Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Rabu

Sape Nak Ikut???



Ha umi cadang nak gi jalan-jalan di Genting Highland minggu depan...
Tapi rasa tak meriah la plak kalo gi laki bini je...
Anak kecik lagi...
Ada tak sape-sape nak join???
Lagi ramai lagi bagus...
Boleh berkumpul dan kenal lebih dekat dengan blogger...
Kalo ramai yang nak join kite tido sana...
Kalo tak kite gi balik hari...

Baby Crying Contest

Kali ni umi nak join contest Anjuran Kak Pah...
Nak tahu syarat untuk menyertai contest ni klik je di sini...

******


****

***

**

*

Nama Baby ; Muhammad Dzal Adha
Umur Baby ; 2bulan ++

*****
Gambar nie umi tangkap masa Adha menagis kerana hidung tersumbat...
Yeala payah Adha nak minum susu...
Alhamdulillah sekarang dia dah ok...
Adha nie ada 1 lagi tabiat menangis...
Iaitu bila nak pakai baju selepas mandi...
Tapi takda pula gambar masa nak pakai baju...

Gambar selingan sahaja;

*** Ni gambar nangis masa jatuh dr buaian
*** Ni nangis masa marah kena bedung

Isnin

Jalan-Jalan Tasek Shah Alam

Sabtu lepas bosan dok kat rumah ajak la mr Hubby jalan-jalan...
Ingat nak gi rumah adik ipar di rawang.
Tetapi memandangkan suami penat kerja pagi tadi kiteorang gi Tasek Shah Alam je...
Itupun dah lewat baru kuar dr rumah...
Meh kte tengok gambar yang tak seberapa...

Gambar tak banyak coz suami tak minat menangkap gambar sangat...
lagi pun hari dah nak dekat maghrib jadi terpaksala balik cepat..
Nanti tak pasal-pasal Adha meragam malam karang...

*** Sape nak ikut??? umi ingat nak gi jalan2 kat genting tido sana semalam minggu nie atau minggu depan??? Gi ramai2 baru best

Jumaat

Kenangan sewaktu mengandung...

Masih ingat lagi ketika umi baru disahkan hamil 1bulan pada bulan March 2009...
Sungguh tak terkata perasaan gembira...
Masa tu baru 3bulan umi bergelar suami isteri...
Masa mengandung banyak dugaan yang umi terima...
Orang tua kata mujur kandungan umi kuat je...
Kalo tak dah lama Adha tiada dalam perut...


Ketika kandungan umi 3bulan...
Umi telah di ragut sewaktu pulang dari kerja...
Ketika itu umi gi kerja naiki motor lagi...
Gelang tangan pemberian suami sewaktu akd nikah telah di ragut oleh org yang durjana...
Dah la ragut pastu tendang plak motor...
Umi jatuh tapi takdala teruk sangat..
Alhamdulillah kandungan umi tiada masalah...

Masa kandungan umi 4 bulan lebih sekali lagi umi dapat sakit...
Umi mengalami bleeding wat pertama kali...
Ini kerana umi buat kerja berat...
Iaitu membantu suami mengalihkan sofa...
Hanya Tuhan yang tahu perasaan umi dan suami..
Alhamdulillah kandungan umi tiada apa2..

Semasa kandungan umi 6bulan...
Katika bulan puasa sekali lagi umi excident,...
Kali ni kereta langgar motor yang umi naiki...
Astagfirullahhalazim...
Memang sakit sangat2 perut umi masa tue...
Jatuh tersembam muka kat jalan, and nasib baik perut tak terhempap kuat...
Tapi memang perut terasa sakit...
Sumpah umi cakap masa tue umi tak hirau dah org ramai, luka di badan..
Apa yang umi ingat masa tue kandungan umi...
Memang umi nangis...
Orang yang langgar umi adalah sorang doktor...
Terus dia bawa umi gi klinik dia...
Alhamdulillah lepas dia cuci luka2 umi and scan perut baby tiada apa2...

Lepas je umi excident suami umi telah berhenti outstation buat seketika...
Ini kerana masa umi ngandung dia kerap kena gi kerja luar...
Umi yang tiada lesen kereta terpaksala menaiki motor...
Suami hantar dan ambik umi kerja sehinggala umi bersalinkan Adha pada
26 November 2009 jam 10.44a.m dengan berat 2.83kg...
Alhamdulillah...

Umi ingat dah habis dah Adha dapat sakit...
Rupanya jatuh lagi walaupun dah tidak duduk di dalam perut Umi...
Sudahla masa di dlam kandungan selalu dpat sakit...
Semuanya dari kesilapan mama dan ayah...
Ya Allah jauhkanlah anakku dari segala kecelakaan...
Aku tidak sanggup lagi melihat anakku mendapat sakit...
Aku rela menerima kesakitan yang Adha alami...

*** Bagi umi Adha adalah sorang anak yang kuat... Ini kerana dari dlam perut lagi Adha begitu kuat menempuh segala kesakitan...

Tiada Mood Lagi...

Hai kawan-kawan umi masih dalam mood tak baik lagi nak blooging...
Lepas Adha jatuh umi masih rasa risau walaupun kadang2 rasa macam tiada apa yang berlaku...
Umi rasa bersalah sangat pada Anak...
Cuai!!!
Itu yang umi boleh katakan pada diri umi...
Kenapa tak kena pada umi sendiri???
Kenapa mesti kena pada Adha yang masih kecil???

Dahla jatuh buai hantar rumah pengasuh kena plak gigit nyamuk/semut...
Kalo sikit takpela...
Ni habis penuh merah atas kepala....
Nak marah pun ada...
Takkan la tak nampak nyamuk/semut naik kat Adha...
Nasib baik boleh sabar lagi...
Kalo ikutkan nak je marah...
Yeala kan sekarang musin Denggi...
Mana tak risau...

Sejak 2hari nie Adha dah kurang minum susu...
Selalunye kalo bancuh 4oz(120ml) sekali je dia minum mesti habis...
Sama juga susu badan...
Tapi sekarang minum dlm 60ml dia dah tak nak minum...
Kenapa???
Adakah dari kesan jatuh hari tue???
Alahai Adha...
Kenapa???
Sakit lagi ke kepala mu sayang...
Maafkan mama. Hanya kerana kecuaian mama dan ayah Adha dapat sakit...

Adha dah macam tak seceria...
Nak senyum pun payah dah...
Pagi ni umi hantar dengan air mata...
Adha nangis bila bagi kat pengasuh...
Kenapa Sayang???
Maafkan mama meninggalkan adha dengan pengasuh...
Besok kite main puas-puas yea...
Mama nak tengok gelak ketawa Mu kembali...




*** Senyumla kembali sayang... ceriakan balik hati mama...

Rabu

" Jatuh buaian " & Hospital

Cuti Raya Cina baru ni umi telah pulang ke kampung umi di Perak...
Sungguh seronok coz dapat berkumpul adik beradik walaupun tak ramai hanya 3 beradik...
Tapi apa yang di rancangkan semua tak menjadi...
Balik kampung tetap balik tapi nak gi jalan-jalan tak menjadi...

*** Ontheway balik kampung

Ini kerana Opah umi telah jatuh sakit dan telah di masukkan ke hospital hari umi balik...
Jadi mak umi terpaksa la menjaga Opah di hospital...
Langsung segala perancangan nak ke Pulau Pangkor tak menjadi...
Opah umi telah disyaki Demam Denggi...
Malam tadi mak kol bagi tahu yang Opah kena pindah hospital dri kuala kangsar ke Hospital Taiping...
Ya Allah sembuhkanlan Opah ku...


Berbalik dengan tajuk Jatuh Buaian tadi, sampai hari ni umi masih risau..
Tido malam pun dah tak lena...
Nak tau sapa yang jatuh Buai???
Adha!! mengucap panjang umi...
Jatuh air mata bila Adha menangis tak berhenti sebaik jatuh...

Puncanya dari tali buai yang tidak diikat kemas oleh suami...
Ye la balik kampung mesti kena ada 2 buai di rumah mak...
Coz anak kakak juga tido buai...
Dek kerana kelam kabut, 2 budak kecik nangis serentak nak tido...
Kecuaian mengikat tali buai menjadi punca Adha jatuh...
Umi tak bertegur dengan sape2 selepas Adah jatuh...
Terus mengurung diri dalam bilik...
Makan pun tak..
Umi risau sangat2... Kepala bayi bukan kuat lagi...
Umi cukup marah dengan suami buat kerja sambil lewa...
Malam tu umi dengan mak tido tak lena...
Takut apa2 terjadi pada Adha...
Alhamdulillah Adha tiada apa2...
Kepala pun tak bengkak...
Insyallah hujung bulan ni nak bawa gi x-tray kepala...
Takut ada pendarahan dalaman...

*** Ini gambar masa lepas jatuh...


*** Sorry tak banyak gambar... Mood tak baik

.. MIDIAIDABIZ2U GIVEAWAY ..

Kali ni umi nak join Giveaway yang di anjurakan oleh Midiaidabiz...
Nak tau syarat yang di minta oleh pihak penganjur klik disini tau...
Tarikh Tutup Penyertaan ialah 28 February 2010

" MOBS & GIFT That Angel Send : Showers Of Love Contest

Kali ni umi nak join contest yang dianjurkan oleh MOBS dengan kerjasama GIFT That Angel Send...
Dengan tema ;

Nak tahu syarat-syaratnya klik di sini yea

******

****

***

**

*
My Little Boy
 Nama Ibu ; Ummi Kalthum Binti Mohd Nasir
Nama Anak ; Muhammad Dzal Adha Muhammad Hasry
Umur Anak ; 2 Bulan ++
Jantina Anak ; Lelaki

*********
Gambar ni suami umi tangkap masa kat kampung cuti raya Cina baru-baru nie...
Kira masih baru lagi gambar nie...
Suka sangat tengok gambar nie coz Adha suka sangat berendam and bila nama dia suami umi panggil...

Jumaat

oh,oh balik kampung x3 hati girang...

Syoknye...
Bila dengar lagu arwah sudirman '' Balik Kampung"
Sempena Raya Cina ni umi dengan familly balik kampung di Perak...
Yeala cuti kan lama takkan nak dok je kat Shah Alam nie...
Cuti sampai selasa...
Tak sabar nak balik Perak petang nie...
Mak dah kol nak main dengan cucunye..
Sabar tau mak..
Akak cuti lama nanti main puas-puas dengan cucu yea...

*** Duit-duit takda nie nak balik juga kampung.. Janji dapat jumpa mak...

Khamis

Adha dah bolat...

Ish sekarang nie patutla rasa berat je dukung Adha nie... Rupanya dah bulat dah dia...
Sakit tangan kalo dukung nak nyusu badan... Last timbang masa umur 2 bulan 5.3kg dah...
Sekarang ntahla... Kat rumah ngasuh tue ada sorang budak sebaya Adha kecik je badan dia...
meh kite tengok beza gambar Adha...


  • Ketika Umur sehari


  • Usia 3 Hari


  • 1 Minggu


  • Hampir 1 Bulan


  • 1 Bulan 3hari


  • Ni gambar masa 2bulan
Beza tak muka dia dari umur sehari hingga 2 bulan... Sekarang dah nak masuk 3bulan... Tak tahula berapa berat Adha sekarang....

*** Adha dah pandai suka dan paling muka dia tau bila kite panggil namanye... Sukanye... Tak sabar nak balik

Apa jawapan anda???

Umi ada soalan yang nak di tanya pada kawan-kawan...
Soalan umi adalah berdasarkan cerita yang benar dan baru terjadi malam tadi...
And jawapan yang paling tepat atau hampir tepat akan menerima hadiah dari umi...
Hadiahnye berdasarkan peserta tau...
Jadi meh la join tau...

___________________________________________________

" Lebih kurang jam 8.30malam sewaktu hujan lebat. Umi dan suami telah dipanggil untuk membantu salah sorang jiran Umi...
Di mana anaknye yang berumur 2 tahun lebih telah terperangkap didalam kereta bersendirian...
Ini terjadi kerana Ibunye telah tertekan lock di pintu sebelum turun dan tutup pintu kereta untuk membuka pintu pagar...
Anaknya sampai tertidur dan si ibu dah menangis teresak2 kerana si anak tdk pandai membuka lock kereta.
Setelah hampir satu jam baru anaknya boleh dikeluarkan dari kereta...
Itupun setelah pelbagai usaha di lakukan...
And satu aje usaha yang di ambil dan dipersetujui oleh si ayah..."

*** Soalan umi apakah jenis usaha yang di ambil untuk mengeluarkan si anak yang terperangkap dalam kereta???

Tarikh tutup; 17 February 2010
Jam ; 11.45pm

Isnin

Teka Berat Qaseh Contest

Kali ni umi nak join plak contest anjuran Pn.Apash...
Contets nie kite kena teka berat anak Pn.Apash...

And kalo Pn.Apash nak tau,,
Umi teka berat Qaseh dalam
8.9kg

*** Kepada kawan2 mari kite ramai join contest yang dianjurkan oleh Pn Apash...
Nak tahu lebih lanjut syarat-syarat yang diminta Pn. Apash klik Sini

Jumaat

Al Fatihah

Umi telah menerima perkhabaran duka pada hari ini...
Seorang lagi sepupu Adha iaitu anak kepada kakak Suami Umi telah menghadap Ilahi sebaik dilahirkan pagi tadi...
Anak ini telah dilahirkan tanpa tempurung kepala...
Dan doktor sudah berkata dari awal bahawa anak ini tiada harapan untuk hidup sebaik dilahirkan...
Besar sungguh ciptaan Allah...
 
Buat kakak ipar Umi,,
Umi dan sekeluarga meminta maaf tidak dapat balik buat masa ini...
Insyallah cuti Raya Cina ini Umi sekeluarga akan datang di rumah kakak...
 
*** Semoga Allah mencurahi Rahmat keatas Jenazah anak kakak ipar Umi
 

Pil Or Suntikan



Umi dah start makan pil perancang iaitu Pil Norriday...
Padahal dah beli lama dah...
Hari nie baru nak makan itupun setelah di beri ceramah oleh Mummy Umi.
Kalo ikutkan malas nak makan coz Umi ni jenis payah sikit nak makan ubat..
Pastu pulak pil ni kan kena makan hari-hari..
Kalo tak tersangkut nanti kan dah susah..
Tidakla teman nak beranak lagi wat masa nie..
Biarla Adha besar dulu dalam 2 tahun...

 
Tapi kalo dah rezeki Allah dah bagi takkan Umi nak tolak pulak...
Masa umi nak ambil pil nie, doc cakap pil norriday nie sesuai unutk ibu yang menyusu...
Betul ke yea???
Silap2 nanti umi makan susu badan umi kurang pulak nanti...
Semalam bincang dengan suami umi nak ambik suntikan lagi senang...
Tak payah nak telan pil hari-hari..
Satu suntikan bertahan 3bulan and harga dia 35ringgit(dekat sinila)
Kalo pil satu papan 13rgt ada 28biji...
Kan jimat kalo pakai suntikan...
Tidakla nak risau terlupa makan pil...

*** Kalo sesiapa ada pengalaman dalam bab nie sila tinggalkan komen yea...

Khamis

Lawatan ke Tapak Office Baru Dan Lunch...

Untuk pengetahuan kawan2 insyallah penghujung bulan 2 ini
Umi dan staff di pejabat Umi bekerja akan berpindah office baru...
Seronoknye...
Tengah hari tadi(baru je ni tau), semua staff telah pergi  melawat tapak projek dan highway yang hampir siap dan dibuka dalam bulan Mei ini...
Tak sabar rasanye nak pindah office baru..
Macam dalam hotel rasanye...
Mari kite tengok gambar yang Umi tangkap tadi..

"""""

""""

""'
*** Ini gambar dari hadapan banggunan pejabat yang bakal diduki oleh Umi dan staff lain...
Ramai2 tue masa nak masuk pintu utama
Meja tue pula adalah tempat receptionist yea...


*** Ini pula gambar sekitar di dalam banggunan...
Umi paling suka gamabr lampu tue tau...
Nampak eksklusif sangat2...


*** Ini pula gambar banggunan depoh dan plaza tol...

Selepas habis melawat tapak projek, Umi dan staff telah gi makan-makan di Restoran Pak Su corner,...
Memang sedap...
Boss yang belanja...
Ty Boss


*** Inila antara lauk yang Bos order...


Sakit..

Semalam seharian Umi dok dirumah temankan hero umi yang tak sihat...
Kesian tengok Adha...
Susah benar nak bernafas...
Tak sanggup rasanye nak biarkan Adha kat rumah pengasuh...
Walaupun Umi sendiri mc juga semalam...
Coz migrain Umi datang lagi...




*** Ini gambar waktu bg susu dia nangis coz payh nak minum... Cedihnye

*** Selepas tukar baju terus tido... kepenatan

Setelah di bawa ke klinik yang berdekatan dengan rumah Umi...
Barula Umi tahu ada kahak pada Adha...
Itu yang membuatkan diaAdha sukar bernafas...
Sedih tau...
Nak minum susu pun payah...
Kadang terus tido tanpa minum susu...
Bengkak t**** Umi...

*** Ini gambar masa nak gi klinik... Tido keletihan dari kul 6.30ptg sampai balik dr klinik tak bgn lagi

Tapi alhamdulillah, pagi nie Adha dah ok sikit..
Dah kurang dah bunyi nafasnye...
Adha dah senang minum susu...
Happy nye...

***Ini gambar pgi tadi... Dah nampk ok

Selasa

Kurap susu / Ruam Susu...

Ada tak sape-sape tahu macam mana nak bagi hilang kurap/ruam susu...
Bukan apa, dalam minggu nie umi tengok pipi Adha dah naik biji2 merah...
Mak kata dah nak jadi kurap susu...
Aduhai, kesiannye Adha...
Kalo ada sapa2 tau mcm mna nak bg hilang kan kurap/ruam susu
tinggalkan komen yea...

Isnin

Balik kampung...

Jumaat lepas habis je keje umi dalam kul 8.45mlm terus gerak balik kampung kat kelantan...
Jauhnye umi rasa..
Gambar mula2 tue masa umi bg Adha tido dulu coz takut dia nangis bila naik kete..
Tapi bila naik je kete dia jaga...
Tak sampai setngah jam kereta bergerak Adha dah nangis..
Puas di pujuk baru nak tido ....
Lastly mama dia pun tertido..
Tak sedar bila gambar umi tgh tido ditangkap....
Umi sampai umah mertua lebih kurang kul 3pagi...
Penatnye,,, balik keje terus balik kampung...



Ini gambar hari kedua umi di rumah mertua...
Tak banyak aktiviti dilakukan just dok bersembang sambil tengok tv...
Sebelah petang baru keluar berjalan...
Gambar masa berjalan takda coz handphone tertinggal...
Gambar budak kecil yang dipegang tue adalah anak saudara umi yang skait hari tue...
Badan dia memang sihat tapi sakit...
Dia jenis cepat tarik dan kuat nangis...
Bulan 3 nie jumpa doktor pakar coz nak buat appoinment bagi operation kepala...
Tak silap umi air dah banyak dalam kepala dia...
Kesian...
Dah nak masuk 8bulan senyum, meniarap pun tak boleh...
Hanya nangis...
Masa gambar ni tangkap Adha tengah tido...
Sepupu dia yang henjutkan...


Ini gambar masa dah nak ontheway balik shah alam...
Lebih kurang kul 6ptg umi berangkat balik ke shah alam...
Seperti biasala Adha,
Bila naik kete walaupun tengah tido mesti dia terjaga..
Pastu nagis...
Terpaksala umi pegang sampai dia berhenti nagis and tido...
Letak je bawah nangis...
Umi balik terus tidak berhenti mana2...
Umi sampai dalam kul 11.30malam...

*** Bertuahnye anak umi nie...Rasa malas dah nak gi mana2 naik kete...
Dia mesti nangis bagai nak tercabut anak tekak...