bermula 21 June 2010 - 15 July 2010 @ 2.00pm

3) kelayakan umur peserta adalah 1 bulan - 4 tahun shj

4) penyertaan hanya utk anak sendiri…
" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM "
 
Nama Anak ; Muhammad Dzal Adha Muhammad Hasry
Nama Ibu ; Ummi Kalthum Mohd Nasir
Umur Anak ; 7 Bulan

Jumaat

Untuk Makluman...

Blog Umi dah di private kan atas sebab tertentu..
Insyallah umi akan buangkan private dalam masa terdekat...