Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

Contest MaMa_aDHa; Baby In Blue Contest Dah Tutup

Dengan ini umi mengumumkan contest yang umi anjurka telah pun TAMAT.
Jadi kepada yang baru nak join umi harap bersabar insyallah umi akan anjurkan satu lagi contest pada masa akan datang..
Thank you kepada yang sudi join contest umi. Umi gembira sangat coz tak sangka begitu ramai penyertaan and umi dapat ramai kawan-kawan baru.
Insyallah umi akan umumkan pemenang dalam masa terdekat. Minggu depan syarikat umi tersangat sibuk coz kiteorang akan berpindah ke office baru jadi terlalu banyak aktiviti yang kena lakukan.
Jadi harap peserta Contest bersabar yea...

Nak tahu senarai peserta klik SINI yea...


*** Kalo ada umi tertinggal penyertaannye sila bagi tahu secepat mungkin.

Rabu

Saguhati- BABY SPECIAL POSE CONTEST

Tak sangak Adha menang lagi walaupun saguhati.
Ty kepada pihak penganjur dan juri yea...

Gambar inila yang umi pertaruhkan...
Kepada ibu2 yang ingin melihat pemenang yang lain klik sini yea;
http://aqilahheaven.blogspot.com/2010/04/pemenang-saguhati-babys-special-pose.html

Perhatian!!!

Kepada peserta MaMa_aDHa; Baby in blue contest;

  Oleh kerana ramai yang tidak letakkan nama ibu and email jadi syarat tersebut terpaksa di batalkan. jadi kalo sesiapa yang belum letak umi akan terima juga penyertaan nye...

  Tarikh tutup contest ialah ESOK iaitu 29 April 2010 jam 4 petang.. Tarikh terpaksa di tunda coz jumaat umi telah bercuti. Jadi sesiapa nak join contest yang umi anjurkan sila capat2 buat N3 yea.

   Kepada yang dah join sila check senarai nama anak anda di sini;

http://girlperak.blogspot.com/2010/04/senarai-peserta-baby-in-blue-contest.html

Selasa

PeRanGai AdHa SeKaRaNG

Sekarang ni kan adha suka sangat buat mulut geram macam ni...
Comel sangat..
Cuma buat mulut muncung je belum.
Satu lagi perangai adha nie bila dapat kain ini la jadinye..
Masuk mulut hisap.
Pastu buat bunyi nak muntah...

HaPPy 5 MoNTh SaYaNg

Sepatutnye semalam umi wat N3 nie tapi terlupa la...
Dah besar rupanye anak umi.
Sekejap rasanye dia membesar sekarang dah 5bulan.
Adha dah pandai niarap ketika umur 4bulan.
Sekarang dia macam dah nak menjulur coz kaki nye macam nak menolak badan ke hadapan.
Adha dah semakin bulat and kuat menyusu.
4/5 2010 gi checkup untuk 5bulan..

Isnin

Memey Dah "Bersalin"

Betul ke apa yang umi tulis nie???
Bila masa plak memey kahwin???
 Dengan Norman ke???


Hihihi jangan salah faham tau...
Bukan Memey dalam gambar tue yang "bersalin"...
Tapi memey kucing umi ni ha...
Ni la kucing umi yang diberi nama Memey..
Comel tak???
Semalam kucing umi telah melahirkan 3 ekor anak kucing yang comel...
Comel tak???
Harap2 bulu anak kucing nie kembang macam ibunye...
Ni plak masa Memey bagi susu kat anak dia...
Sayang sungguh dia pada anaknye...
lepas je tangkap gambar terlintas di fikiran kenapa ada orang sanggup buang anak???
Binatang pun sayangkan anak...

Selamat Pulang Mak Pah

Gambar ni umi tangkap masa Mak Pah kat rumah. Sebelum bertolak kite tangkap gambar dulu. tengokla adha tu marah Mak Pah nye dukung. Menjerit macam kena pukul...
Sekejap sangat mak datang rumah umi semalam. Hari jumaat malam sampai petang ahad dah nak balik.
Kalo ikutkan malas nak bagi mak balik. Bira duduk lama di sini. Rindu sangat kat mak..
Tapi apa kan daya adik umi tak ikut sekali datang and mak terpaksa balik coz adik masih bersekolah.
Takpela, bulan 6 insyallah umi balik perak jumpa mak...

Gambar ni masa mak atas bus dah. Adha still muncung mulut.
Hati umi masa ni dah sebak coz mak dah nak balik..
Kan bagus duduk dekat2 boleh balik tiap minggu..

Bye mak... Kite jumpa bulan 6 nanti yea mak...

Jalan-Jalan Di Puncak Genting...

   Jumaat baru ni mak umi merangkap Makpah kepada adha telah berkunjung ke rumah umi. Seronok sangat bila mak datang. Tak banyak aktiviti yang kami buat coz mak datang timing silap... Jadi hari sabtu mak ajak naik genting coz mak tak pernah naik. Dah jarang mak datang kan umi pun bawa naik genting. Dalam kul 3 petang kami bertolak dari rumah.. Ingat nak pegi pagi tapi suami umi keje half day hari sabtu...

    Ini gambar mak bersama adha di hadapan pintu masuk indoor game... Kami tak masuk pun coz mak cakap kalo masuk rugi je coz mak tak berani nak main and umi lagila anak tak nak dengan mak mcm mna nak main. Tengok gambar adha tu dh muncung mulutnye...

Ini plak gambar umi bersama mak.. Serupa tak muka???



Gambar kat atas masa naik keretapi.. Mak cakap naik benda ni lagi puas coz tak payah berjalan jauh-jauh. Adha cukup suka naik benda ni. Tengokla gambarnye siap muncung mulut...Sampai dah lupa mama dan ayahnye. Kain tuala umi bawa coz nak balut badan adha masa dok dalam stroller tapi adha wat main plak. Adha ni pantang ada kain atas badan mesti dia tarik punya.


Masa ni dah nak balik and adha dah start meragam mengantuk. Bila dah start mengantuk dengan sape pun tak nak dah... tak boleh nak bergambar banyak coz adha dah tido and umi plak kena dukungnye. jadi banyak tempat yang kami pergi tak bergambar. Kami bertolak balik dalam kul 6.30petang. Adha tido sampai kami berhenti makan pun tak bangun dah..



Contest Seiras Wajah Musim Kedua

 Nak Tahu Syarat-syaratnye klik SINI


Gambar yang umi pertaruhkan adalah;
Nama Mama : Ummi Kalthum Binti Mohd Nasir
Nama Baby ; Muhammad Dzal Adha Bin Muhammad Hasry
Umur Anak ; 5 bulan
Nama Panggilan ; Adha & Mama

*** Persamaan antara anak dengan mak ialah dari segi mata yang besar dan hidungnye.

Contest Seiras Wajah Musim Kedua

Nak tahu syarat nye Klik SINI

Nama Ibu ; Noor Zainah Mohd Nasir
Hubungan ; Kakak
Nama Anak ; Muhammad Nur Iman
Umur Anak ; 1 tahun 1Bulan
Nama Panggilan ; Iman & Ummi

*** Persamaan antara kakak dengan anaknye ialah hidung and mulutnye. perangainye pun sama.



 

4th Place in Baby-Iman Cute and Creative Picture



    Tak sangka akhirnya Adha menang juga dalam contest yang umi join... Betapa gembiranye umi, yeala umi rasa dh banyak contest umi join and mungkin takda rezeki adha untuk menang. Tapi kali ni alhamdulillah adha menang walaupun di tempat ke-4...
Inila gambar yang umi pertaruhkan;
Kepada ibu/bapa yang ingin melihat gambar pemenang yang lain klik SINI yea..

Jumaat

Sorry...

Uik dah berapa hari umi tak update blog. Umi dalam kebizian sekarang. Banyak kena buat panggilan keluar, jawab panggilan and check nama untuk temuduga. Insyallah blog ini kembali bercerite pada minggu hadapan. Tapi tak tahu lagi sempat update ke tak coz semua staff kat sini sibuk nak mengemas barang masing untuk berpindah ke office baru. Ntah sempat ke tak nak umumkan nama pemenang nanti.

Malam ni nenek adha nak datang sini coz rindu kat cucunye.. Sukanye mak umi nak datang dari kampung. nantikan N3 tentang nenek Adha minggu depan..


Bye...

Rabu

SaKiT PeRgILah JauH2..


Mengantuknye mata nie. Kalo dapat bantal kan bagus. Boleh aje tido sampai petang.
Malam tadi umi rasa sungguh penat sangat. Tak tahula kenapa, dengan kepala sakit sampai muntah 2 3 kali pastu dengan Adha meragam tak mahu tido sampai kul 11 malam. Tapi apa nak buat terima je la.

Berbalik pada tajuk kat atas, bukan umi atau suami yang sakit tapi ADHA.. Ntah apa yang silap semalam. Adha meragam bagai nak cabut nyawa. Nangis aje. Letak nangis, baring nangis, bagi tido nangis sampai selak. Check perut takda plak masuk angin. Dalam nangis tue mata dah pejam coz ngantuk tapi suara tetap bunyi. Masuk kete senyap kejap tapi nangis balik selepas 5 minit. Lastly ajak suami gi pusing2 kot dia mahu tido. Pecah rekod umi semalam hanya pakai bju tido dan seluar pendek tanpa kasut naik kete gi jalan2. dengan rambaut tak berikat kalo orang tengok apa la dornag akan pikir. Tapi kerana anak punya pasal takpela. Tak sampai 5 minit kereta gerak Adha dah tido. Alhamdulillah. Umi pun boleh tido walaupun tido2 ayam coz kepala dah pening tahap giler.

Umi ingatkan adha dah boleh tido nyenyak dah sampai pagi tapi tidak. Pukul 1 pagi dia nangis balik bagi hisap susu tido kejap dalam 15minit pastu nangis balik. Dalam hati kenapa plak nie. Check balik perut, letakkan minyak angin tp still nangis bagai nak tercabut nyawa. check pampers rupanye dia poo poo. Bila dah selesai basuh and tukar pampers Adha kembali tido. Tapi pukul 4 dengan pukul 6 dia berak lagi tapi kali ni cirit. tak pernah Adha kena cirit birit. Ini la kali pertama dia kena. Kesian tengok Adha coz perut sakit. Mungkin sebab ni la adha tak nak tido sampai pukul 11malam. Umi??? Confirm tak tido nyenyak. Tido2 ayam je. Jadila... Cirit birit Adha masih berlaku lagi pada pukul 8pagi tadi. Masa nak bersiap gi rumah pengasuh adha sekali lagi poo poo. Umi tak tahu apa yang silap hinggakan adha kena cirit-birit.. Dalam hati kalo petang nie masih cirit-birit umi nak bawa gi klinik...

Kepada penyakit2 yang nak serang adha tolong la pegi jauh2.. Janganla ganggu Adha yang masih kecil...



Wajah-wajah ceria sebelum meragam...


*** Ada tak sape2 tahu petua nak bg hilang cirit - birit pada baby...

Selasa

HaNtaR MaK LaNG & KeNa TiNGGaL


Dah habis tugas Mak LAng jaga Adha semalam. Kesian tengok sepupu umi (Mak Lang) yang nampak kepenatan menjaga adha yang meragam tak nak dengannye..  Sorry yea Mak Lang nanti mama belanja makan... Malam tadi umi dan suami kena gi hantar sepupu  pulang semula ke "sarang". Sarang sepupu umi ni kat PJ nue. Nama sarangnye ialah PPUM. Kalo ikut kan malas nak hantar Mak Lang balik bair dia dok lama kat sini tapi kan sepupu umi nie kena keje shift malam. Sepupu umi masih study lagi kat PPUM. Insyallah bulan 6 nie dia habis study.. Layan je la gambar kat bawah yea. Gambar adha dengan Mak Lang sebelum balik..





Yang ada gambar kat rumah je. Gambar kat PPUM takda coz hujan.. Adha tak boleh turun nak bergambar... Apa2 pun ty yea Mak Lang sudi jaga Adha...

Bila sepupu umi balik sunyila umi malam nie... Umi kena tinggal lagi. Suami umi kena gi peneng plak. Tinggal umi berdua je la dengan adha.. Sedih nye. Kan bagus sepupu umi tak balik lagi boelh temankan kat rumah..
Balik je dari hantar sepupu umi kat PPUM, sampai rumah suami umi terus bersiap nak gi peneng. Ikutkan hati nak je ikut boleh suruh suami hantar rumah mak kat perak tapi apa kan daya dah kena keje. Malam tadi dah takda sape nak di ajak bual, umi masuk bilik tido awal. Mata pun dah nagntuk. Adha umi masukkan dalam buai terus tido...


Sekarang nie Adha dah ada trend baru nak tido... Dulu kalo nak tido mesti hisap puting tapi sekarang ni kalo bagi puting mesti dia bunyi macam nak muntah. Alhamdulillah Adha dah tak hisap puting tapi mesti ada kain...


Wajah ceria selepas mendapat tido yang cukup...

Isnin

BiDaN TeRjUn...

Sapela yang jadi bidan terjun yea...
Kenapa plak umi kata ada bidan terjun pulak...

Ingat tak lagi hari jumaat hari tu umi terpaksa EL coz pengasuh Adha sakit...
Pengasuh Adha masih sakit lagi hari nie...
Mati akal umi kejap mikir sape plak nak jaga Adha hari nie...
Dah tengah malam pengasuh baru kol cakap tak blah nak ngasuh...
Kol adik ipar kat Rawang mintak tlg jaga tak boleh, kol adik ipar kat klang tak blh...
Last2 umi ambik keputusan nak cuti je. Lantakla cuti habis pun...

Tapi kan dalam dok tengok tv terlintas nak tanya sepupu umi yang study kat PPUM...
Sepupu umi ni merangkap Mak Lang kepada Adha..
Alhamdulillah selepas dok massage dia cakap boleh jaga..
Happy nye ada juga pengasuh Adha...
Terus umi ajak suami gi ambik kat PPUM...

Tapi ada plak satu masalah, Adha tak nak dengan Mak Lang nye...
Aduh puas nak bagi rasi dengan Mak lang nye...
Sampai nangis malam tadi...
tapi pagi ni dah kira ok dah....
Dia nak juga tapi itu kalo Umi takda kat situ...

Tadi balik kejap tgh hari time lunch coz Adha tak nak mandi dengan Mak Lang nye...
Aduh banyak plak kerenah anak teruna sorang nie...
Sampai je rumah dengar motor mama nye terus bangun tido...
Dalam kul 2 lebih umi baru gerak gi tempat keje balik.
Layan je la gambar kat bawah nie...
Masa ni adha tengah di pujuk oleh mak lang nye coz nangis nampak mama nak gi keje;




*** Gambar last kalo perasan mak lang nye pegang picagari. adha demam tapi kejap panas kejap turun. Gambar tu tangkap masa nak bagi makan ubat...


*** Budak kalo demam orang cakap nak beralih bulan and nak boleh sesuatu ek>???

PERHATIAN

Perhatian kepada peserta MaMa aDHa; BaBy In bLuE CoNTesT...
Sila semak senarai nama anak-anak yang menyertai di sini :

http://girlperak.blogspot.com/2010/04/senarai-peserta-baby-in-blue-contest.html


Kalo ada yang tertinggal sila bagi tahu yea...

Jumaat

Bye...

Jangan ingat umi nak tinggalkan dunia blogging ni tau...
Umi dapat panggilan dari anak pengasuh kata pengasuh anak umi tue sakit dah muntah2.
Aduh kenapa pgi tadi lagi tak bagi tahu yang tak boleh jaga,...
Umi terpaksa ambik EL untuk balik jaga Adha hari nie...
Jadi hari ni umi tak sempat nak update blog...
Minggu depan yea kite jumpa...
Bye..

PerJaLaNaN MaNUsiA seLePas Di MuKa BuMI

*** Renungkanlah...

Khamis

PaGi daH keNa BuLi...

Inila jadinye bila Adha duduk dengan ayah;

Adha; Apa yang ayah nak buat nie???


Adha ; Dah siap ke???
Ayah ; Dah. Pandang mama nue, mama nak tangkap gambar.


Adha ; Hensem tak mama???


Adha ; Dah nak jatuh la ayah...
Ayah ; Jap2 ayah betulkan..
Mama ; Adha senyumla...
Adha ; .....

Rabu

Tiap-tiap minggu mesti kena beli...

Tiap-tiap minggu umi mesti suruh kakak kedai buku tu simpan satu buku...
Umi suka sangat baca buku tue...
Banyak maklumat umi boleh dapat...
Nak tahu buku apa???
""""


""""



"""



""""



TiP dIeT aGaR sUSu iBU LeBih BeRkuALiti...

  • MENAMBAH PENGAMBILAN KALORI
- Pakar nutrisi mengsyorkan mengambil 2700 kalori setiap hari, ttp saranan para pengkaji melalui kajian mereka agar ibu menyusui mengambil kira2 2200 kalori iaitu 15% kuarang dr saranan pakar nutrisi.
  • KARBOHIDRAT
- ibu menyusui sebaiknye mengambil 6-11 sajian biji-bijian. Pilih yang penuh serat kerana lbh banyak mengandungi nutrisi serta membantu mencegah sembelit.
  • PENGAMBILAN PROTEIN
- Ada baiknye menambah pengambilan protein. Sebaiknye ambil 1 gram protein untuk setiap 1/2 kg berat badan setiap hari.
  • KALSIUM
- hasil kajian menunjukkan pengambilan kalsium tinngi selama tempoh menyusu terbukti dapat mengurangkan risiko osteoporosis di usia lanjut.
  • MINUM BANYAK AIR
- Ibu yang menyusu lebih cenderong untuk haus. Ini kerana tubuh menggunakan air untuk membentuk susu. Usahakan minum 2.25-2.7 liter air sehari.
  • JAUHI ALKOHOL
- Alkohol bileh mengurangi pengeluaran susu dan asap rokok juga harus di jauhi krn mengganggu perkembangan bayi.
  • MINTA NASIHAT DOKTOR
- Sepanjang menyusui bayi sentiasa amabil berat tentang perkembangan bayi dengan berkonsultasi dengan doctor.
  • HINDARI PENURUNAN BERAT BADAN DRASTIK
- Ramai ibu yang baru melahirkan anak ingin cepat mengurangkan berat badan. Namun menurunkan berta badan dengan mengurangi pengambilan kalori secara drastik akan mengurangkan pengeluaran susu. Wanita dengan berat badan normal sblm kelahiran disarankan menurunkan berat badan tdk lebih dari 1 kg/bulan setetlah bulan pertama menyusui sementara bagi wanita yang mempunyai berat badan berlebihan boleh berat badan sehinggan 2kg sebulan.


*** Sumber dari majalah mingguan wanita

Selasa

MeMang KeSan DiA MaCAm ni EK...

Nak tanya la kepada sape-sape yang ambil perancang keluarga...

  1. Sape pernah makan pil NORRIDAY???
  2. Period stabil tak bila makan pil NORRIDAY???
  3. Apa kesan bila makan pil NORRIDAY???

   Umi bukan apa tau, seumur hidup umi period umi tak pernah miss and datang awal... Period maintain je tiap2 bulan kecuali tahun lepas coz ngandung. Period tak datang 9 bulan.. Period umi kalo datang hujung bulan nie maka hujung bulan depan plak datang...

   Tapi kan sejak umi makan pil NORRIDAY, period umi jadi kucar kacir. Malas betul. Baru nak masuk 2minggu period habis dah datang balik. Kalo datang tak sakit takpe. Ni datang sekali segugut. Tak pernah umi datang terlalu awal macam nie.

   Satu lagi bila umi makan pil nie ada lagi satu effect umi yang dapat iaitu Pening kepala. Kepala rasa memusing la plak bila umi makan waktu malam. Nasib baik makan malam dah pening terus tido kalo makan waktu pagi confirm tak boleh wat keje..

   Umi dah gi tanya DOC... Doc cakap memang kesan pil NORRIDAY. Uik macam nak berhenti je makan and makan pil lain. Tapi DOC cakap pil NORIDAY khas untuk ibu menyusu and DOC sarankan tukar kepada pil lain bila anak 6bulan.. Doc takut bila tukar pil lain wat masa nie susu badan akan kurang... Nak tunggu 2 bulan lagi jenuhla umi. Tahanla sakit kepala...

  Kepada kawan-kawan yang masih menyusukan anak atau ada pengalaman dalam pil2 ni tolong ek kongsikan pengalaman kawa-kawan.

SeNaRaI PeSeRTa BaBy iN BluE CoNTesT SeTaKaT PaGi INi...

KATEGORI A (GIRL)





KATEGORI B (BOY)

*** Ada senarai peserta yang di atas masih tak letakkan nama penuh mummy and email masing2... Tolong update yea..
*** Tak sangak banyak sambutan contest yang umi anjurkan

Isnin

CUTEST BABY BIRTHDAY CONTEST



JOM RAMAI-RAMAI JOIN CONTEST NIE...
NAK TAHU SYARAT-SYARATNYE KLIK SINI

JADI GAMBAR YANG UMI PERTARUHKAN ADALAH;
NAMA BABY; MUHAMMAD NUR IMAN
HUBUNGAN; ANAK SAUDARA
TARIKH LAHIR ; 11 MARCH 2009
UCAPAN ; SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEH DAN TAAT PADA TUHAN SERTA IBU BAPA.

SaYa SeNAnG hATi bILa DiA HaPPy...

Senangnye hati bila hati Adha tak mergam.
Sukanya hati bila hari tak panas coz rumah sejuk...


Tapi sedihnya hati bila adha meragam
Tak senangla duduk kalo hari panas...


Semalam cuaca di Shah Alam umi rasakan begitu terik, kesian Adha...
Panas tak boleh nak tido. Hujan pun hanya 5minit pastu berhenti.
4 Kali adha mandi tapi adha masih tak selesa, penatnye melayan kerenahnye...
Bawa gi jalan tido sekejap bila balik rumah masuk dalam rumah bangun balik pastu dah tak nak tido..
Mata ngantuk tapi tak nak tido. Buka baju, bagi mandi,bagi susu tap still dia kepanasan...

Jam dah menunjukkan hampir 9 malam tapi Adha still merengek. Umi ajak suami keluar pusing2 coz dah tak larat nak dengar Adha merengek... Masuk kete pasang air cond terus tido..
Alhamdulillah Adha tido sampai pagi begitu nyenyak hanya merengek nak nyusu je...



*** Bilala nak habis musim panas nie???

SeSi mEmAKai TiGHt