Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Sabtu

PRETTY ZAZA BABY FACE CONTEST

Jom ramai-ramai kite join contest yang dianjurkan oleh PReTTy ZaZa.
Nak tau syarat-syarat yang di minta oleh PReTTy ZaZa Sila klik DI SINI


Jadi gambar yang umi pertaruhkan ada dua...
Satu anak umi and satu lagi anak saudara umi...

""""

"""

""

"
Nama Baby : Muhammad Dzal Adha
Umur ; 2 Bulan
Jantina ; Lelaki
(Ini gambar anak umi)
==========================
Nama baby ; Muhammad Nur Iman
Umur ; 10 bulan +++
Jantina ; Lelaki
(Gambar anak Saudara)

*** Buat penganjur umi pertaruhkan dua gamabr tau.. Kalo tak boleh sila tinggalkan komen yea...
Boleh umi buang salah satu gambar

Jumaat

Melepaskan Rindu...

Malam nie umi akan bertolak balik ke kampung suami...
Untuk melepaskan rindu atok dan nenek Adha yang tak pernah tengok anak umi...
Kesian mak and  ayah mertua umi...
Nak datang tengok masa umi dalam pantang jauh pulak tu..
Yeala kelantan ke perak kan jauh...
Lagipun ayah mertua umi dah tak larat nak drive jauh2...

Umi juga risau bergerak balik malam...
Anak umi nie bukannye jenis nak naik kete sangat...
Kalo dan nangis apa pun tak guna...
Umi harap malam nie Adha tak meragam and perjalanan umi selamat sampai ke destinasi...
To atuk dan neneknye tunggu yea kepulangan Adha...


Adha owh Adha

Pagi nie dah la umi di tugaskan unutuk prepare bilik meeting
and pg nie la Adha meragam...
Nak sampai awal kat office jadi lambat...
Dari kul 5 pagi dia bangun sampaila umi nak bersiap gi keje dia taknak tido...
Umi jauh sikit dr dia, mulala nangis...
Aduh...
Elok umi dah siap nak gi keje and nak gi hantar rumah ngasuh baru dia nak tido...
Kul 8.30 jugala baru umi sampai office...
Bertuah betul Adha...
Kelam kabut jadinye mama dia bila samapi office...


Meh kite tgk aksi Adha pg nie...


Masa nie dia tengok je mama dia...
Dah start nagis bila mama dia tinggalkan

Mata dah ngantuk tapi tak nak tido...

Lastly, buka tangan dr bedung baru nak tido...

Khamis

Rezeki Anak

Inila yang dikatakan rezeki anak...
Umi telah mendapat sedikit wang yang bagi umi terlalu memadai dari pihak HQ tempat umi bekerja...
Alhamdulillah...
Insyallah penghujung bulan 2 rezeki umi plak..
Insyallah...

Gelagat Adha dan Kerisauan Hati Mama

Seronoknye hati umi pagi nie...
Nak tau kenapa???
Adha tido dengan nyenyak malam tadi hanya bangun untuk BF sahaje dan pg nie dia dah senyum bila umi agah dia...
Alhamdulillah...
Tapi ada satu kerisauan di hati umi...
Semalam sewaktu umi ambik Adha di rumah pengasuh,
Umi melihat salah sorang cucunye terkena demam campak...
Terus umi jadi takut kerana umi risau berjangkit pada Adha...
Ya Allah, demam ni kan berjangkit tu la sebab umi takut..
Adha masih kecil, kalo demam kan susah...
Umi terus kol mak di kampung tanya pendapat mak...
Nasib baik mak cakap takpe, ikutkan hati nak je umi ambik cuti jaga Adha kat rumah dulu...
Kalo Adha tak kena masa kecil, masa besar nanti kena juga...
Tapi apa2 pun umi harap Adha tak di jangkiti Demam Campak...




*** Kan bgs Adha sentiasa ceria mcm nie...



MOBS & Kedai Gambar Kami : Cutest Baby With Blanket Contest




Inila kali pertama anak Umi iaitu Adha join contest..
Selama ni hanya anak saudara umi je yang masuk...
Kali ni contest dianjurkan oleh Malaysia Online Baby Shop
Nak tau syarat - syaratnye klik disini Malaysia Online Baby Shop

""""


""""


"""'



Baby Name; Muhammad Dzal Adha
Umur masa gambar di ambil ; 1 Hari
Umur sekarang ; 2 bulan ++

WeDdinG PhOto CoNtEst by LyNn HaMzAh

Setelah lama umi bercuti and begitu banyak contest yang umi ketinggalan..
Ni umi ada jumpa satu contest yang dianjurkan wat pertama kali oleh LyNn HaMzAh


Inila Banner untuk contest yang umi join..
Tarikh tutup penyertaan ialah 15 February 2010
Nak tau syarat2 nye, lihat disini LyNn HaMzAh

-------------------------------------------------------
Inila gambar yang umi pertaruhkan...



Nama Pengantin Perempuan ; Ummi Kalthum Binti Mohd Nasir
Nama Pengantin Lelaki ; Muhhamad Hasry Bin Hamat
Tarikh Kawin ; 22 January 2009

Tu Kak LyNn;
Umi memilih gambar ni kerana ada lambang hati yang dibuat oleh suami dan Umi...
Yang membawa maksud bg umi penyatuan dua hati yang akan berkekalan hingga ke akhir hayat...
Jadi Umi rasa gambar inila yang paling sesuai untuk umi join contest Kak LyNn


Rabu

Hadiah Lagi


Murah rezeki sungguh umi hari nie...
Masuk keje dapat hadiah lagi untuk Adha...
Hadiah nie umi dapat dr kawan sekerja umi iaitu Kak Nurul...
Thanks Kak Nurul...

Ini gambar selingan sahaja...
gambar nie di ambil pg td..
Adha malam td meragam and pg ni dah ceria balik...

*** Gambar ni umi ambik waktu dia tido malam td... puas nak bg tido...


,...
*** Ini gambar pg td... Dia dah nak mula main...
Seronoknye

Checkup 2 bulan...

Semalam umi telah bawa Adha ke klinik untuk checkup 2 bulan...
Sekejap je rasanye, dah 2 bulan umur anak umi...
Umi gi klinik sek 7 dalam kul 8.30 pagi coz appointment Adha kul 9pg...
Bila umi sampai org dah ramai...
Umi dapat number 6041... Huhu banyaknye number..
Biasala klinik sek 7 memang lambat giler proses dia...
Nak tunggu timbang Baby pun lama...
Umi nak dekat kul 10.30pg baru dia panggil timbang Adha...
Adha dah tido masa tue dok menunggu...


Masa ni adha dah nak tido balik selepas timbang dan Ukur panjang...
Kesian anak mama menunggu lama...
Dalm kul 11.30 baru masuk jumpa nurse untuk pemeriksaan bayi dan ceramh sikit...
Lebih kurang kul 11.45 baru Adha kena cucuk...
Lamanye rasa menunggu dr kul 9 pg kul 12 tgh hr baru siap...
Tapi alhamdulillah Adha sihat...
Berat dah 5.3kg... patutla berat je dukung dia waktu nyusu...
Next appointment 2 February 2009 kul 8 pg...

*** Sorry tak byk gambar adha kat klinik coz pnt menuggu dan Adha menangis tak berhenti selepas kena cucuk

Selasa

Shopping lagi...

Selepas pulang dari keje umi terus gi ambik anak umi kat rumah pengasuh...
Heheh rindu sangat2 mcm tak jumpa banyak hari...
Masa Umi gi ambil Adha tengah tido...
Dalam kul 6.15ptg Umi dah sampai rumah and Adha plak bangun...
Nak main dengan mama dia...
Seronoknye...
Esok Umi cuti, nak bawa Adha cucuk 1 Bulan...


(Ini gambar Adha tgh menyusu dan nak tido)

Selepas je Adha tido umi dan suami telah keluar unutuk membeli barang dapu dan stroller Adha...
Yea la esok kan nak gi klinik, mesti nak kena guna Stroller coz Adha nie bukan nye jenis nak di pegang lama2 pastu ngamuk...
Adha umi tinggalkan di rumah dengan adik ipar coz tengah tido...
Umi pegi bukannye lama...
Tempat yang nak gi beli tak jauh dari rumah..
 Inilah stroller yang umi beli...
Beli yang murah je..
Janji Adha boleh duduk, baring and jalan2 dengan Stroller...


*** Masa nie suami tengah buka dr plastik


*** Masa nie belum di perbetulkan betul2 lagi


*** Ha dah siap


*** Ini gambar dr hadapan...

*** Barang dapur yang umi shopping tak sempat nak tangkap gambar coz Adha dah nangis...

Isnin

Shopping...

Kebetulan hr nie gaji, hari nie jugala susu dan air Gripe Water anak umi habis..
Tadi alang2 gi Speedmart umi terus gi beli...
Inagtkan nak beli malam karang coz nak gi cari stroller coz nak guna esok gi klinik...
Ish umi nie kan,, last minit baru nak cari... hehehe...
Jadi inila barang yang umi beli dahulu...


Senang sikit malam karang gi cari stroller je..
Hamper tue org office bagi tadi, botol susu tu kena beli coz banyak dah bagi rumah pengasuh...
Yang kat rumah tinggal satu je hehehe...

Tensionnye...

Apa nak jadi nie...
Umi tak boleh wat keje langsung nie...
Teringat kat anak...
Huhuhu...
Apa citer anak umi???
Dah mandi ke, minum susu dah ke, menangis ke???
semuanye main dalam pikiran umi...
Terbayang senyuman dia..
Insyallah time rehat nanti umi nak pergi rumah ngasuh...
Boleh nyusukan dia...
Umi lupa bawa breastpum la...
Dah bengkak..
Huhuhu..


*** Rindunye mama pada Adha...


Wajah Putera Umi


Hai kawan2... Umi telah selamat kembali bekerja setelah bercuti 2bulan...
Rindunye kat kawan2...
Ha, kat atas tu la gambar hero umi...
Dari lahir hingga sekarang..
Dah nak masuk 2bulan...
Sekejap je rasanya...
Tapi hari ni umi sedih coz tinggalkan Adha dengan pengasuh...
Huhuhu..



Jumaat

Anniversary yang pertama

Hari nie adalah hari ulang tahun pertama perkahwinan umi...
Sekejap je rasanye dah setahun umi berkahwin...
Rasanye baru sahaja umi bergelar isteri kepada Muhammad Hasry...
Umi bersyukur ke hadarat Ilahi kerana memanjangkan jodoh umi dengan suami tercinta...
Umi sambut Anniversary pertama dengan cahaya mata umi yang lahir pada 26 November 2009...
Umi rasa ini hadiah paling bermakna bagi umi untuk suami dan juga diri umi...
Sekarang ank ini la penambah seri dalam keluarga umi...


( Adha ketika berumur sehari)
Bagi umi, tiada hadiah dari suami pun takpe cukupla Allah memanjangkan,merahmati dan memurahkan rezeki Umi dan Suami pun cukupla...
Tidak semestinye kasih sayang itu perlu ditunjukkan dengan hadiah...
Umi dan suami hanya pergi makan angin di Putrajaya sahaja pada hr ini...
Cukupla dahulu...
Coz Adha masih kecil and insyallah bulan depan baru sambut anniversary walaupun dah terlepas tarikh.
Tidak banyak gbr yang umi tangkap coz Adha dan meragam mengantuk...
Hanya beberapa keping sahaja gambar sepupu Umi sempat snap...





Inila gambar Umi, Hubby dan Adha di Putrajaya