Kepada pihak pengunjung Blog MA yang tak seberapa ini MA ingin ucapkan terima kasih sudi menjengahkan diri ke BLOG umi.



Blog ini adalah hak MA. Jikalau orang yang menjengah BLOG ini terasa MA minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki. BLOG ini hak peribadi MA. Apa yang MA tulis hanya luahan hati dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa.



Isnin

Pengalam Bersalinkan Adha

25 November 2009

Jam kul 6 pagi umi seperti biasa bangun solat subuh, mandi dan bersiap unutk gi kerja...
Umi jarang breakfast kat rumah time keje...
Selepas suami keluar ke tempat keje dalam kul 7.15 pagi,
Umi pun kemas apa yang patut dalam bilik dan ruang tamu, walaupun pinggang sakit coz umi hamil 37minggu,
Dalam umi dok pakai tudung, tiba2 ada benda mengalir keluar dari celah kangkang umi tapi tak banyak.
Umi ingat umi terkencing, umi masuk bilik air tukar balik spender yang telah basah...
Lebih kurang 7.30pg air keluar sekali lagi..
Kali ini banyak sangat sampai basah baju pregnant umi...
Umi dah takut masa tue...
Air apa plak nie??? takkan ketuban??? Tak terasa sakit pun??? Lgpun baru 37minggu...
Umi gi toilet semula and umi tengok kat spender ada kesan darah sekali bersama air...
Umi dah nangis sorang2 dalam tandas coz takut and kat rumah takda sapa2.
Umi terus kol Mak and kakak kat kg... Tanya betul ke air ketuban yang turun...
Bila mak dan kakak cakap yea lagi umi nangis takut pun ada, gembira pun ada...
Habis telefon mak baru umi kol suami suruh minta cuti dan hantar umi gi hospital HTAR..
lebih kurang kul 10.30pg umi sampai kat sana dan umi telah di tahan di hospital..
Masa ni bukaan umi masih 1cm and umi jangkakan umi akan bersalin mlm nanti...
Di dalam wad umi siap boleh gi ziarah katil ke katil yang dh ada baby...
Biasala tak terasa sakit kan...
Bolehla berjalan lagi ke sana sini...

26 November 2009

Umi mula rasa constraction kul 12 malam...
Tidak terlalu kuat sangat. Umi sempat menunggu emak sampai dari kg...
Umi sempat lagi makan jambu madu yang emak belikan...
Lebih kurang kul 3pg umi dah rasa sakit yang terlalu kerap...
Duduk, baring,mengiring dan berjalan semua tak kena...
Sampai satu tahap umi menjerit sambil menekup muka ke bantal...
Hanya Allah yang tahu sakitnye masa kepala bayi nak turun...
Umi panggil nurse, and bukaan umi masih 1cm walaupun sakit yang umi rasa terlalu kuat...
Jam dah menunjukkan kul 6pg,
sakit yang umi rasakan dah tak tertanggung..
Datang sorang nurse letakkan umi di atas kerusi roda dan suruh umi mandi dengan air panas bg kurangkan rasa sakit...
Memang betul apa yang nurse tu katakan...
Jam menunjukkan kul 7.30pg, ini bermakna dah 24jam umi pecah air ketuban tapi masih bukaan 1cm and tidak bersalin lagi...
Umi dah tak blh duduk, coz umi rasa sakit sangat. begitu juga baring...
Datang nurse suruh umi mengiring sebelah kiri bagi oksigen banyak kepada baby...
Umi tak sedar bila umi tido, coz umi terjaga bila emak datang mengusap kepala umi smabil bawa breakfast...
Terus terang umi cakap, sedikit makanan pun umi tak boleh masuk..
Umi hanya minum air zam2 yang di bawa oleh emak...
Kul 10 lebih umi dah terasa sesuatu di pangkal rahim umi, terasa ada benda nak kuar
Umi panggil nurse mengatakan ada benda nak kuar,
Nurse panggil doktor and bukaan umi sedah pun 7cm.
Doktor suruh umi teran unutk tengok kepala baby.
Lebih kurang kul 10.30pg umi di tolak masuk labour room...
Sesampai di sana, umi diberikan oksigen unutk disedut bagi menghilangkan rasa sakit...
Ini kerana bukaan umi masih belum cecah 9cm.
Lebih kurang 5minit umi sedut oksigen, umi terasa kepala baby betul2 dah nak keluar,
Umi cakap kat doktor, and doktor kata jangan teran lagi...
Bila semua dah ready, Umi tidak terasa langsung bila dia cucuk ubat kebas and buat hirisan di bawah..
Alhamdulillah dengan 3 kali push umi selamat melahirkan seorang putera dengan berat 2.83kg..
Selepas itu, umi tertidur and tak sedar bila umi dijahit..
Umi hanya sedar bila nurse kejutkan suruh baca number di tangan...
lebih kurang kul 12tgh hr umi di tolak masuk ke wad dan umi di tunggu oleh mak,adik and suami..

(Inila Gambar Adha Selepas Lahir)

Tiada ulasan: