Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Khamis

1 Tahun 1 Bulan ~ Berkampung Di HTAR 3 hari 3 Malam




26 December 2010, genapla usia adha 1 tahun 1bulan. Tapikan adha terpaksa di tahan di wad kanak-kanak(pengasingan) Hospital Ampuan Rahimah Klang Jam 2300malam. Ini kerana adha telah mengalami demam, muntah, tak nak makan, kurang minum susu, dan cirit - birit lebih 10x dalam satu hari.

Kat atas adalah gambar adha waktu pagi hari pertama sewaktu di tahan di wad. Hati ibu mana yang tak sedih melihat anak yang lasak bermain, bergelak ketawa bila di agah tiba2 terbaring dengan wayar air di tangan dan tak boleh nak turun dr katil? Hanya mampu menangis je adha kerana tak boleh nak turun berjalan-jalan macam biasa.

Adha telah ditahan selama 3 hari dari malam isnin hingga petang semalam(29hbln). Demam adha jenis demam malam. Waktu siang dia suhu dia normal tapi bila masuk 8mlm keatas, suhu dia naik balik. Cirit-birit dia plak boleh katakan satu hari mesti lebih dr 10x. 3 hari duduk hospital hampir habis 1 bag pampers(50kpg). Muntah hanya 2x sehari. itupun mungkin kerana adha tak nak makan hanya harapkan susu itupun 5 botol je sehari. 1 botol nak dekat 2jam lebih baru habis.

Gambar tak banyak. Coz tiada mood sangat nak bergambar dalam hospital. Sedih melihat anak yang menangis dan terlentang je atas katil. Tapi alhamdulillah semalam adha dah baik dr demam dan muntah cuma berak je kerap lagi. Tapi doc benarkan balik dengan hanya berbekalkan air garam untuk adha minum.

To anak mama, cepat sembuh yea sayang...


Rabu

Pangkat kena ada baru Boleh HORMAT orang tu Yea...

Ayat Pertama: "LAIN PAKAILAH 3 PAKU KAT ATAS BAHU TUH.........AKU HORMAT TABIK SPRINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG"

Ayat Kedua : "MANA ADA DALAM UNDANG2 HORMAT TAK PAKAI BERY ATAU PICK CAP........................"

( Umi copy paste yea dr facebook. Nama umi tak letak)

Umi tak kisah kalo orang tu tak nak hormat umi. Umi tak kisah la orang tu nak cakap umi mulut belacan ke, apa ke. Tapi ayat kat atas tu boleh pakai ke kalo nak hormat seseoarang???

Perlu ada pangkat macam dia kerja polis... Nak ada 3 paku atas bahu baru dia boleh hormat orang tue???
 Dalam undang-undang memang takda yea nak hormat kena pakai bery atau pick cap.
Tapi dalam islam ada. Hormatla orang lebih tua dari kite walaupun bukan saudara sendiri. Umi mungkin muda lagi umur(br 22 tahun) mungkin tak patut dihormati. Umi tak perlu kena kerja ada pangkat supaya orang tu kena hormat kat umi. Umi tak perlu cantik supaya kawan-kawan atau saudara mara hormat umi. Itu semua atas dasar fikiran masing-masing. cnatik dan pangkat tu semua bagi umi hanya pinjaman semata-mata. Takda yang kekal.

Apa pendapat kawan-kawan plak dengan ayat kat atas.. Ini pendapat umi la.. Tak tahu la salah pendapat umi nie...




Selasa

Hasil Pemeriksaan Di Klinik Kerajaan (26 Minggu + 6 Hari)

Mengandung kali ni memang penat bagi umi. bukan penat bawa baby dalam perut tapi penat dengan checkup. Kalo dulu ngandungkan adha sebulan sekali kena gi, dah masuk 7 bulan 2 minggu sekali dan kalo dah 9 bulan 1 minggu sekali.. Tapi kali ni dari awal ngandung sampai dah nak masuk 7 bulan 2 minggu sekali dan 1 bulan sekali kat Hospital Kerajaan (Klang).. Penat nye.. Kalo dekat takpe juga. Sabar je la kan..

Ok berbalik pada hasill checkup tadi alhmadulillah semua ok. Baby ok cuma masih melintang, dan yang lain ok.

  • Berat: 54.9 KG (turun dari 55.15kg)
  • HB: 11.8 (naik dari 9.4)
  • Gula : -
  • Alb: Normal
  • Tinggi Rahim: 33 cm
  • jantung Baby : 1- 150 / 2- 145
  • Tekanan Darah : 96/63
Kite tengok hasil dari pemeriksaan kat hospital Klang minggu depan 3/01/11 plak.. Pastu 4/01/11 kena gi minum air gula buat kali terakhir(insyallah).

Rabu

26 Minggu Hamilkan Adik Adha...

(edit from google)


Dah masuk 26 minggu dah hari ni umi bawa si kembar ke sana - sini.. Gambar kat atas tue tak sama yea dgn gambar hasil dari scan. Coz gambar scan baby berkedudukan melintang. Satu kepala sebelah kiri, satu lagi sebelah kanan. Placenta plak ada satu je bukan dua macam di atas.. Puas umi cari gambar serupa dengan scan kat klinik tapi takdala...

Bila kandungan dah cecah 26 minggu, perut umi dah mula rasa sendat, Makan plak cepat je terasa kenyang tapi setengah berikut lapar balik.. Baby twin pun dah makin aktif. Perut mama dah jadi macam kolam renang di buatnye.. Alhamdulillah berat baby pertama dah 700gram keatas dan baby kedua tak sampai 700 gram lagi. Tapi dua2 nye sihat...

Semalam umi alami sakit pinggang yang agak kuat. Oleh keran dek perasaan takut tue ada umi gi klinik panel untuk memastikan sama itu contraction or sakit pinggang biasa. Hasil pemeriksaan malam tadi alhamdulillah bukan contraction tapi mungkin perut yang dah berat sakit pinggang pun berlaku.. Perut pun takda mengeras lembut je...

Hasil scan semalam alhamdulillah apa yang di impikan oleh suami dan umi harap menjadi kenyataan.. Pengharapan terhadap kehadiran bunga dalam family umi dan suami bakal menjadi kenyataa. 80% adalah " Baby Girl". Welcome sayang... Tapi tidak mungkin mustahil kalo baby yang keluar nanti adalah boy plak kan.. Tapi umi tak kisah kalo girl or boy janji sihat udahla....

*** Esok ada checkup kat SALAM Hospital...

Selasa

Ini Anak Perempuan Atau Lelaki???

Bukan sorang atau 2 cakap macam ni. Tapi dah ramai yang cakap. Ini bukan tentang baby dalam perut umi tau ni tentang si lincah Adha. Ingat lagi, masa raya puasa hari tue pakai baju melayu pun orang cakap baby girl lagi. Bawa keluar jalan2 pun orang tanya ni baby girl ke??? Nampak perempuan ke anak umi??? Tapi tang mana perempuan nye???

Kat mana ciri-ciri perepuan yang tersembunyi ek??? Lasak macam lelaki dah. Menjerit, melalak pun mcam lelaki. Tapi kat mna ek??? Kat mata ke, atau kat wajah?? Sebab ramai orang cakap bulu mata dia lentik dan panjang macam perempuan. Satu lagi muka nampak manis?? Manis ek adha ni. Jap lagi kata puji anak sendiri plak..

Kalo pakai macam ni nampak perempuan tak unty and uncle semua??? ni adalah hasil kerja ayahnye yea. bukan mama.

*** Mudah-mudahan baby kembar adalah girl.

Ini je Cara Nak Bagi Si Hero Duduk Diam...



 Inila aktiviti harian adha kalo time dah masuk kul 7 malam. Buka je siaran 106 astro Oasis pacakla dia depan tv. Jangan amalkan selalu yea sayang rosak mata tu kang dah jadi mata 4. Inila adalah rancangan kegemaran adha. Kalo pasang je siarang ni confirm dia akan duduk diam. sambil sengih je..








Dah penat berdiri dia duduk plak. Pastu mata tak lepas juga pandang TV tue.. Sebenarnye time ni adha  dah ngantuk. Time dia tido paling awal adalah kul 7.30 malam dan paling lewat kul 10 lebih. Kalo atas kul 10 dia masih tak tido hu, alamatnye semua dia marah.


 Sambil tengok Tv sempat lagi dia main kete and bola puzzle... Tapi bola tu lepas dia masukkan semua bentuk2 ikut lubang dia hempuk bagi terbuka. Nak pasang balik tak pandai...
Dah habis main sambung balik tengok zikir kat tv... Habis je siaran ini kul 7.30 apa lagi tidola sampai pagi...



*** ada satu lagi dia suka buat. pantang nampak mama baring terlentang siapla dia buat lompat atas perut mamanye. Terberanak juga mama kang...

Jumaat

Sape Boleh Tolong???

Umi tengah dalam dilema nie.. Sepanjang umi dah kawin nie umi memang tak pernah keluar sendiri jauh-jauh(kecuali blik kg naik bus). Dahla tak pandai bawa kereta. Kalo pandai mesti dah jalan-jalan dengan anak kalo suami outstation.

28 - 29 December 2010, umi kena gi kursus kat Hotel Grand Season Hotel Kuala Lumpur. Kursus ni wajib pergi coz ada kena mengena dengan kerja umi. Tapi kan yang jadi masalahnye, kursus ni umi kena gi sendiri, gi sorang2 dari shah alam ke Kuala Lumpur.. Huhu... Macam mna ek..

Umi bukan tahu sangat nak gi sana. Nak naik komuter dari shah alam sampai KL sentral tahula.. Tapi dari KL sentral nak gi tempat tue nak naik ap plak?? Teksi??? umi dah tanya harga pergi saje dalam 30 ringgit dalam tangan. Kalo dah 2 hari 120ringgit... huhu rabak macam ni.. Memang boleh claim tapi hujung bulan baru dapat yea. Kalo naik monorel atau LRT nak turun mana nak gi Hotel Grand Season???

Bukan umi tak boleh pergi dengan suami, tapi umi takut hari yang umi kena gi kursus takut suami umi plak kena gi outstation. Nak tak nak terpaksa juga naik komuter.. Tapi boleh tak sape-sape bagi tahu umi cara paling senang nak gi Hotel Grand Season Kuala Lumpur dari KL sentral... Hujung bulan ni umi dah masuk 7 bulan.. 6 Bulan ni pun umi dah tak berapa nak larat sangat berjalan lama2 tambah lagi duduk. Inikan 7 bulan..

Kepada kawan-kawan kalo ada yang sudi nak menolong alhamdulillah umi ucapkan. Dapat bagi tahu cara paling senang sudah mencukupi bagi umi.. Tinggal 2 minggu je lagi sebelum umi kena gi sana... Please help me!!!

*** kalo la ada tempat boleh tido dekat dengan hotel tu kan senang... Save bajet..

Khamis

Sekarang Meman Musim Dia Ek???

Dalam 2 3 hari ni banyak umi baca tentang kesihatan anak kawan-kawan. Maafla jika umi tak tinggalkan komen hanya menjadi silent rider je. Mungkin sekarang memang musim penyakit kot???  Kesihatan adha masa 10 bulan sampai nak masuk setahun hari tue alhamdulillah tak kena plak demam yang berlanjutan sampai 5 hari ke atas. Suka sangat. Tapikan dah masuk setahun ni, adha dah kena balik demam. Tapi yang jenis on off. Sekejap panas sekejap tak. Sebelah malam je dia panas kuat.

Dah 4 hari masuk hari ni adha demam dia kejap kebah kejap tak. Risau umi. Coz anak kakak umi "iman" masih kat hospital taiping coz dia kena demam macam adha la juga. Tapi iman ni putih orgnye bila time demam bukan nampak merah tapi kebiruan jadinye. Sekarang dah nak masuk 2 minggu iman berada di wad kanak2 hospital Taiping. Umi takut adha jadi macam iman. Risau hati seorang ibu yang tak boleh nak diceritakan.

Ini gambar malam tadi. Pukul 11.26malam. (abaikan bantal busuk ek). Masa ni badan adha memang panas sangat. Mata pejam tapi mulut still merengek. Cool fever yang kat kepala tu yang kedua umi letak coz yang pertama dah mula nak tertanggal coz kering dah gel dia. kebetulan malam tadi suami umi tiada dirumah gi outstation jadi umila yang membungkang kan mata sorang sampai pagi melayan adha yang merengek sampai ke pagi...

Malam ni kalo adha demam lagi umi nak bawa ke hospital Klang terus. Coz tadi kol pengasuh adha dah 2 kali muntah. Sebelum hantar rumah pengasuh adha dah muntak 2 kali kat rumah. Malam tadi pun sama. habis toto kena muntah adha. Kepada kawan-kawan doakan supaya kesihatan adha cepat sembuh yea...

*** datang kerja dengan hati yang penuh dengan kerisauan...

Rabu

Adha Dari Umur Sehari Hingga 1 Tahun

 Sekarang usia adha dah cecah 1 tahun 2 minggu. Cepat je masa berlalu. Dah boleh jalan, berlari, panggil papa, kakak, makpah dan bahasa yang tak di ketahui. Cuma mama je belum.. huhu bila boleh panggil tak tahu. Kalo tengok dari gambar semua ni, rasa macam tak percaya Adha dah setahun..


















Banyak perbezaan antarat wajah2 adha dari umur sehari hingga setahun. Dari berat 2.83kg hinggala 10.3kg.
Dari terlentang je sampaila dah boleh berjalan dan berlari. Cepatnye dia membesar. Tahun depan kite tengok plak perkembangan adik2nye. Moga adha membesar dengan sempurna...

Selasa

Checkup Umur Adha 1 Tahun...

Hari ni umi gi klinik seksyen 7, Shah Alam untuk melengkapkan cucuk imunisasi(betul ke?) adha. Seperti yang di jangka kan adha memang akan buat rondaan di dalam klinik. Almaklumla dah boleh kaki, semua dia nak terjah. Tak kira la dalam bilik nurse ke, bilik cucuk ke semua dia nak gi. Mujurla si suami teman kalo tak patah pinggang mama di buatnye.

Alhamdulillah, berat adha bertambah menjadi 10.3kg. Tinggi plak 78cm. BMI umi lupala... Semuanya ok. Kali ni gi timbang tak payah nak buka baju and segalanye. Bagi berdiri je atas mesin timbang tue, sama juga nak ambik tinggi. Kalo dulu kesian adha kena bogel.

Bab nak cucuk yang payah sikit. Ingatkan kena cucuk kat peha bila cucuk setahun. Tapi tak dah. Kali ni cucuk kat bahu. Umi bagi bahu kanan untuk adha di cucuk. Bab nak cucuk ni, Adha meronta coz tak nak dipegang. Habis mama dia tolak. Huhu kuat sungguh tenaga si anak teruna ni. Sampaikan nurse kena tolong pegang kaki supaya tak tendang. Habis cucuk idak plak dia nak nagis. Ngada2 plak adha ni tau. Habis orang tengok dia meraung.

Next checkup adalah 28 haribulan 5 2011, untuk checkup 1 tahun 6 bulan. Ini mungkin akan umi buat kat kampung. Coz umi dalam pantang. Nenek dia la kena bawa gi cucuk. Mama kena jaga baby ye sayang. Ini ajela yang umi dapat ceritakan tentang checkup adha kali ni. Sorry takda gambar coz adha asyik berjalan-jalan jadi kemera dok dalam bag.

Isnin

“SHOW YOUR TEETH BABY!” CONTEST 2010!

Jom Kawan- Kawan kite pakat ramai-ramai join contest ni. Masih belum terlewat untuk kite pakat join.
Nak tahu syarat-syaratnye klik je

Nama Baby ; Muhammad Dzal Adha
Umur : 1 Tahun
Hobby Baby : Bermain kereta, dan berjalan-jalan
Berapa batang gigi : 7 Batang (4 atas 3 bawah)

Kali nak tahu lebih lanjut ye klik je link kat bawah nie.
Good Luck!!!

Sambutan Yang Sederhana Aje

Alhamdulillah tanggal 26 November telah kembali lagi minggu lepas. Tarikh inila yang telah memberikan beribu banyak makna dalam hidup umi dengan suami. Pada tarikh tersebut lahir satu nyawa yang umi kendong selama 37 minggu. Itula hadian paling bermakna dalam hidup umi serta keluarga.

26 November kali ni jatuh hari jumaat. Genapla usia adha 1 tahun. Alhamdulillah umi ucapkan kepada Allah taala dengan rezeki dan kurnian yang diberikan. Adha anak yang baik bagi umi walaupun kadang kala perangainye yang lasak memenatkan umi yang tak berapa larat dah sekarang. Tapi umi bersyukur kerana Adha dah jarang kena demam or sakit seperti dahulu.

Sambutan hari jadi Adha yang pertama di buat di kampung umi di Perak. Segala berjalan lancar hanya tiada kakak dan anaknye je. Memang terasa sunyi. Kakak ada kat hospital masa majlis berlangsung coz anak kakak umi di tahan di ward akibat demam yang tak kebah2(kata org perak).

Segala persiapan majlis hanya dibuat dalam suasana sedrhana. Tak ramai jemputan pun. Hanya kanak- kanak yang memeriahkan majlis ini. Kat kg ramai kanak-kanak berbanding sekitar rumah umi. Segala masakan mak umi yang buat. Umi dah tak begitu larat sekarang nie. Kalo duduk lama2 nak bangun sakit sangat. Tambah kalo tido ngiring lagila. Mujurla mak memahami anaknye. Ty mak.









Inila kek yang tak ditempah pun. Gi beli yang siap je kat kedai. Tak sempat nak tempah2. Kek yang kecik je.


Antara makanan yang disediakan. Tak banyak pun. Just ada kentang goreng, bihun goreng, nugget, kek gulung, air oren dan ada 2 jenis lagi tapi dah lupa namanye.
Bifday boy bergambar bersama ayah dan mama. Adha terpaksa dipegang coz dia nak pergi pegang kek tue. Tapi bila bergambar dengan mama sempat lagi tangannye capai kek. Habis baju dia sapu.

Ni plak antara tetamu yang datang. tak sangka ramai juga budak petang tue coz ada rewang berdekatan dengan rumah umi. Selalunye kalo kat kg umi ada rewang budak2 mesti pergi sana. Penuh rumah umi petang tue. Almaklum la rumah kecik je jadi berhimpit dorang duduk.

Tak banyak gambar yang ditangkap. Coz kamera bg suami pegang jadi dia banyak pegang dr tangkap gambar. Umi dah penat masa ni. Rasa nak masuk baring coz Adha nak gi mengacau orang makan. Dah dapat kaki duduk pun tak nak. Habis je majlis nie kiteorang sekeluarga pergi ke hospital tengok kakak dan anaknye. Memang penat. Malam baru boleh baring. Tapi seronok.

*** Esok gi cucuk adha setahun..

Baby & Toys Contest

Nak tahu syarat-syaratnye klik je

Nama Baby; Muhammad Dzal Adha Muhammad Hasry
Umur Baby; 1 Tahun
Tarikh Lahir Baby ; 26 November 2009

Mama adha nak tag kan kepada:
 MaMa Lya

Miera

Mama Elly & Emmy

Hatiku Berbunga Girang...

Alhamdulillah minggu ni adalah minggu terakhir Adha berada dalam usia 11 bulan. Tiada lagi panggilan baby untuk umurnye. Boleh di kategorikan sebagai kanak-kanak dah. Jumaat ni genapla umurnye setahun.
Uh, cepat sungguh masa berlalu.

Alahmdulillah perkembangan adha bergerak seiring dgn usianye. Bagi umi takda lambat dan takda yang cepat. Memang dikala usia seperti Adha memang dia dah sepatutnye boleh. Tapi ini tidak bermakna jika budak sebaya adha kalo masih tak boleh, bukan nye lembap. Tapi bagi masa pada dorang untuk belajar. Insyallah boleh cuma cepat dan lambat je. Betul tak para ibu semua.

ADha dah mula berjalan dalam 2 minggu lepas. Cuma masa tue dia masih baru belajar dan tak pandai bangun sendri. Nak berjalan mesti berpaut pada mana-mana @ mama angkat berdiri bru berjalan. Tapi dlam 10 langkah je pastu jatuh. Tapi, dalam hari rabu minggu lepas dia dah mula bangun sendir, dan menapak dengan laju. Siap nak berlari. Jalan pun masih tak betul ada hati nak berlari anak mama nie.

Umi dan suami bersyukur kepada Allah kerana bagi umi adha anak yang senang di jaga, tak banyak kerenah dan makin banyak benda dia belajar. Adha meringankan kerja mama. Lepas ni takda dah dukung sangat si debab nie. (10kg).. Mama dah tak larat yea sayang. Adha dah kena jalan sendiri. Cuma ada part2 tertentu mama dan ayah akan dukung.

Hari sabtu, umi bawa dia jalan di dataran shah alam. Biar dia mengexplorekan diri dia dengan duni luar. Dan merasmikan kaki barunye. Seronok tengok dia jalan sendiri. Terhibur hati. Siap nak berebut bola dengan sorang kanak-kanak kat situ. Sian anak mama, mama lupa bawa bola untuk sayang main. Jom kite layan gambar Adha kat bawah yea...



 Gambar dua2 di atas, adha msih malu2 nak berjalan. Mungkin masih gayat untuk menapak di atas bukit. Sekarang nie dia kerap sgt masukkan jari dalam  mulut main gigi yang dah 7 batang. Geram je tengoknye. Kite tarik dia masuk balik jari dia.

Ini adalah gambar cubaan dia memanjat besi. Tak boleh yea sayang. Kang jatuh kan sakit.

Jom unty semua kite jogging. Adha dah boleh jalan tau. Jogging baik untuk kesihatan..


Dah penat berjalan kite duduk. Habis daun kering dikutipnye.


*** To all my freind, umi nak jemput mengahdiri hari jadi Adha yang pertama pada 27 November 2010 jam 4 petang di kampung umi di perak. Ni alamatnye:
              Kampung pengkalan ikan, kuak,
              33400 lenggong perak.
              012 - 5500249(umi)

Selasa

Ada Apa Dengan Tarikh 9 Zulhijah Dalam Hidupku???

Masih segar dalam ingatanku ini. Tarikh inila tarikh bermakna bagi diriku, suamiku. and family sebelah aku dengan suami. Kawan - kawan yang mengikuti cerite dalam blog ni dari tahun lepas mesti dapat agak ada apa dengan tarikh bulan islam ini iaitu 9 Zulhijah.

Sedar tak sedar dah setahu pun berlalu. Kegembiraan yang umi dapat pada tarikh ni masih tak dapat diceritakan dengan kata-kata. Kerana tarikh ini juga umi kempunan nak makan ketupat sama gulai daging air tangan bonda tercinta. Kerana tarikh inila umi terpaksa beraya haji atas katil.

9 Zulhijah dalah hari dimana umat islam di malaysia tengah sibuk membuat ketupat, lemang, nasi impik, rendang dan mcam2 lagi makanan untuk di jamu di pagi raya haji aku dok tengah sibuk bertungkus lumus bertarung nyawa di atas katil. Kenangan sehari sebelum hari raya yang takkan ku lupakan.

Inila hadiah yang hadir dalam hidupku pada tarikh yang betul2 istimewa buat suamiku dan diriku sendiri.
Tak sabar nak beraya dengan mama and ayah. Keluar awal dari tarikh yang sepatutnye. Ingin melihat dunia lebih awal.

Ketika usia 2jam. Hilang rasa sakit yang ditanggung bila melihat wajah bayi yang bersih. Sayu rasanya.

Ketika usia sebulan. Berat dah mencecah 4.2kg. Pipi dah labuh.

Gambar yang terkini. Dah nak cecah setahun minggu depan(ikut calender omputih). Kalo ikut kalendar islam hari dah setahun.

Sekejap je kan masa berlalu. Dah kira setahun dah usia anak teruna umi. Bakal menjadi abang dikala usia 1 tahun 4 bulan. Adha anak yang tidak banyak ragam bagi umi. Cuma semalam dan hari ni dia mengalami demam berjangkit dr umi sendiri. Harap Adha cepat sembuh coz minggu depan nak balik kampung sambut hari jadi kat rumah bonda tercinta.


*** smlm gi scan perut coz baby kurang aktif akibat dari umi demam 4 hari. doc situ cakap bakal kembar adalah baby boy. Mana satu betul? Girl or Boy???? Biarla yang penting baby mama sihat.