Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Selasa

MeMang KeSan DiA MaCAm ni EK...

Nak tanya la kepada sape-sape yang ambil perancang keluarga...

  1. Sape pernah makan pil NORRIDAY???
  2. Period stabil tak bila makan pil NORRIDAY???
  3. Apa kesan bila makan pil NORRIDAY???

   Umi bukan apa tau, seumur hidup umi period umi tak pernah miss and datang awal... Period maintain je tiap2 bulan kecuali tahun lepas coz ngandung. Period tak datang 9 bulan.. Period umi kalo datang hujung bulan nie maka hujung bulan depan plak datang...

   Tapi kan sejak umi makan pil NORRIDAY, period umi jadi kucar kacir. Malas betul. Baru nak masuk 2minggu period habis dah datang balik. Kalo datang tak sakit takpe. Ni datang sekali segugut. Tak pernah umi datang terlalu awal macam nie.

   Satu lagi bila umi makan pil nie ada lagi satu effect umi yang dapat iaitu Pening kepala. Kepala rasa memusing la plak bila umi makan waktu malam. Nasib baik makan malam dah pening terus tido kalo makan waktu pagi confirm tak boleh wat keje..

   Umi dah gi tanya DOC... Doc cakap memang kesan pil NORRIDAY. Uik macam nak berhenti je makan and makan pil lain. Tapi DOC cakap pil NORIDAY khas untuk ibu menyusu and DOC sarankan tukar kepada pil lain bila anak 6bulan.. Doc takut bila tukar pil lain wat masa nie susu badan akan kurang... Nak tunggu 2 bulan lagi jenuhla umi. Tahanla sakit kepala...

  Kepada kawan-kawan yang masih menyusukan anak atau ada pengalaman dalam pil2 ni tolong ek kongsikan pengalaman kawa-kawan.

5 ulasan:

Siti berkata...

siti baru lagi ambik pil noriday ni..lum habis pun satu papan tu...

memula kesan dia..siti ras sakit kepala, pastu gatal2 kat badan..

setakat ni semer tu dah hilang.

cuma bab period tu siti tak pasti lagi..tapi ramai gak yang ckp mmg period tak regular...tapi tak lama..dlm masa 4 bulan gitu.

AMIEROZIANA berkata...

sy takut gemuk nk mkn pil perancang nih hehehe...dulu makan gak mab yg ala2 maajun tuh 4 bulan jer pastu dh malas dh nk makan leceh....kira manual jer...tu yg kalu lmbat piyed tu risau jer tu hehehe

alia berkata...

lia pernah gak dulu..tapi tu lah period memg tak betul n terus stop..n makan novynett memg sesuai untuk ibu menyusu tapi lia makan setahun jer coz pil tu memang menguruskan..lia nak gemuk skit so dr rekomen makan regulon walaupun dr kata mengeringkan susu tapi tak plak bg lia sampai skang ank masih menyusu..

Lelord berkata...

Saya amik Loette...2 tahun 3 bulan, alhamdulillah xde pape. Mula2 takut gak pasal mcm2 org ckp kalau amik pil perancang. Muka jerawat, badan bulat tp takat ni ok. Bulan ni dh stop amik pasal En Suami nun jauh kat qatar

Ain berkata...

sarah dah ada dalam list....

thank u aunty...